Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια (2007)




Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια (2007) 

Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια (2007)




  
Bridge to Terabithia (2007)Bridge to Terabithia (2007)
"Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Τζες, ο μοναδικός γιος μια φτωχής επαρχιακής οικογένειας με άλλα τέσσερα κορίτσια, γίνεται φίλος με τη Λέσλι, τη μοναχοκόρη ενός πλούσιου ζευγαριού συγγραφέων που μόλις μετακόμισε από την πόλη. Οι δυο τους επισκέπτονται ένα κοντινό δάσος και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν την Τεραμπίθια, έναν μαγικό κόσμο που κατοικείται από φανταστικά πλάσματα. Ένα εγκαταλελειμμένο δεντρόσπιτο γίνεται το κάστρο τους και από εκεί αντιμετωπίζουν φανταστικούς κινδύνους που αντιπροσωπεύουν τα προβλήματα της πραγματικής τους ζωής. (96 λεπτά) (Ηλικία: 10+) 
Σκηνοθεσία: Γκάμπορ Τσούπο
Ηθοποιοί: Τζος Χάτσερσον, Άννα Σοφία Ρομπ, Ρόμπερτ Πάτρικ, Ζόι Ντεσανέλ


Αυτή η τρυφερή, γλυκιά μα και τραγική ταινία της Disney, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα της Κάθριν Πάτερσον, δεν είναι τόσο περιπέτεια φαντασίας όπως διαφαίνεται αρχικά, όσο ένα ειλικρινές δράμα για τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις σκληρές πραγματικότητες της ζωής.

Αν και Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια (2007) περιέχει κάποια στοιχεία φαντασίας, αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της πλοκής. Η ιστορία αφιερώνει τον χρόνο της κυρίως στην εξερεύνηση ώριμων θεμάτων, όπως η μοναξιά, οι δυσλειτουργικές οικογενειακές σχέσεις, οι συνέπειες της φτώχειας στη ζωή και στην ψυχολογία των παιδιών, η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, και οι παράδοξοι φόβοι μπορεί να προκληθούν από τις θρησκευτικές διδαχές.

Αν και όλα αυτά τα θέματα εξερευνώνται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, η ταινία για το μεγαλύτερο μέρος της καταφέρνει να διατηρήσει μια ανάλαφρη διάθεση χάρη στις ευχάριστες προσωπικότητες και την παιδική ενέργεια των δύο κεντρικών χαρακτήρων της. Όμως προς το τέλος της, η ταινία παίρνει μια αναπάντεχα τραγική τροπή. Εκεί πλέον εστιάζει, με ευαισθησία μα χωρίς περιστροφές, στην απώλεια και στη θλίψη, τη σύγχυση και τον θυμό που τη συνοδεύουν.

Το ισχυρότερο πλεονέκτημα της ταινίας είναι οι χαρακτήρες των δύο παιδιών και η βαθιά τους φιλία. Η γενναία, εύστροφη, αθλητική, ευφάνταστη, ανοιχτόκαρδη και επιδέξια Λέσλι είναι ένα υπέροχο πρότυπο για κάθε παιδί. Ο καλλιτεχνικός Τζές, ξεκινάει ως ένα μοναχικό, ντροπαλό, διστακτικό και εσωστρεφές αγόρι. Ακόμα και προτού αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θάρρος είναι ένα συμπαθητικό παιδί, το οποίο γνωρίζει πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη συστηματική προσπάθεια.

Η ιστορία των δύο φίλων προτείνει στα παιδιά να κρατούν ανοιχτά το μυαλό και την καρδιά τους, να μην φοβούνται να διατηρήσουν την ιδιαιτερότητα τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους ανεξάρτητα από το πως τους βλέπουν και τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Αντίστοιχα τονίζεται και η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή των άλλων, ακόμα και αν φαίνονται ή πραγματικά είναι διαφορετικοί από εμάς.