Σον το Προβατάκι: Η Ταινία (2015)




Σον το Προβατάκι: Η Ταινία (2015)

Shaun the Sheep Movie (2015)

   
Shaun the Sheep Movie (2015)Shaun the Sheep Movie (2015)
"Σον το Προβατάκι: Η Ταινία"
★★★★★★★★☆☆
Ο Σον, ένα σκανδαλιάρικο και έξυπνο πρόβατο, ζει με το κοπάδι του στην παραδοσιακή αγγλική φάρμα Μόσι Μπότομ. Έχοντας βαρεθεί τη ρουτίνα του αγροκτήματος, ο Σον καταστρώνει ένα σχέδιο για να πάρει μια μέρα ρεπό, παρασύροντας τον Αγρότη να κοιμηθεί. Ωστόσο, το σχέδιο πάει στραβά και ο αγρότης καταλήγει στη Μεγάλη Πόλη με αμνησία, όπου κατά τύχη γίνεται διάσημος κομμωτής. Παράλληλα, ο πιστός σκύλος του, ο Μπίτζερ, ο Σον και το υπόλοιπο κοπάδι ταξιδεύουν στην πόλη για να βρουν τον Αγρότη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν έναν επίμονο μπόγια. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μπάρτον, Ρίτσαρντ Στάρτζακ
Ηθοποιοί: Τζάστιν Φλέτσερ, Τζον Σπαρκς, Ρίτσαρντ Γουέμπερ


Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο τελικά απονεμήθηκε στην ταινία Τα Μυαλά Που Κουβαλάς (2015) της Pixar, η 6η μεγάλου μήκους παραγωγή του Βρετανικού στούντιο Aardman είναι μια γλυκιά και διασκεδαστική κωμική περιπέτεια, η ευρηματικότητα της οποίας είναι εμφανής τόσο στην claymatiom τεχνικής της όσο και στις άφθονες χιουμοριστικές στιγμές της.

Το Σον το Προβατάκι: Η Ταινία (2015) βασίζεται στην ομώνυμη stop-motion τηλεοπτική σειρά του Νικ Παρκ, με ήρωα το προβατάκι Σον, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση 20 χρόνια νωρίτερα, στην τρίτη ταινία μικρού μήκους των Γουάλας και Γκρόμιτ, τη βραβευμένη με Όσκαρ A Close Shave (1995). Αντίστοιχα με τα επεισόδια, η αφήγηση της πλοκής γίνεται οπτικά χωρίς διαλόγους, όμως οι κινήσεις και οι εκφράσεις των μοντέλων, οι ήχοι των ζώων, τα μουρμουρητά των ανθρώπων, τα ηχητικά εφέ και η ανάλαφρη μουσική επένδυση επαρκούν για να φανερώσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων.

Παρά τον γρήγορο ρυθμό, τις καταδιώξεις και τα συγκινητικά στοιχεία της, η ιστορία είναι αρκετά ήπια και γλυκιά ακόμα και για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ταυτόχρονα είναι γεμάτη πανέξυπνα οπτικά αστεία που λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα διασκεδάζοντας εξίσου τους νεαρούς αλλά και τους ενήλικες θεατές.

Ενώ στα επεισόδια οι προσπάθειες του Σον και του κοπαδιού του να προσθέσουν διασκέδαση στην πληκτική τους καθημερινότητα τους φέρνει αντιμέτωπους με το αφοσιωμένο τσοπανόσκυλο, τον Μπίτζερ, η ταινία εμβαθύνει στις σχέσεις τους και αφηγείται μια ζεστή ιστορία για τη φιλία, τους οικογενειακούς δεσμούς και τη συνεργασία. Επιπλέον μηνύματα προάγουν την αναγνώριση και τη διόρθωση των λαθών και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Υπάρχουν κάποιες σύντομες σκηνές ήπιου κινδύνου, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τις επίμονες προσπάθειες του απάνθρωπου μπόγια να αιχμαλωτίσει τα ζώα. Η ταινία γίνεται λυπηρή σε μια σκηνή στο καταφύγιο ζώων, όπου διάφορα  ζώα ελπίζουν να υιοθετηθούν από ανθρώπους, και αργότερα όταν ο Αγρότης λόγω της αμνησίας του δεν αναγνωρίζει τα ζώα του και τα διώχνει μακριά.


Συνέχεια:

Σον το Πρόβατο: Η Ταινία - Φαρμαγεδών (2019)A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (2019)
"Σον το Πρόβατο: Η Ταινία - Φαρμαγεδών"
★★★★★★★★☆☆
Όταν η αξιολάτρευτη εξωγήινος LU-LA προσγειώνεται κοντά στη φάρμα Μόσι Μπότομ, οι απίθανες δυνάμεις της και η γλυκιά, σκανδαλιάρικη προσωπικότητά της κατακτούν τις καρδιές του Σον και του κοπαδιού του. Ο πανέξυπνος και επίσης καλόκαρδος και ζωηρός Σον αναλαμβάνει να βοηθήσει τη νέα του φίλη να εντοπίσει το διαστημόπλοιο της και να επιστρέψει στον πλανήτη της, αλλά και να την προστατεύσει από έναν απειλητικό οργανισμό που κυνηγά εξωγήινους. Ταυτόχρονα, ο Αγρότης αποφασίζει να... (Περισσότερα)