Ο Λαβύρινθος (1986)




Ο Λαβύρινθος (1986)

Ο Λαβύρινθος (1986)











   
Labyrinth (1986)
Labyrinth (1986) 
"Ο Λαβύρινθος" 
★★★★★★★★☆☆ 
Όταν η 15χρονη Σάρα εκνευρισμένη με τον μικρό αδελφό της εύχεται να τον πάρουν μακριά τα ξωτικά, δεν περιμένει πως θα πραγματοποιηθεί η ευχή της. Όμως ο Τζάρεθ, ο Βασιλιάς των Ξωτικών, παίρνει το παιδί και δίνει στη Σάρα 13 ώρες διορία για να φτάσει στο κάστρο του, στο κέντρο ενός αχανούς λαβύρινθου, και να διεκδικήσει τον αδερφό της πριν μεταμορφωθεί σε ξωτικό. Εξερευνώντας τον λαβύρινθο, ένα μέρος που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, η Σάρα λύνει γρίφους, αντιμετωπίζει κινδύνους και συναντά παράξενα πλάσματα, άλλα φιλικά και άλλα υπό τον έλεγχο του Τζάρεθ. (101 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Τζιμ Χένσον 
Ηθοποιοί: Ντέιβιντ Μπόουι, Τζένιφερ Κόνελι, Τόμπι Φράουντ, Σέλι Τόμπσον, Κρίστοφερ Μάλκολμ
 

Αυτή η ευρηματική μουσική περιπέτεια φαντασίας είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού της δημιουργικής ενέργειας μερικών από τους πιο διακεκριμένους οραματιστές της δεκαετίας του 1980. Ο Λαβύρινθος (1986) ξεκίνησε ως συνεργασία μεταξύ του δημιουργού των Muppets Τζιμ Χένσον και του εικονογράφου φαντασίας Μπράιαν Φράουντ, μετά τη συνεργασία τους στο Μυστηριώδες Κρύσταλλο (1982). Ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python έγραψε το σενάριο με συνεισφορές από τον Τζορτζ Λούκας, ο οποίος διετέλεσε και χρέη παραγωγού. Επιπλέον, η συμμετοχή του Ντέιβιντ Μπόουι, ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ου αιώνα, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατεύθυνση που πήρε η ταινία. Ο Μπόουι προσέφερε πρωτότυπα τραγούδια αλλά και μια συναρπαστική ερμηνεία.

Παρά τη φαινομενικά σκοτεινή πλοκή, οι δημιουργοί της ταινίας δημιούργησαν μια ανάλαφρα περιπετειώδη και κωμική ατμόσφαιρα. Πάνω από όλα εξασφάλισαν ότι οι απειλές είναι ήπιες και παιδικές, ενώ κανένα από τα τέρατα δεν είναι στα αλήθεια τρομακτικό. Το νεότερο κοινό απολαμβάνει την ταινία σαν μία παραμυθένια περιπέτεια γεμάτη συγκινήσεις, γρίφους και παράλογους χαρακτήρες. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι θεατές θα την αναγνωρίσουν ως μία αλληγορία ενηλικίωσης γεμάτη συμβολισμούς.

Ο σουρεαλιστικός κόσμος, με τα ευφάνταστα τοπία φαντασίας και τα στοιχεία που ξεπερνούν τη λογική, είναι τόσο σημαντικός στην πλοκή που καθίσταται ξεχωριστός χαρακτήρας. Τα πλάσματα που τον κατοικούν είναι δύσμορφα μα γοητευτικά και η εμψύχωση τους μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου είναι εντυπωσιακή.

Ο Ντέιβιντ Μπόουι με στοιχεία της εκκεντρικής δημόσιας εικόνας του ενσωματώνεται άψογα στο αινιγματικό περιβάλλον ως Βασιλιάς των Ξωτικών. Ο Τζάρεθ είναι ένας περίπλοκος χαρακτήρας, γοητευτικός και χαρισματικός, όμως, ξεκάθαρα επικίνδυνος.

Η Τζένιφερ Κόνελι, σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της, ενσαρκώνει τη Σάρα, έναν χαρακτήρα που μιλά απευθείας στην ψυχή των έφηβων κοριτσιών. Η 16χρονη ηρωίδα καλείται να αφήσει πίσω της τις παιδικές παρορμήσεις και να συνειδητοποιήσει ότι η ζωή μπορεί να είναι επικίνδυνη, άδικη και απατηλή. Επίσης όμως, αντιλαμβάνεται ότι η νοημοσύνη, η επιμονή, το θάρρος, η αυτοπεποίθηση και η ισορροπημένη φαντασία αποτελούν τα πιο δυνατά της όπλα για να θριαμβεύσει.

Ο λαβύρινθος έχει πολλούς κρυμμένους κινδύνους και καθώς η ηρωίδα τον διασχίζει έρχεται αντιμέτωπη με ήπια τρομακτικά σουρεαλιστικά πλάσματα. Η Σάρα πέφτει μέσα σε μια βαθιά, στενή και σκοτεινή σήραγγα όπου βρίσκονται εκατοντάδες χέρια τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να μιλούν. Κάποια πουλιά αφαιρούν μέρη του σώματός τους, τα συναρμολογούν ξανά με διάφορους τρόπους και προσπαθούν να κάνουν το ίδιο και με το κεφάλι της Σάρα. Υπάρχει μια μάχη στο τέλος της ταινίας με όπλα και μερικές εκρήξεις, χωρίς όμως κάποιο τραυματισμό. Ο Τζάρεθ, ένας ώριμος άνδρας, προσπαθεί να χειραγωγήσει την νεαρή έφηβη Σάρα ώστε να δεχθεί να τον παντρευτεί. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Σάρα συνειδητοποιεί ότι δεν χρειάζεται να υποκύψει στις πιέσεις του.