Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)



Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)

The Nightmare Before Christmas (1993)


  
Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)The Nightmare Before Christmas (1993)
"Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης" 
★★★★★★★★☆☆
Ο Τζακ, ο πολυαγαπημένος ηγέτης των τρομακτικών κατοίκων πόλης του Χαλοουίν, παρά τα φυσικά του ταλέντα, την επιτυχία της γιορτής του και τον αμέριστο θαυμασμό των συμπολιτών του, έχει κουραστεί από την ίδια ρουτίνα κάθε χρόνο και επιθυμεί κάτι διαφορετικό. Όταν ανακαλύπτει τυχαία την πόλη των Χριστουγέννων, συνεπαρμένος από τη χαρά και τη ζεστασιά της άγνωστης γιορτής επιστρέφει στην πόλη του και προτρέπει τους συμπολίτες του να αναλάβουν αυτοί φέτος τα Χριστούγεννα. Μοναδική φωνή της λογικής είναι η Σάλι, μια στοργική κούκλα που προσπαθεί να αλλάξει γνώμη στον Τζακ. (76 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ
Ηθοποιοί: Κρις Σαράντον, Κάθριν Ο’ Χάρα, Ντάνι Έλφμαν, Γουίλιαμ Χίκι


Αυτό το πρωτότυπο stop motion μιούζικαλ φαντασίας σε σκηνοθεσία Χένρι Σέλικ αποτελεί ένα μοναδικό υβρίδιο Χριστουγεννιάτικης-Χαλοουίν ταινίας. O Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993) είχε θέσει τους θαυμαστές του σε μία αντιπαράθεση που διήρκεσε χρόνια, αναφορικά με το σε ποια γιορτή από τις δύο εμπίπτει, μέχρι που ο σκηνοθέτης της ανακοίνωσε πως η απάντηση είναι το Χαλοουίν. Ωστόσο, η ταινία έχει εξελιχθεί σε χριστουγεννιάτικη παράδοση και σε πολλές χώρες επανακυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες κάθε Χριστούγεννα.

Στούντιο παραγωγής της ταινίας ήταν η Disney, η οποία τελικά επέλεξε να την κυκλοφορήσει μέσα από τη θυγατρική της, την Touchstone Pictures. Αυτό συνέβη επειδή τα στελέχη της εταιρείας έκριναν πως το περιεχόμενο της ήταν “υπερβολικά σκοτεινό και τρομακτικό για παιδιά” για να φέρει την υπογραφή της Disney.

Πράγματι, υπάρχουν πολλά μακάβρια οπτικά στοιχεία, όμως κατά βάθος πρόκειται για μια γλυκιά και αστεία ιστορία για την επιθυμία της προσωπικής πληρότητας. Το υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ stop motion, η μαγευτική μουσική επένδυση και τα τραγούδια του Ντάνι Έλφμαν συνθέτουν μια αριστοτεχνική παραγωγή. Πίσω αυτή βρίσκεται ο Τιμ Μπάρτον, ενώ και η ιστορία βασίζεται σε δική του ιδέα, για την ακρίβεια στο ομώνυμο ποίημα που έγραψε ο ίδιος το 1982. Πηγή έμπνευσης για Μπάρτον αποτέλεσε η στιγμή που είδε να αλλάζουν τη βιτρίνα ενός καταστήματος αντικαθιστώντας τον τρομακτικό στολισμό του Χαλοουίν με λαμπερά Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ο Τζακ, αν και μπορεί να γίνει πιο τρομακτικός από οποιονδήποτε, στην πραγματικότητα είναι ένας καλός και αφοσιωμένος ηγέτης. Παρόλο που η επιπολαιότητά του παραλίγο να καταστρέψει τα Χριστούγεννα, ο απώτερος σκοπός του ήταν ευγενικός. Όταν ο Τζακ ανακάλυψε τη ζεστασιά των Χριστουγέννων προσπάθησε τη μοιραστεί με τους συμπολίτες τους. Επίσης, θέλησε να χαρίσει με τα ιδιαίτερα δώρα του χαρά στα παιδιά. Η ποιότητα του χαρακτήρα του γίνεται εμφανής όταν αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί να τα διορθώσει.

Η ταινία στέκεται στις επιπτώσεις της επιπολαιότητας και συμβουλεύει τους θεατές να σκέφτονται πριν δράσουν, αλλά και να είναι ευγνώμονες για αυτά που έχουν. Η ιστορία προωθεί αρετές, όπως το θάρρος, ο αλτρουισμός, η αγάπη, η έμπρακτη μεταμέλεια, και η ενσυναίσθηση.

Παρά την τερατόμορφη εμφάνιση τους, οι κάτοικοι της πόλης του Χαλοουίν είναι αστείοι. Είναι πλάσματα που απολαμβάνουν να φοβίζουν τους ανθρώπους ως μέρος των εορτασμών, χωρίς κακές προθέσεις. Όμως ένας χαρακτήρας, ο Ούγκι Μπούγκι, είναι πραγματικά κακός και πιθανόν να φοβίσει τα μικρότερα παιδιά.