Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003)



Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003)

Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003)


Elf (2003)Elf (2003)
"Το Ξωτικό των Χριστουγέννων" 
★★★★★★★☆☆☆
Σε ένα ορφανοτροφείο μια παραμονή Χριστουγέννων, ένα μωρό μπαίνει στο σάκο του Άι Βασίλη, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει για το επιπλέον πολύτιμο φορτίο του επιστρέφει στον Βόρειο Πόλο. Όταν το αγόρι ξεπροβάλλει από τον σάκο, τα ξωτικά τον ονομάζουν Μπάντι και ο Πάπα Ελφ αποφασίζει να τον υιοθετήσει. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Μπάντι που πιστεύει πως και ο ίδιος είναι ξωτικό, μαθαίνει την αλήθεια. Όταν ο Πάπα Ελφ του εξηγεί πως η μητέρα του έχει πεθάνει, όμως ο πατέρας του, ο οποίος ποτέ δεν έμαθε για την ύπαρξη του, ζει στη Νέα Υόρκη, ο Μπάντι φεύγει για να τον συναντήσει. (97 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό
Ηθοποιοί: Γουίλ Φέρελ, Τζέιμς Κάαν, Ζόι Ντεσανέλ, Μέρι Στίνμπεργκεν, Μπομπ Νιούχαρτ


Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003) είναι μια χριστουγεννιάτικη κωμική ταινία φαντασίας, η οποία πραγματεύεται τη μαγεία των Χριστουγέννων. Η ταινία ξεχωρίζει για την πολύ χαρούμενη διάθεση και το εορταστικό της πνεύμα, τα οποία προκύπτουν τόσο από το περιεχόμενο της ίδιας της ιστορίας όσο και από τους χαρακτήρες, τις ερμηνείες, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τη διασκεδαστική ορχηστρική επένδυση του Τζον Ντέμπνι.

Ο Μπάντι ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι για να συναντήσει τον βιολογικό του πατέρα, τον Γουόλτερ Χομπς, έναν κυνικό εκδότη παιδικών βιβλίων. Μακριά από την απλή ζωή, την ενθουσιώδη διάθεση και την καλοσύνη του εργαστηρίου του Άι Βασίλη, το μητροπολιτικό Μανχάταν εντυπωσιάζει, εκπλήσσει και μπερδεύει τον Μπάντι. Όταν ο προϊστάμενος ενός πολυκαταστήματος του δίνει δουλειά, πιστεύοντας πως είναι ένας από τους εργαζομένους που υποδύονται τα ξωτικά των Χριστουγέννων, ο Μπάντι συναντά και ερωτεύεται τη Τζόβι. Η Τζόβι είναι μια νεαρή γυναίκα που απογοητευμένη από τη δουλεία της δεν μοιράζεται τη γιορτινή διάθεση του Μπάντι.

Ο Γουόλτερ όταν συναντά για πρώτη φορά τον Μπάντι πιστεύει ότι πρόκειται για κάποιον ανισόρροπο και προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί. Αργότερα, αφού αποδέχεται απρόθυμα πως είναι πραγματικά γιος του, προσπαθεί να τον κάνει να φαίνεται φυσιολογικός και να συμπεριφέρεται ανάλογα. Η σύζυγος του Γουόλτερ, η καλοσυνάτη Έμιλι δέχεται άμεσα και με στοργή τον Μπάντι στην οικογένειά της. Αντίθετα, ο 10χρονος αδελφός του, ο Μάικλ, δεν είναι από την αρχή το ίδιο φιλικός.

Με παιδική αθωότητα, ο Μπάντι βρίσκει χαρά στα καθημερινά πράγματα. Παράλληλα, με τις καλές προθέσεις του, την αφέλεια, την καλοσύνη, την ευθυμία και τη δημιουργικότητά του φέρνει γέλιο και χαρά σε όποιον συναντά. Η ιστορία πραγματεύεται τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, την υιοθεσία, την οικογένεια και τις προτεραιότητες.

Υπάρχουν δύο σύντομες, κωμικές σκηνές όπου ο Μπάντι δέχεται επίθεση από ανθρώπους που έχει εξοργίσει με την αφέλειά του, ενώ αρκετό από το χιούμορ προέρχεται από αναφορές σε σωματικές λειτουργίες. Μεγαλύτερο μειονέκτημα, της κατά τα άλλα γλυκιάς ταινίας, είναι η έντονη τοποθέτηση προϊόντων για ενήλικες και παιδιά.