Νάννι ΜακΦί (2005)




Νάννι ΜακΦί (2005)

Nanny McPhee (2005)


  
Νάννι ΜακΦί (2005)Nanny McPhee (2005)
"Νάννι ΜακΦί: Η Μαγική Νταντά" 
★★★★★★★☆☆☆
Στην επαρχιακή βικτοριανή Αγγλία, ο Σέντρικ Μπράουν αν και αγαπάει τα 7 ατίθασα παιδιά του, τα παραμελεί απορροφημένος από τη θλίψη του για τον θάνατο της γυναίκας του, τη δουλειά του ως εργολάβος κηδειών, τα οικονομικά προβλήματα και την προσπάθεια του να βρει μία νέα σύζυγο για να ικανοποιήσει την απαίτηση της πλούσιας θείας του. Τα παιδιά με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους καταφέρνουν να διώξουν 17 νταντάδες, ενώ ο μόνος ενήλικος που συμπαθούν είναι η υπηρέτρια της οικογένειας, η στοργική Εβάνζελιν. Τότε, η μαγική νταντά ΜακΦί καταφτάνει για να βάλει τάξη στο ανάστατο σπιτικό. (97 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κερκ Τζόουνς
Ηθοποιοί: Έμμα Τόμσον, Κόλιν Φερθ, Άντζελα Λάνσμπερι, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Τόμας Σάνγκστερ, Σίλια Ίμρι, Ιμέλντα Στόντον


Η Έμμα Τόμσον, βραβευμένη με δύο Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τόσο για την ιδιότητα της ως ηθοποιός όσο και ως σεναριογράφος, συνδύασε τα ταλέντα της για να μεταφέρει στον κινηματογράφο τη σειρά βιβλίων της Κριστιάνα Μπραντ με τίτλο “Nurse Matilda” (1964). Η Βρετανική, Αμερικανική και Γαλλική συμπαραγωγή είναι μια ​​γλυκιά, πολύχρωμη, αστεία, συγκινητική και μερικές φορές ήπια σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας. Αν και παραμένει πιστή στο πνεύμα των βιβλίων, η Νάννι ΜακΦί (2005) ακολουθεί μια νέα πλοκή με πρόσθετο συναισθηματικό βάθος κατά την οποία η κυρία Μπράουν, η μητέρα των 7 παιδιών, έχει πεθάνει πρόσφατα.

Παρόλο που η Νάννι ΜακΦί δεν διαθέτει την καλή εμφάνιση ή τη δροσερή και ηλιόλουστη διάθεση της Μαίρη Πόππινς (1964), έχει πολλά κοινά με την προκάτοχό της. Η ΜακΦί είναι και αυτή μια βρετανίδα μαγική γκουβερνάντα που καταφτάνει αναπάντεχα όταν την χρειάζονται και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της με υπομονή και σοφία για να αποκαταστήσει μια σπασμένη οικογένεια πριν εξαφανιστεί χωρίς να αποχαιρετήσει.

Η μυστηριώδης νταντά, με μία φαινομενικά αδίστακτη προσέγγιση, χρησιμοποιεί το πείσμα και την επιμονή των παιδιών για να τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν πως η πειθαρχία, ο σεβασμός, οι καλοί τρόποι, η κατανόηση και η αποδοχή ευθυνών είναι θεμελιώδη συστατικά για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, η Έμμα Τόμσον, η οποία διακρίνεται για τον ενεργό ακτιβισμό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, δεν παρέβλεψε να τονίσει πως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οφείλουμε συνειδητά να σπάμε τους κανόνες.

Η ταινία έχει παιδιάστικα κωμικά στοιχεία, παραμυθένια σετ και ειδικά εφέ, όμως δεν λείπουν και τα δραματικά στοιχεία. Το θέμα του θανάτου αναδύεται συχνά, ενώ η οικογένεια αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει το σπίτι της και να χωριστεί. Για να αναδείξει την έκταση της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των παιδιών, η ταινία τα παρουσιάζει να προβαίνουν σε απαράδεκτες ενέργειες. Τα παιδιά χτυπούν τη μαγείρισσα στο κεφάλι με ένα τηγάνι, αποκεφαλίζουν παιχνίδια με μια γκιλοτίνα και οργανώνουν αηδιαστικές φάρσες. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά έχουν κωμικό χαρακτήρα και καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για ανεπίτρεπτες συμπεριφορές.



Συνέχεια:

"Η Νάννι ΜακΦί και ο Μεγάλος Σαματάς" 
★★★★★★★★☆☆
Ενώ ο σύζυγός της πολεμά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ίζαμπελ Γκριν ζει στην αγγλική ύπαιθρο με τα τρία γεμάτα ενέργεια παιδιά τους, φροντίζει την οικογενειακή φάρμα και εργάζεται στο κατάστημα της καλοσυνάτης κυρίας Ντόχερτι που πάσχει από άνοια. Όταν τα δύο κακομαθημένα ανίψια της έρχονται από το Λονδίνο για να ζήσουν και αυτά μαζί της και ταυτόχρονα καταπιέζεται από τις επίμονες προσπάθειες του τζογαδόρου αδελφού του άντρα της να πουλήσει το αγρόκτημα, η νεαρή γυναίκα χρειάζεται απεγνωσμένα... (Περισσότερα)