Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963)

Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963)

Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963)


The Sword in the Stone (1963) 
"Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας πεθαίνει χωρίς να αφήσει διάδοχο, στο Λονδίνο εμφανίζεται ένα σπαθί καρφωμένο σε ένα αμόνι. Το σπαθί φέρει μια επιγραφή, σύμφωνα με την οποία νέος βασιλιάς θα γίνει όποιος βγάλει το σπαθί από το αμόνι. Κανείς όμως δεν καταφέρνει να βγάλει το σπαθί και η χώρα εισέρχεται στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Χρόνια αργότερα, ο Μέρλιν αποκτά πίστη πως ένα καλόκαρδο ορφανό 12χρονο αγόρι, ο Αρθούρος, θα μπορέσει να ηγηθεί του λαού του. Ο μάγος εκπαιδεύει τον Αρθούρο παραδίδοντας του θεμελιώδη μαθήματα για τη ζωή, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. (79 λεπτά) (Ηλικία: 4+) 
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν
Ηθοποιοί: Ρίκι Σόρενσεν, Ρίτσαρντ Ράιδερμαν, Ρόμπερτ Ράιδερμαν, Καρλ Σβένσον, Τζούνιους Μάθιους, Σεμπάστιαν Κάμποτ, Νόρμαν Άλντεν


Η 18η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι ένα ανάλαφρο κωμικό μιούζικαλ φαντασίας, το οποίο αφηγείται τα νεανικά χρόνια του αμφίβολης ιστορικής ύπαρξης βασιλιά Αρθούρου. Η πλοκή της ταινίας Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963) ξεφεύγει από τον κλασικό Βρετανικό μύθο, καθώς βασίζεται στο ομώνυμο πρώτο μέρος της τετραλογίας “The Once and Future King” του Τ. Έιτς Γουάιτ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1938.

Η κύρια ιστορία συνδέει σύντομα επεισόδια αυτοτελούς χαρακτήρα, η αφήγηση των οποίων γίνεται με πρόζα και με ζωηρά τραγούδια των αδελφών Σέρμαν. Η ευδιάθετη ορχηστρική επένδυση του Τζορτζ Μπρανς ήταν υποψήφια για Όσκαρ. Ο σχεδιασμός της ταινίας με τις απλές, καθαρές γραμμές, το σκούρο περίγραμμα, τα ζεστά χρώματα και το στατικό φόντο που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής είναι ενδεικτικός του ύφους της Ασημένιας Εποχής της Disney Αnimation (1950-1967).

Ο Αρθούρος, ένα φιλικό και ευγενικό αγόρι με πλούσια φαντασία, ονειρεύεται να γίνει ιππότης και να ζήσει περιπέτειες. Ωστόσο, το ορφανό παιδί γνωστός ως Γουάρτ, ξέρει ότι το περισσότερο που μπορεί να ελπίζει είναι να γίνει ακόλουθος του άξεστου θετού αδελφού του, Κέι, ο οποίος εκπαιδεύεται για να γίνει εκείνος ιππότης. 

Ο Μέρλιν πιστεύει στις δυνατότητες του Αρθούρου. Μάλιστα, προσπαθεί να βοηθήσει το αγόρι να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να επιτύχει πολλά περισσότερα από όσα νομίζει, με μοναδικά εργαλεία του τη σκέψη και τη μελέτη. Ο μάγος μεταμορφώνει τον Αρθούρο σε διάφορα ζώα όπως πουλί, σκίουρο και ψάρι και δημιουργεί καταστάσεις που διδάσκουν το αγόρι για το θάρρος, τη δύναμη της αγάπης, την αξία της σκέψης και του ευ αγωνίζεσθαι.

Η ιστορία, αν και έχει ιδιαίτερα χαλαρή πλοκή που ενδέχεται να μην συγκρατήσει την προσοχή των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια, προσφέρει εξαιρετικά μηνύματα για την προσωπική ανάπτυξη, τη δύναμη της αγάπης, τη σημασία της εκπαίδευσης και της αντίσταση στον εκφοβισμό.

Οι σκηνές δράσης είναι συχνές και οι ήρωες αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους, όμως τα απειλητικά και βίαια στοιχεία έχουν κωμική διάθεση.