Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009)




Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009)

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009)




  
A Christmas Carol (2009)A Christmas Carol (2009)
"Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" 
★★★★★★★☆☆☆
Μια παραμονή Χριστουγέννων, επτά χρόνια μετά το θάνατο του συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, ο μίζερος Εμπενίζερ Σκρουτζ περνά την ημέρα εκφοβίζοντας τους εύθυμους κατοίκους του Λονδίνου, τον πιστό υπάλληλό του, Μπομπ Κράτσιτ, και δυο φιλάνθρωπους που του ζητούν να κάνει μια δωρεά για τους φτωχούς της πόλης, ενώ αρνείται την πρόσκληση του ανιψιού του, Φρεντ, να δειπνήσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Το βράδυ, το φάντασμα του Μάρλεϊ εμφανίζεται στον Σκρουτζ και τον προειδοποιεί ότι τρία πνεύματα θα τον επισκεφτούν για να του προσφέρουν μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή του. (96 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ηθοποιοί: Τζιμ Κάρεϊ, Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Μπομπ Χόσκινς, Κάρι Έλγουις, Ρόμπιν Ράιτ


Η ταινία Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009) είναι ένα πολύ προσωπικό εγχείρημα του Ρόμπερτ Ζεμέκις, ο οποίος υπέγραψε το σενάριο, την παραγωγή και τη σκηνοθεσία. Αυτή είναι μία από τις πιο πιστές κινηματογραφικές διασκευές του ομώνυμου κλασικού μυθιστορήματος του Τσαρλς Ντίκενς που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1843. Το κλασικό έργο έχει δραματοποιηθεί και διασκευαστεί αμέτρητες φορές για σχεδόν κάθε είδους μέσο, όπως το θέατρο, το ραδιόφωνο, την όπερα, το μπαλέτο, τα κινούμενα σχεδία και τα θεατρικά μιούζικαλ. Ειδικά στον κινηματογράφο έχει μεταφερθεί περισσότερες από 25 φορές.

Αυτή η εκδοχή είναι μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια σκοτεινής φαντασίας, την οπoία ο Ζεμέκις, σε συνεργασία με τη Walt Disney Pictures, δημιούργησε με την τεχνική Motion Capture. Την τεχνική αυτή είχε ήδη χρησιμοποιήσει στις δύο προηγούμενες ταινίες του, την επίσης χριστουγεννιάτικη Το Πολικό Εξπρές (2004) και το Beowulf (2007).

Ο Τζιμ Κάρεϊ και ο Γκάρι Όλντμαν ερμήνευσαν αρκετούς διαφορετικούς χαρακτήρες, όπως είχε κάνει και ο Τομ Χάνκς στο Πολικό Εξπρές. Ο Κάρεϊ χάρισε τη φωνή του και τη σωματική του ερμηνεία στον Σκρουτζ σε όλα τα στάδια της ζωής του, αλλά και στα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων, του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος. Αντίστοιχα, ο Όλντμαν υποδύθηκε τον Μπομπ Κράτσιτ, τον Τάινι Τιμ και τον Τζέικομπ Μάρλεϊ.

Η ταινία διατηρεί με αξιοσημείωτη πιστότητα τους αυθεντικούς διαλόγους του Ντίκενς. Το ίδιο κάνει και για τις ανησυχίες του Βικτωριανού συγγραφέα για την κοινωνική ανισότητα, οι οποίες συχνά παραλείπονται στη σκηνή και την οθόνη. Μάλιστα, αυτή είναι μία από τις ελάχιστες προσαρμογές που παρουσιάζουν τις αλληγορικές μορφές της Ένδειας και της Άγνοιας, οι οποίες αποτελούσαν την πιο δυνατή προτροπή του Ντίκενς προς τους ευκατάστατους, να δράσουν άμεσα για τη σωτηρία των φτωχών, αβοήθητων παιδιών.

Αν και τα θέματα είναι βαριά, το τέλος είναι χαρμόσυνο και τα μηνύματα θετικά. Ο Σκρουτζ εγκαταλείποντας τη μιζέρια και την απληστία και συνειδητοποιώντας τη σημασία της γενναιοδωρίας, της ανιδιοτέλειας, της οικογένειας και της ευθυμίας, μετασχηματίζεται σε ένα λαμπρό πρότυπο. Ο ανιψιός του Σκρουτζ, ο Φρεντ, και ο Μπομπ Κράτσιτ, είναι αξιοθαύμαστοι για την ευγνωμοσύνη και τη μεγαλοψυχία τους.

Η ταινία είναι ιδιαίτερα τρομακτική με μακάβριες εικόνες. Εμφανίζονται σκελετοί, πτώματα και φαντάσματα. Σημειώνονται ξαφνικά πετάγματα αντικειμένων, ανθρώπων και υπερφυσικών πλασμάτων.

Οι οικογένειες που θέλουν να εισάγουν τα μικρότερα παιδιά στην κλασική αυτή χριστουγεννιάτικη ιστορία μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο προγενέστερες παραγωγές της Disney, τη μικρού μήκους Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Μίκυ (1984) ή Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992).