Ο Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (2014)




Ο Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (2014)

Mr. Peabody & Sherman (2014)


  
Ο Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (2014)Mr. Peabody & Sherman (2014)
"Ο Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο ιδιοφυής Κος Πίποντι, ένας πανεπιστήμονας, νομπελίστας, και ολυμπιονίκης σκύλος, δημιουργεί μια χρονομηχανή και ταξιδεύει στον χρόνο μαζί με τον υιοθετημένο γιο του, τον Σέρμαν, συστήνοντας του μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας. Όταν όμως ο Σέρμαν μπαίνει σε μπελάδες εξαιτίας μιας συμμαθήτριάς του, της Πένι, δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν ο Πίποντι μεγαλώνει σωστά το ανθρώπινο παιδί. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν τα δύο παιδιά χρησιμοποιούν τη χρονομηχανή και διακινδυνεύουν τις ζωές τους και το συνεχές του χωροχρόνου. (92 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μίνκοφ
Ηθοποιοί: Τάι Μπάρελ, Μαξ Τσαρλς, Άριελ Γουίντερ, Στίβεν Κόλμπερτ, Λέσλι Μαν, Άλισον Τζάνεϊ


Η 28η ταινία της DreamWorks Animation είναι μία κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στην τηλεοπτική σειρά του 1959 Peabody’s Improbable History. Η ταινία Ο Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (2014) αφηγείται περιστατικά επεισοδιακής φύσης που διαδραματίζονται σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι ήρωες ταξιδεύουν στη Γαλλική Επανάσταση, στην αρχαία Αίγυπτο, στην Αναγεννησιακή Ιταλία και στον πόλεμο της Τροίας. Οι σύντομες αυτές περιπέτειες ενώνονται μεταξύ τους με μια συνδετική πλοκή κατά την οποία μια κοινωνική λειτουργός αμφισβητεί την ικανότητα του κ. Πίμποντι να μεγαλώσει τον υιοθετημένο γιο του.

Καθώς οι ιστορικές αναφορές θυσιάζουν την ακρίβεια για χάρη της κωμωδίας, η ταινία δεν έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία. Όμως τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, έστω και επιφανειακά, κάποιες ιστορικές προσωπικότητες, όπως η Μαρία Αντουανέτα, ο Ροβεσπιέρος, ο Τουταγχαμών, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Αγαμέμνονας.

Η απλή υπόθεση, ο πολύχρωμος σχεδιασμός, ο γρήγορος ρυθμός, η περιπετειώδης δράση, η κεφάτη ατμόσφαιρα και η σωματική κωμωδία παραπέμπουν σε ταινία για μικρότερα παιδιά. Ωστόσο, περιέχονται ήπιοι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, αναφορές σε βίαιες πρακτικές του παρελθόντος και ιδιαίτερα αντιπαθητικοί και στερεοτυπικοί χαρακτήρες. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ομολογουμένως έξυπνα λογοπαίγνια που, όμως, απευθύνονται στους ενήλικες και λειτουργούν μόνο στην αυθεντική αγγλική έκδοση.

Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της ταινίας είναι η αρνητική απεικόνιση των γυναικών και οι ατυχείς προσεγγίσεις της στο θέμα του έρωτα. Η 7χρονη Πένι φλερτάρει και ετοιμάζεται να παντρευτεί με τον νεαρό Τουταγχαμών. Το κορίτσι ανυπομονεί μάλιστα για τον πλούτο που θα κληρονομήσει μετά τον θάνατο του μέλλοντα συζύγου του. Σύντομα όμως, αλλάζει γνώμη, καθώς πληροφορείται πως όταν ο Τουταγχαμών πεθάνει, ο ιερέας πρόκειται να την δολοφονήσει τελετουργικά και να την μουμιοποιήσει. Παρά τον ρηχό χαρακτήρα και τη βάναυση συμπεριφορά της, ο Σέρμαν τελικά την ερωτεύεται. Άλλος ένας χαρακτήρας ερωτεύεται και αυτός μια μοχθηρή γυναίκα, την οποία απαγάγει και παντρεύεται.

Επιπλέον, η ταινία είναι γεμάτη με βίαια περιστατικά. Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες και οι Γάλλοι επαναστάτες παρουσιάζονται ιδιαίτερα αιμοδιψείς. Αν και όντως τόσο ο Τρωικός Πόλεμος όσο η Γαλλική Επανάσταση έχουν μια θέση ανάμεσα στις πιο αιματηρές συγκρούσεις της ιστορίας, η δίψα για αίμα των εμπλεκομένων θα μπορούσε να περιοριστεί για χάρη του νεανικού κοινού. Αρκετοί χαρακτήρες απειλούνται με θάνατο, όπως με αποκεφαλισμό από γκιλοτίνα.

Παρ’ όλα αυτά, η ταινία περιέχει και όμορφα μηνύματα, τα οποία προβάλλουν την πατρική αγάπη και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μέσα σε μία θετή οικογένεια.