Πέρα από το Φράχτη (2006)



Πέρα από το Φράχτη (2006)

   
Πέρα από το Φράχτη (2006)Over the Hedge (2006)
"Πέρα από το Φράχτη"
★★★★★☆☆☆☆☆
Καθώς ένα πεινασμένο ρακούν, ο RJ, προσπαθεί να κλέψει φαγητό από τον αρκούδο Βίνσεντ, ο οποίος βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, καταστρέφει άθελά του όλα τα τρόφιμα. Ο Βίνσεντ ξυπνά και δίνει στον RJ μία εβδομάδα διορία για να αντικαταστήσει την τροφή. Τότε, το ρακούν συναντά μια ομάδα ζώων, τα οποία βγαίνοντας από χειμερία νάρκη ανακαλύπτουν πως μέσα στο δάσος τους έχει ανεγερθεί μια ολόκληρη νέα πόλη που οριοθετείται από έναν ατελείωτο φυτοφράχτη. Ο RJ παρασύρει τα ζώα να περάσουν πέρα από τον φράκτη και να κλέψουν φαγητό από τους ανθρώπους. (83 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τιμ Τζόνσον, Κάρεϊ Κικπάτρικ
Ηθοποιοί: Μπρους Γουίλις, Γκάρι Σάντλιν, Στιβ Καρέλ, Γουάντα Σάικς, Γουίλιαμ Σάτνερ, Νικ Νόλτε, Αβρίλ Λαβίν


Η 12η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks Animation είναι μία κωμική περιπέτεια σε σκηνοθεσία των Τιμ Τζόνσον και Κάρεϊ Κικπάτρικ, η οποία παρά την παιδική της ατμόσφαιρα περιλαμβάνει πολλά και έντονα βίαια περιστατικά και συχνά αγενή κωμικά στοιχεία. Η ιστορία και οι κεντρικοί χαρακτήρες βασίζονται στο ομώνυμο comic strip των Αμερικάνων σχεδιαστών καρτούν και εικονογράφων Μάικλ Φράι και Τ. Λιούις.

Η ταινία αποτελεί σάτιρα της ζωής στα αμερικανικά προάστια και πραγματεύεται την καταπάτηση περιοχών άγριας ζωής, τον καταναλωτισμό και το πόσο η ανθρώπινη ζωή σχετίζεται με το φαγητό. Τα μηνύματα της ιστορίας τονίζουν την αξία της οικογένειας, της ειλικρίνειας, της μεταμέλειας και της συγχώρεσης.

Σχεδιαστικά, στις δύο πλευρές του φράχτη αντιπαρατίθενται τo καταπράσινο ανοιξιάτικο δάσος με την αχανή, ομοιόμορφη μπεζ πόλη, όμως και στις δύο περιπτώσεις τα ρεαλιστικά χρωματισμένα ζώα χάνονται στο background. Ηχητικά, η ιστορία συνοδεύεται από την κεφάτη ορχηστρική μουσική επένδυση του Ρούπερτ Γκρέγκσον-Γουίλιαμς και από 5 ευχάριστα pop και rock τραγούδια του Μπεν Φολντς.

Ο ευφυής RJ, ζώντας μια μοναχική ζωή έχει συνηθίσει να δρα εγωιστικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του το καλό των άλλων. Το χαρισματικό ρακούν εκμεταλλεύεται τα αφελή ζώα, παρά τις αντιρρήσεις του συντηρητικού αρχηγού της ομάδας, της χελώνας Βερν. Παρά τον επιφανειακά σκληρό του χαρακτήρα, με την άνευ όρων αποδοχή των νέων του φίλων ο RJ αποκαλύπτει πως κατά βάθος διαθέτει μια ευαίσθητη προσωπικότητα και μαθαίνει να βάζει το καλό της ομάδας του πάνω από τις προσωπικές του ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους στην άλλη πλευρά του φράχτη, τα ζώα του δάσους έρχονται αντιμέτωπα με την επιθετική και ψυχολογικά ασταθή Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών και έναν μοχθηρό εξολοθρευτή ζώων. Οι δύο χαρακτήρες χτυπούν τα ζώα, τα κλωτσούν και προσπαθούν να τα σκοτώσουν χρησιμοποιώντας δηλητήριο, εκρηκτικά, αιχμηρά εργαλεία, όπλα ηλεκτρισμού και επώδυνες παγίδες.