Τα Στρουμφάκια (2011)



Τα Στρουμφάκια (2011)

The Smurfs (2011)


  
The Smurfs (2011)The Smurfs (2011)
"Τα Στρουμφάκια"
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο Δρακουμέλ ανακαλύπτει το χωριό των Στρουμφ και τα κυνηγά, έξι από αυτά περνάνε άθελά τους μέσα από μια μαγική πύλη που τα μεταφέρει στο Central Park της Νέας Υόρκης και μετά κλείνει. Όμως, μαζί τους έχει προλάβει να περάσει και ο Δρακουμέλ που συνεχίζει να τα καταδιώκει. Τα μικρά μπλε πλασματάκια βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι του Πάτρικ και της Γκρέις Γουίνσλοου, ενός νεαρού ζευγαριού που περιμένει το πρώτο του παιδί. Για να επιστρέψουν στο Στρουμφοχωρίο τους, τα Στρουμφάκια πρέπει να βρουν ένα ξόρκι για να κάνουν το φεγγάρι μπλε ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά η μαγική πύλη. (103 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ράζα Γκόσνελ
Ηθοποιοί: Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζέιμα Μέις, Χανκ Αζάρια, Σοφία Βεργκάρα, Τζόναθαν Γουίντερς, Κέιτι Πέρι, Άλαν Κάμινγκ, Άντον Γέλτσιν, Φρεντ Άρμισεν

Αν και είχαν προηγηθεί δύο ταινίες, Οι Περιπέτειες των Στρούμφ (1965) και Στρουμφάκια: Το Μαγικό Φλάουτο (1976), αυτή είναι η πρώτη ταινία των Στρουμφς που έχει αέρα κινηματογραφικής παραγωγής αντί αίσθησης εκτεταμένου τηλεοπτικού επεισοδίου. Ωστόσο, η ταινία ξεφεύγει από την κλασική μορφή των κόμικς και της τηλεοπτικής σειράς του στούντιο Hanna-Barbera. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μεταφοράς της δράσης από τον μαγικό μεσαιωνικό κόσμο στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, του συνδυασμού animation με live-action και της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του χιούμορ. Εξαιτίας αυτών των στοιχείων, η ταινία Τα Στρουμφάκια (2011) δεν ενδείκνυται ως πρώτη επαφή των παιδιών με τον κόσμο που δημιούργησε ο Βέλγος συγγραφέας και εικονογράφος Peyo το 1958.

Η κωμική περιπέτεια φαντασίας της Sony ακολουθεί τα πρότυπα πολλών παλαιότερων οικογενειακών ταινιών, όπως Οι Κυρίαρχοι Tου Σύμπαντος (1987) και Η Μαγεμένη (2007), όπου χαρακτήρες κάποιας εναλλακτικής διάστασης εισέρχονται μέσω μιας πύλης στον κόσμο μας. Το ίδιο στοιχείο πλοκής ξανασυναντάται και σε μεταγενέστερες παραγωγές, όπως στις Κρίστοφερ & Γουίνι (2018) και Sonic: Η Ταινία (2020).

Αν και το animation αποδεικνύεται κάτω του μετρίου, μέχρι και προβληματικό σε σκηνές που απαιτείται αλληλεπίδραση των ηθοποιών με τις ψηφιακές δημιουργίες, τουλάχιστον οι οικείοι χαρακτήρες δεν αποκλίνουν από τις γνώριμες ζεστές προσωπικότητές τους. Όμως, καθώς οι δημιουργοί της ταινίας επέλεξαν να απευθυνθούν στο ενήλικο κοινό, όχι μέσω της νοσταλγίας αλλά με τον εκσυγχρονισμό, η παραμυθένια και παιδιάστικη ατμόσφαιρα των κλασικών ιστοριών αντικαθίσταται με μια άστοχη σύγχρονη κωμική προσέγγιση που περιλαμβάνει αρκετές αναφορές στην εφήμερη ποπ κουλτούρα και καμέο εμφανίσεις όχι ιδιαίτερα γνωστών προσωπικοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά η ταινία έχει αρκετές διασκεδαστικές στιγμές και μερικά επιτυχημένα αστεία, αλλά και θετικά μηνύματα σχετικά με τη συνεργασία και την οικογένεια. Ο μετασχηματισμός του Σκουντούφλη σε ήρωα περιέχει την αξιόλογη ιδέα πως όλοι πρέπει να τολμάμε να ονειρευτούμε αυτό που θέλουμε να είμαστε και να προσπαθούμε να το πετύχουμε. Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό αντικρούεται από την υποπλοκή του ανθρώπινου χαρακτήρα, του Πάτρικ. Ο Πάτρικ πασχίζει να διατηρήσει τη θέση του ως στέλεχος Μάρκετινγκ σε ένα ξεκάθαρα τοξικό εργασιακό περιβάλλον για το οποίο ευθύνεται η ματαιόδοξη, σκληρή και παράλογα απαιτητική ιδιοκτήτρια της εταιρείας.

Στα πρότυπα των κόμικς και της σειράς μεγάλο μέρος της ταινίας αφιερώνεται σε καταδιώξεις και στιγμές καρτουνίστικης βίας. Υπάρχει έντονη τοποθέτηση προϊόντων, από ηλεκτρονικά και παιχνίδια μέχρι και γλυκίσματα.



Συνέχειες:

Τα Στρουμφάκια 2 (2013)The Smurfs 2 (2013)
"Τα Στρουμφάκια 2"
★★★★★★☆☆☆☆
Κάποτε ο μοχθηρός Δρακουμέλ είχε φτιάξει ένα πλάσμα που έμοιαζε με Στρουμφάκι για τον βοηθήσει να αιχμαλωτίσει τα πραγματικά Στρουμφ. Όμως με την αγάπη και ένα μαγικό ξόρκι του Παπαστρούμφ το άτακτο πλασματάκι εξελίχθηκε στην αξιαγάπητη Στρουμφίτα. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Δρακουμέλ ξαναδοκιμάζει το πείραμά του, δημιουργώντας αυτή τη φορά τα σκανδαλιάρικα Πειραχτήρια, τη Βέξι και τον Χάκους, που τα στέλνει να απαγάγουν την Στρουμφίτα για να της εκμαιεύσει το ξόρκι που χρησιμοποίησε ο... (Περισσότερα)

   
Τα Στρουμφάκια: Το Χαμένο Χωριό (2017)Smurfs: The Lost Village (2017)
"Τα Στρουμφάκια: Το Χαμένο Χωριό" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο κακός μάγος Δρακουμέλ επιχειρεί να εντοπίσει το χαμένο χωριό μιας άγνωστης φυλής Στρουμφ ώστε να αποστάξει την ουσία τους και να την χρησιμοποιήσει για να γίνει ο πιο ισχυρός μάγος στον κόσμο. Η Στρουμφίτα όμως αναλαμβάνει με αποφασιστικότητα να βρει πρώτη και να προειδοποιήσει εγκαίρως τα μυστηριώδη Στρουμφάκια που ζουν μέσα στο επικίνδυνο Απαγορευμένο Δάσος. Στην περιπετειώδη αποστολή της στον φανταστικό κόσμο γεμάτο από παράξενα φυτά, έντομα και ζώα, τη συνοδεύουν ο... (Περισσότερα)