Ερνέστ και Σελεστίν (2014)



Ερνέστ και Σελεστίν (2012)

Ernest et Célestine (2012)


  
Ερνέστ και Σελεστίν (2012)Ernest et Célestine (2012)
"Ερνέστ και Σελεστίν" - "Ernest & Celestine"
★★★★★★★★☆☆
Κάτω από την πόλη των αρκούδων, οι οποίες βλέπουν τα ποντίκια ως παράσιτα, ζει μια κοινωνία τρωκτικών που τρέμει τις αρκούδες. Όμως, η ορφανή ποντικίνα Σελεστίν πιστεύει ότι οι αρκούδες και τα ποντίκια μπορούν να γίνουν φίλοι. Όταν ο πεινασμένος αρκούδος Ερνέστ συναντά τη Σελεστίν προσπαθεί να τη φάει, όμως εκείνη τον βοηθά να βρει αλλού φαγητό, αν και παράνομα. Οι παραβάσεις τους, αλλά κυρίως η συνεργασία τους, εξοργίζει τις κοινότητες τους, και οι δυο τους βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι του Ερνέστ στην εξοχή. (79 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Μπενζαμάν Ρενέρ, Βενσάν Πατάρ, Στέφαν Ομπιέ
Ηθοποιοί:
(Γαλλικά) Λαμπέρ Γουίλσον, Πολίν Μπρουνέρ, Αν-Μαρί Λουπ, Πιέρ Μπατόν
(Αγγλικά) Φόρεστ Γουίτακερ, Μακένζι Φόι, Λορίν Μπακόλ, Πολ Τζιαμάτι


Με ένα δυνατό μήνυμα για τη φιλία και έναν πανέμορφο χειροποίητο σχεδιασμό, το Ερνέστ και Σελεστίν (2012) ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο κατέκτησε τελικά η ταινία της DisneyΨυχρά κι Ανάποδα (2013). Η σύντομη Βελγογαλλική συμπαραγωγή βασίζεται στην κλασική σειρά παιδικών βιβλίων της Βελγίδας συγγραφέα και εικονογράφου Γκαμπριέλ Βανσάν.

Σαν ρομαντικός πίνακας ακουαρέλας που ζωντανεύει, οι σχεδιασμένες και χρωματισμένες στο χέρι εικόνες είναι πιστές στο έργο της Βανσάν. Ωστόσο, η ταραχώδης ιστορία διαφέρει από τα γλυκά εικονογραφημένα βιβλία με το ελάχιστο κείμενο για τους κατοίκους της μικρής ευρωπαϊκής πόλης, όπου όλοι οι ενήλικες είναι αρκούδες και όλα τα παιδιά είναι ποντίκια. Η πρωτότυπη ιστορία του Ντανιέλ Πενάκ προσφέρει τη δική της εκδοχή για το πως γνωρίστηκαν οι δύο κεντρικοί ήρωες, ένα θέμα που πάντα δημιουργούσε απορίες στους αναγνώστες καθώς δεν αναφέρθηκε ποτέ σε κανένα από τα 26 βιβλία που κυκλοφόρησαν από το 1981 έως και το 2001.

Παρά τη διαφορετική πλοκή, η ταινία καταφέρνει να αποτυπώσει το πνεύμα των βιβλίων, τα οποία αγγίζουν με ζεστασιά τόσο τις ανησυχίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας όσο και πιο ώριμα θέματα όπως η ασθένεια και η φτώχεια. Η ταινία πραγματεύεται τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τις προκαταλήψεις και την οικονομική απόγνωση, με έναν κομψό και γλυκό τρόπο που κάνει αυτά τα πολύπλοκα θέματα απλά και κατανοήσιμα.

Ο Ερνέστ και η Σελεστίν σχηματίζουν μία φιλία που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες που των κοινωνιών τους. Όμως χάρη στην αποφασιστικότητά τους να βοηθούν και να προστατεύουν ο ένας τον άλλον, να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να είναι φίλοι αλλά και να βοηθούν εκείνους που προσπαθούν να τους βλάψουν, καταφέρνουν να κάνουν τους γύρω τους να αποδεχθούν τις διαφορετικές επιλογές τους.

Οι ήρωες, δύο καλλιτέχνες που έχουν τολμήσει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους μα έχουν αντιμετωπίσει την αποδοκιμασία, συχνά παραβιάζουν το νόμο από ανάγκη. Αυτό θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά, σχετικά με το πώς κάποιες παράνομες ενέργειες μπορεί να προέρχονται από τη φτώχεια ή τον εξαναγκασμό.