Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά (1989)




Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά (1989)

Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά (1989)



  
Honey, I Shrunk the Kids (1989)Honey, I Shrunk the Kids (1989)
"Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο επιστήμονας και εφευρέτης Γουέιν Ζαλίνσκι προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή συρρίκνωσης, ενοχλώντας με τη φασαρία τον γείτονά του, τον Ρας. Όταν ο μικρότερος γιος του Ρας, ο Ρον, ρίχνει μια μπάλα του μπέιζμπολ πάνω στη μηχανή του Γουέιν, την ενεργοποιεί και τόσο ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ρας Τζούνιορ, όσο και τα δύο παιδιά του Γουέιν, η Έιμι και ο Νικ, συρρικνώνονται. Ο Γουέιν βγάζει εν αγνοία του τα τέσσερα μικροσκοπικά πια παιδιά έξω από το σπίτι, και εκείνα πρέπει να διασχίσουν την επικίνδυνη αυλή για να επιστρέψουν στη μηχανή και στο αρχικό τους μέγεθος. (93 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Τζο Τζόνστον
Ηθοποιοί: Ρικ Μοράνις, Ματ Φρούερ, Μάρσια Στράσμαν, Κριστίν Σάδερλαντ, Έιμι Ο΄Νιλ, Ρόμπερτ Ολιβέρι, Τόμας Μπράουν, Τζάρεντ Ράστον


Ο βραβευμένος με Όσκαρ καλλιτέχνης Οπτικών Εφέ Τζο Τζόνστον πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με αυτή την οικογενειακή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Walt Disney Pictures, η οποία, αναπάντεχα, σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία στο Box office που αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη live-action ταινία του στούντιο από τη δημιουργία του μέχρι την κυκλοφορία του remake Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1996). Η επιτυχία αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη ενός franchise, το οποίο περιλαμβάνει την κινηματογραφική συνέχεια Αγάπη Μου Μεγέθυνα Το Παιδί (1992), τη συνέχεια που κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο Αγάπη Μου Συρρικνωθήκαμε (1997) και μία τηλεοπτική σειρά.

Αν και τόσο η εκτέλεση όσο και οι χαρακτήρες βασίζονται σε κοινοτοπίες και κλισέ, η πλοκή είναι διασκεδαστική, οι ερμηνείες ανάλαφρες, η δράση έντονη χωρίς να ξεφεύγει από τα πλαίσια της οικογενειακής περιπέτειας, η μουσική του Τζέιμς Χόρνερ ζωηρή και τα ειδικά εφέ και τα υπερμεγέθη σκηνικά αρκετά εντυπωσιακά για την εποχή τους. 

Η ταινία απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά, τα οποία θα απολαύσουν τις ευρηματικές εφευρέσεις του Γουέιν Ζαλίνσκι αλλά και την περιπετειώδη ζούγκλα στην οποία μετατρέπεται η αυλή του σπιτιού του. Για τους μικροσκοπικούς νεαρούς ήρωες τα λίγα μέτρα που χωρίζουν την πίσω πόρτα του σπιτιού από τον φράχτη μετατρέπονται σε μία απόσταση αντίστοιχη των 5 χιλιομέτρων, η οποία είναι γεμάτη διασκεδαστικές και συγκινητικές στιγμές. Κάποιες σκηνές όπως η αναμέτρηση με έναν σκορπιό και οι απειλητικές λεπίδες μιας μηχανής του γκαζόν μπορεί να ανησυχήσουν τα πολύ μικρά παιδιά, όμως η περιπέτεια είναι περισσότερο διασκεδαστική παρά τρομακτική.  

Η ιστορία αγγίζει θέματα οικογενειακών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις μεταξύ πατέρα και γιου. Ο Νικ και ο Ρον έχουν ως πρότυπο ο κάθε ένας τον πατέρα του, καθώς ο Νικ φιλοδοξεί να γίνει και αυτός επιστήμονας, ενώ ο Ρον μιμείται την τοξική αρρενωπότητα του Ρας και έχει υιοθετήσει τη φαλλοκρατική συμπεριφορά και τις έμφυλες στερεοτυπικές αντιλήψεις του. Ο Ρας Τζούνιορ όμως αντιστέκεται σθεναρά στις πιεστικές προσπάθειες του πατέρα του να τον διαμορφώσει σε κυρίαρχο αρσενικό. 


Συνέχειες:

Honey, I Blew Up the Kid (1992)
"Αγάπη Μου Μεγέθυνα Το Παιδί" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Το μωρό της οικογένειας Ζαλίνσκι εκτίθεται στην ακτίνα δράσης της νέας εφεύρεσης του καθηγητή και μετατρέπεται σταδιακά σε γίγαντα. (89 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






Honey, We Shrunk Ourselves (1997)
"Αγάπη Μου Συρρικνωθήκαμε" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο εκκεντρικός εφευρέτης Γουέιν Ζαλίνσκι συρρικνώνει κατά λάθος τον εαυτό του, τον αδελφό του και τις γυναίκες τους, με την ηλεκτρομαγνητική εφεύρεσή του. Στην ταινία πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση η Μίλα Κούνις στον ρόλο της Τζιλ. (75 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






Τηλεοπτική Σειρά:

Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (1997)
"Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά: Η Τηλεοπτική Σειρά" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο Γουέιν Ζαλίνσκι είναι ένας αδέξιος μεγαλοφυής επιστήμονας που σε κάθε επεισόδιο εφευρίσκει νέα gadgets και πραγματοποιεί περίεργα πειράματα, μόνο που πάντα κάτι πάει στραβά και συνήθως φέρνει ολόκληρη την οικογένεια αντιμέτωπη με ξεκαρδιστικούς μπελάδες, επικίνδυνες καταστάσεις και φανταστικές περιπέτειες. (48 λεπτά) (Ηλικία: 6+)