Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)



Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)

Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)


Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)The Goonies (1985)
"Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας" 
★★★★★★★★☆☆
Στην παραθαλάσσια Αστόρια, τα σπίτια επτά νεαρών φίλων απειλούνται με κατάσχεση. Για να τα σώσουν, τα παιδιά ακολουθούν τα στοιχεία ενός παλιού χάρτη που οδηγεί στον χαμένο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Μονόφθαλμου Γουίλι. Η ομάδα πρέπει να βρει το δρόμο της μέσα σε έναν λαβύρινθο υπόγειων στοών γεμάτο σκελετούς, επικίνδυνα περάσματα και πολύπλοκες παγίδες που έστησαν εκατοντάδες χρόνια πριν ο πειρατής και το πλήρωμά του. Ταυτόχρονα, τα παιδιά προσπαθούν να ξεφύγουν από μία οικογένεια αδίστακτων εγκληματιών που τους κυνηγούν για να πάρουν τον θησαυρό. (114 λεπτά) (Ηλικία: 11+) 
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντόνερ
Ηθοποιοί: Σον Άστιν, Τζος Μπρόλιν, Τζεφ Κόεν, Κόρεϊ Φέλντμαν, Κέρι Γκριν, Μάρθα Πλίμπτον, Κέι Χουί Κουάν, Αν Ράμζι, Τζο Παντολιάνο, Ρόμπερτ Ντέιβι, Τζον Ματούζακ


Η εμβληματική οικογενειακή περιπέτεια της δεκαετίας του 1980, προσφέρει ακατάπαυστη δράση, υψηλά επίπεδα ενέργειας και άφθονα διασκεδαστικά επεισόδια. Ωστόσο, στο πνεύμα της εποχής της περιέχει επίσης χοντροκομμένα αστεία και αρκετά βίαια στοιχεία. Τρία χρόνια μετά το blockbuster Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982), ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επαναπροσέγγισε τον παιδικό και οικογενειακό κινηματογράφο προσφέροντας την ιστορία και αναλαμβάνοντας την παραγωγή του Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985). Ο Ρίτσαρντ Ντόνερ, σκηνοθέτης της ταινίας ορόσημο Σούπερμαν (1978) ανέλαβε και εδώ τη  σκηνοθεσία, ενώ ο Κρις Κολόμπους μετά την μεγάλη επιτυχία των Γκρέμλινς (1984) υπέγραψε το σενάριο.

Επιπλέον, αν και οι νεαροί ηθοποιοί ήταν στην πλειονότητά τους πρωτοεμφανιζόμενοι, αρκετοί είχαν διάσημες ρίζες. Η Μάρθα Πλίμπτον είναι κόρη του Κιθ Καραντάιν, ο Τζος Μπρόλιν γιος του Τζέιμς Μπρόλιν, και ο Σον Άστιν της Πάτι Ντιούκ.

Αν και η ταινία περιέχει βίαιες στιγμές, αγενές χιούμορ, σεξουαλικές αναφορές και στερεότυπα, αυτά σημειώνονται κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Εκεί, γνωρίζουμε τους ανταγωνιστές και τα Goonies, μια ομάδα παιδιών που προκαλούν μια συνεχή φασαρία καθώς φωνάζουν, προσβάλλουν το ένα το άλλο, κάνουν ζημιές και κακόγουστα αστεία.

Ωστόσο, όταν ξεκινά το κυνήγι του θησαυρού, η ταινία αποκαλύπτει πως έχει ότι χρειάζεται για να καθηλώσει και να ενθουσιάσει τους θεατές κάθε ηλικίας. To υπόγειο, ατμοσφαιρικό σπήλαιο είναι γεμάτο ευρηματικές παγίδες και θανατηφόρες μηχανές τύπου Ρουμπ Γκόλντμπεργκ. Επιπλέον περιπετειώδη στοιχεία είναι οι ολισθηρές γέφυρες, οι νεροτσουλήθρες, οι σκελετοί και οι νυχτερίδες, με αποκορύφωμα μία εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Και ακόμα και αν τα παιδιά συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας τα πειράγματα και τις μικρές διαμάχες, αποδεικνύονται αφοσιωμένα στην ομάδα. Το κάθε ένα από αυτά να χρησιμοποιεί τα μάλλον κοινότυπα, μα τελικώς απολύτως χρήσιμα, χαρίσματά του για το κοινό καλό. Κάποιος μεταφράζει το χάρτη από τα Ισπανικά, άλλος παρέχει τα gadgets, κάποιοι επιλύουν γρίφους, ένας από αυτούς βρίσκει έναν πολύτιμο σύμμαχο και άλλοι χρησιμοποιούν τη μυϊκή τους δύναμη. Ο Μάικι, ο ονειροπόλος κεντρικός χαρακτήρας, είναι αυτός που εμπνέει, ενθαρρύνει και καθοδηγεί τους υπόλοιπους.

Τα βίαια στοιχεία περιλαμβάνουν μία φαινομενική αυτοκτονία, καταδιώξεις και πυροβολισμούς. Εμφανίζεται ένα πτώμα με εμφανές τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι και γίνονται απειλές για ακρωτηριασμό. Ένας άντρας με σωματική αναπηρία θεωρείται “τέρας” από τα μέλη της οικογένειάς του, οι οποίοι του φέρονται απάνθρωπα. Υπάρχουν διάσπαρτες σεξουαλικές αναφορές, αγενής γλώσσα και άκομψες χειρονομίες.