Ο Καλόσαυρος (2015)



Ο Καλόσαυρος (2015)

The Good Dinosaur (2015)


  
Ο Καλόσαυρος (2015)The Good Dinosaur (2015)
"Ο Καλόσαυρος"
★★★★★★★☆☆☆
Σε μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας, κατά την οποία η Γη δεν χτυπήθηκε ποτέ από τον αστεροειδή που έγινε η αιτία να εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι, τα προϊστορικά ζώα επιβίωσαν και εξελίχθηκαν. Όταν ο αδέξιος νεαρός Απατόσαυρος Άρλο απομακρύνεται άθελα του από το σπίτι του, πρέπει να πραγματοποιήσει ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι για να επιστρέψει κοντά στη μητέρα και στα αδέλφια του. Στο ταξίδι τον συντροφεύει ένα θαρραλέο ορφανό αγόρι των σπηλαίων. Μαζί συναντούν φιλικά και εχθρικά πλάσματα και αντιμετωπίζουν διάφορες φυσικές απειλές. (94 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Πίτερ Σον
Ηθοποιοί: Ρέιμοντ Οτσόα, Τζακ Μπράιτ, Σαμ Έλιοτ, Άννα Πάκουιν, Τζέφρι Ράιτ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Α.Τζ. Μπάκλεϊ


Η 16η ταινία της Pixar είναι μια προϊστορική περιπέτεια με εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία και δυνατά μηνύματα για την οικογένεια και το θάρρος. Όμως, η γνώριμη ιστορία της στερείται του θεματικού βάθους, της ευρηματικότητας και της συναρπαστικής πλοκής που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των παραγωγών του στούντιο. Οι δημιουργοί της, μέσα σε μία ταραχώδη παραγωγή που διήρκεσε 5 χρόνια, προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την αδύναμη πλοκή με τόσο συχνές και έντονες σκηνές δράσης και συγκινησιακών καταστάσεων που το αποτέλεσμα γίνεται συχνά αγχώδες και θλιβερό.

Το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας είναι η φωτορεαλιστική απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από το ταξίδι των ηρώων, ο θεατής μπορεί να απολαύσει μεγάλους ζωντανούς ουρανούς, πανέμορφα ορεινά, δασικά και πεδινά τοπία, και αληθοφανή ρυάκια, ποτάμια, γκέιζερ και καταρράκτες, εμπνευσμένα από την αμερικανική φύση.

Με εκατομμύρια περισσότερα χρόνια στη διάθεσή τους, οι δεινόσαυροι εξελίχθηκαν, ανέπτυξαν υψηλότερη νοημοσύνη, γλώσσα και έναν στοιχειώδη πολιτισμό. Έχοντας εκκολαφθεί λίγο μετά την ικανή αδελφή του, τη Λίμπι, και τον δυνατό αδελφό του, τον Μπακ, ο 11χρονος Άρλο, αν και πρόθυμος να βοηθήσει και να ευχαριστήσει τους αγαπημένους του γονείς, δεν μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους του για τα πάντα.

Μετά από ένα τραυματικό περιστατικό, κατά το οποίο χάνει τον πατέρα του, ο Άρλο βρίσκεται μακριά από το σπίτι του και προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του. Βοηθός του στέκεται ένα άγριο ανθρώπινο παιδί που έχει ζήσει μόνο του για μεγάλο μέρος της ζωής του. Οι δύο αναπάντεχοι φίλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στο σπίτι του Άρλο. Κατά μήκος της διαδρομής αντιμετωπίζουν σαρκοβόρα αρπακτικά και απειλητικά φυσικά φαινόμενα.

Πέραν της αξίας της οικογένειας, του θάρρους και της φιλίας, η ιστορία προβάλλει τη σημασία του να ξεπερνά κανείς τους φόβους του και τα όρια που έχει θέσει ο ίδιος στον εαυτό του. Παράλληλα, προωθείται ξεκάθαρα η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά, η καλοσύνη και η επινοητικότητα.