Τα Χρονικά του Σπάιντεργουικ (2008)




Τα Χρονικά του Σπάιντεργουικ (2008)

The Spiderwick Chronicles (2008)


  
Τα Χρονικά του Σπάιντεργουικ (2008)The Spiderwick Chronicles (2008)
"Τα Χρονικά του Σπάιντεργουικ" 
★★★★★★★☆☆☆
Το 1928, ο Άρθουρ Σπάιντεργουικ ολοκληρώνει ένα βιβλίο-οδηγό για τα μαγικά όντα που συνάντησε γύρω από την έπαυλή του και το κρύβει για να μην πέσει στα χέρια του αρχηγού των κακών μαγικών πλασμάτων, του αδίστακτου Μάλγκαραθ. Ογδόντα χρόνια αργότερα, η πρόσφατα διαζευγμένη ανιψιά του Άρθουρ, Έλεν Γκρέις, κληρονομεί το εγκαταλελειμμένο κτήμα και μετακομίζει εκεί με τα τρία παιδιά της, την έφηβη Μάλορι και τους πιο νεαρούς δίδυμους Τζάρεντ και Σάιμον. Όταν ο Τζάρεντ ανακαλύπτει το βιβλίο του Άρθουρ θέτει σε κίνδυνο την οικογένειά του και τα πλάσματα του νεραϊδόκοσμου. (96 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουότερς
Ηθοποιοί: Φρέντι Χάιμορ, Μέρι-Λουίζ Πάρκερ, Νικ Νόλτε, Ντέιβιντ Στράθερν, Σάρα Μπόλτζερ, Ντέιβιντ Στράθερν, Τζόαν Πλοουράιτ, Μάρτιν Σορτ, Σεθ Ρόγκεν

Τα Χρονικά του Σπάιντεργουικ (2008) αποτελούν την κινηματογραφική προσαρμογή της ομώνυμης βραβευμένης λογοτεχνικής σειράς της Χόλι Μπλακ και του εικονογράφου Τόνι ΝτιΤερλίτζι. Η ταινία έχει να επιδείξει μια παραμυθένια πλοκή, ταλαντούχο καστ και αξιόλογες προσπάθειες στα τεχνικά κομμάτια. Ωστόσο, δεν κατορθώνει να αναδειχθεί σε κάτι περισσότερο από μία τυποποιημένη οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το σενάριο συμπτύσσει σε μιάμιση ώρα τις πλοκές 5 διαφορετικών βιβλίων.

Τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους είναι ο μεγαλύτερος βαθμός σασπένς και η ύπαρξη δραματικών στοιχείων. Η ιστορία προσεγγίζει με ευαισθησία τις συνέπειές του διαζυγίου στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των παιδιών. Οι έντονες καταδιώξεις, οι αγωνιώδεις στιγμές και το οικογενειακό δράμα, αντισταθμίζονται από συχνές στιγμές χιούμορ, από το χάρισμα του κινηματογραφιστή Κέιλεμπ Ντεσανέλ να αναδεικνύει το περιβάλλον ως ζωντανό χαρακτήρα, τη ζεστή μουσική επένδυση του Τζέιμς Χόρνερ και την ήρεμη παρουσία των βετεράνων ηθοποιών Ντέιβιντ Στράθερν και Τζόαν Πλοουράιτ.

Ενδιαφέρουσες ερμηνείες δίνουν και οι νεαρότεροι ηθοποιοί, ιδίως ο Φρέντι Χάιμορ στον διπλό ρόλο των δίδυμων αδερφών. Ο Χάιμορ, ως ευγενικός, φιλόζωος και ειρηνιστής Σάιμον αντικατοπτρίζει τους φόβους και τις ανασφάλειες των παιδιών όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτόγνωρες και επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, ως αρχικά οργισμένος και επιπόλαιος Τζάρεντ τονίζει την αξία της ωριμότητας καθώς μαθαίνει να διαχειρίζεται τις απογοητεύσεις και να δρα με υπευθυνότητα και αυτοθυσία. Η Σάρα Μπόλτζερ στο ρόλο της θαρραλέας και δυναμικής Μάλορι και η Μέρι-Λουίζ Πάρκερ ως πελαγωμένη μητέρα, προσδίδουν μια φυσική, καθημερινή ποιότητα στις δύο γυναίκες που θα έκαναν τα πάντα για να προστατεύσουν την οικογένειά τους.

Κάποιες στιγμές πιθανόν να αναστατώσουν τα μικρότερα παιδιά. Ανάμεσά τους είναι η καταβρόχθιση πουλιών από ένα φιλικό μα άξεστο μαγικό ον, η μεταμόρφωση του ανταγωνιστή από άνθρωπο σε τερατόμορφο πλάσμα, οι επιθέσεις των τελώνιων που αφήνουν τα παιδιά με γρατζουνιές και η φαινομενικά αναίτια επίθεση με μαχαίρι ενός παιδιού προς έναν ενήλικα.