Μόνος στο Σπίτι (1990)




Μόνος στο Σπίτι (1990)

Μόνος στο Σπίτι (1990)




  
Home Alone (1990)Home Alone (1990)
"Μόνος στο Σπίτι"
★★★★★★★☆☆☆
Σε ένα πλούσιο προάστιο του Σικάγο, τα μέλη της οικογένειας ΜακΚάλιστερ ετοιμάζονται για να περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους στο Παρίσι. Το πρωί της αναχώρησης βιάζονται να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο και μέσα στην αναστάτωση ξεχνούν τον οκτάχρονο Κέβιν στο σπίτι. Αν και αρχικά ο Κέβιν απολαμβάνει τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία του, στη συνέχεια έρχεται αντιμέτωπος με δύο διαρρήκτες, τον Χάρι και τον Μαρβ, οι οποίοι μπαίνουν στα άδεια σπίτια της γειτονιάς, μα πάνω από όλα έχουν βάλει στόχο το σπίτι των ΜακΚάλιστερ. (103 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους
Ηθοποιοί: Μακόλεϊ Κάλκιν, Τζο Πέσι, Ντάνιελ Στερν, Κάθριν Ο' Χάρα, Τζον Χερντ


Αυτή η χριστουγεννιάτικη κωμωδία σε σενάριο και παραγωγή του Τζον Χιουζ και σε σκηνοθεσία του Κρις Κολόμπους κατέκτησε τον τίτλο της Πιο Επιτυχημένης Εμπορικά Κωμωδίας Όλων των Εποχών. Τον τίτλο αυτόν διατήρησε για 21 ολόκληρα χρόνια, μέχρι την κυκλοφορία του The Hangover II (2011). Η ταινία Μόνος στο Σπίτι (1990) διαθέτει έντονη δράση σωματικής κωμωδίας και μια ταιριαστά ζωηρή μουσική επένδυση από τον Τζον Γουίλιαμς. Το σκορ, αλλά και το τραγούδι “Somewhere in My Memory”, ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ.

Από την πρώτη σκηνή γίνεται εμφανής η μανιακή ενέργεια και ο ξέφρενος ρυθμός της πλοκής, αλλά και η αυθάδης διάθεση της. Τα απείθαρχα παιδιά της οικογένειας χρησιμοποιούν αγενείς εκφράσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και εκφοβίζουν το ένα το άλλο. Παράλληλα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στα παιδιά και τους εξίσου ανάγωγους ενήλικες.

Από τη στιγμή που ο Κέβιν μένει μόνος στο σπίτι, η ταινία γίνεται αρκετά διασκεδαστική. Το αγόρι έχοντας όλο το σπίτι δικό του εξερευνά, παίζει, διασκεδάζει και απολαμβάνει όλα όσα θα του απαγόρευαν οι γονείς και τα αδέλφια του αν ήταν εκεί. Σύντομα, και πάλι με διασκεδαστικό τρόπο, το οκτάχρονο παιδί υιοθετεί μια υπεύθυνη ρουτίνα. Ο Κέβιν φροντίζει τον εαυτό του, πηγαίνει για ψώνια, κάνει δουλειές στο σπίτι και συνειδητοποιεί πόσο του λείπει η οικογένειά του.

Το τελευταίο μέρος όμως της ταινίας, όπου οι δύο κακοποιοί εισβάλουν στο σπίτι του Κέβιν και εκείνος αποφασίζει να το υπερασπιστεί, είναι τόσο βίαιο και επώδυνο που ξεπερνά τα όρια της κωμωδίας. Αν και οι παγίδες που στήνει το παιδί είναι ευρηματικές, οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Χαρακτήρες πέφτουν επανειλημμένες φορές από σκάλες, χτυπιούνται με βαριά αντικείμενα στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα, πατούν πάνω σε πρόκες και γυαλιά, καίγονται και πυροβολούνται με αεροβόλο όπλο.

Ακολούθησαν τέσσερις συνέχειες, οι δύο πρώτες κυκλοφόρησαν στον κινηματογράφο και οι επόμενες απευθείας στην τηλεόραση. Το Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη (1992) αποτελεί τη μοναδική συνέχεια που σκηνοθέτησε ο Κρις Κολόμπους και συμμετέχει το αυθεντικό καστ.



Συνέχειες:

Home Alone 2: Lost in New York (1992)
"Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Ένα χρόνο μετά την πρώτη του περιπέτεια, ο Κέβιν βρίσκεται μόνος στη Νέα Υόρκη, όπου οι δύο κακοποιοί Χάρι και Μαρβ, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. (103 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους 
Ηθοποιοί: Μακόλεϊ Κάλκιν, Τζο Πέσι, Ντάνιελ Στερν




Home Alone 3 (1997)
"Μόνος στο Σπίτι 3" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Ο 9χρονος Άλεξ Προύιτ, καλείται να αντιμετωπίσει μια συμμορία που στόχο της έχει να κλέψει ένα μικροτσίπ για λογαριασμό ενός Βόρειο-Κορεάτη τρομοκράτη. (102 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Ράτζα Γκόσνελ
Ηθοποιοί: Άλεξ Λιντς, Ρία Κίλστεντ, Ντέιβιντ Θόρντον




Home Alone 4: Taking Back the House (2002)
"Μόνος στο Σπίτι 4"
★★★★☆☆☆☆☆☆
Ο Κέβιν πρέπει και πάλι να υπερασπιστεί ολομόναχος ένα σπίτι, μια ολόκληρη έπαυλη αυτή τη φορά, και για να τα καταφέρει θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία. (102 λεπτά)  (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Ροντ Ντάνιελ
Ηθοποιοί: Φρέντς Στιούαρτ, Έρικ Άβερι, Μπάρμπαρα Μπάντκοκ



Home Alone: The Holiday Heist (2012)
"Μόνος στο Σπίτι 5"
★★★★☆☆☆☆☆☆
Ο Φιν Μπάξτερ και η οικογένειά του μετακομίζουν από την Καλιφόρνια στο νέο τους μεγάλο σπίτι στο Μέιν. Ο Φιν είναι τρομοκρατημένος καθώς πιστεύει ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο. (87 λεπτά)  (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Χιούιτ
Ηθοποιοί: Κρίστιαν Μάρτιν, Έντι Στίπλς, Τζοντέλ Φέρλαντ, Νταγκ Μάρεϊ