Emoji, η Ταινία (2017)



Emoji, η Ταινία (2017)

Emoji, η Ταινία (2017)


The Emoji Movie (2017)
"Emoji, η Ταινία" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Μέσα στην εφαρμογή μηνυμάτων του τηλεφώνου του 14χρονου Άλεξ, βρίσκεται η Μηνυματούπολη, μια πόλη που κατοικείται από emojis. Κάθε emoji διαθέτει μία μόνο έκφραση, την οποία οφείλει να εκτελεί άψογα κάθε φορά που ο Άλεξ στέλνει ένα μήνυμα. Εξαίρεση αποτελεί ο ενθουσιώδης και πολύ-εκφραστικός Τζιν, ο οποίος την πρώτη του μέρα στη δουλειά αποτυγχάνει να δείχνει αδιάφορος, όπως αναμενόταν από εκείνον, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στον ανθρώπινο κόσμο, όσο και στον ψηφιακό. Ο Τζιν θεωρεί πως η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στο να γίνει “φυσιολογικός”. (86 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τόνι Λεόντις
Ηθοποιοί: Τ.Τζέι Μίλερ, Άννα Φάρις, Τζέιμς Κόρντεν, Πάτρικ Στιούαρτ, Στίβεν Ράιτ, Ρομπ Ρίγκλ, Τζένιφερ Κούλιτζ, Τζέικ Τ. Όστιν


H 13η ταινία της Sony Pictures Animation από τον σκηνοθέτη Τόνι Λεόντις, είναι μία κωμική περιπέτεια της οποίας η απλή πλοκή και το πολύχρωμο περιβάλλον παραπέμπουν σε ταινία για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, το αγενές, ανώριμο και συχνά αηδιαστικό χιούμορ και η ακαλαίσθητη επιλογή ορισμένων χαρακτήρων, είναι στοιχεία που κάνουν το Emoji, η Ταινία (2017) δυσάρεστο κι ακατάλληλο να προταθεί για μικρά παιδιά.

Τα σκηνικά εναλλάσσονται συχνά και είναι ως επί το πλείστον ευχάριστα, ενώ συχνά θυμίζουν τους εντυπωσιακούς κόσμους του Ralph: Η Επόμενη Πίστα (2012) και Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015), χωρίς όμως να διαθέτουν την αντίστοιχη πολυπλοκότητα ή ευρηματικότητα. Η μουσική επένδυση του συνθέτη Πάτρικ Ντόιλ, ταιριαστά με το περιεχόμενο της ιστορίας συνδυάζει ανάλαφρη ορχηστρική μουσική με ηλεκτρονικούς ήχους.

Ο κύριος ανθρώπινος χαρακτήρας, ο Άλεξ, προσπαθεί να βρει το θάρρος να επικοινωνήσει μέσω μηνυμάτων με το κορίτσι που του αρέσει. Όταν τελικά του δίνεται η ευκαιρία, μια αναπάντεχη έκφραση του Τζιν δημιουργεί προβλήματα. Το αγόρι πιστεύοντας πως κάτι δεν πάει καλά με το τηλέφωνό του, κλείνει ραντεβού με έναν τεχνικό για να σβήσει το λειτουργικό. Κάτι που όμως θα διέγραφε ταυτόχρονα και κάθε ψηφιακό χαρακτήρα που βρίσκεται εκεί.

Ο Τζιν, με τη βοήθεια του Κόλλα-Πέντε (Hi-5), ενός νέου φίλου που θέλει να ξαναγίνει ένα από τα αγαπημένα emojis του Άλεξ, προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του. Το ξεχωριστό emoji ψάχνει να βρει έναν χάκερ, για να τον επαναπρογραμματίσει να έχει μόνο μία έκφραση, αυτή της αδιαφορίας.

Θέμα της ιστορίας είναι η εκτίμηση του διαφορετικού και η αποδοχή του εαυτού μας και των ιδιαιτεροτήτων μας. Επιπλέον περιλαμβάνονται και μηνύματα για τη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

Η ταινία περιέχει καταστροφές, κίνδυνο, προσβολές και χιούμορ τουαλέτας. Επίσης, αποδέχεται, χωρίς να προσφέρει κανέναν προβληματισμό, έναν κόσμο όπου η επικοινωνία των παιδιών βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα smartphones.