Toy Story (1995)



Η Ιστορία των Παιχνιδιών (1995)

Toy Story (1995)


Toy Story (1995)
★★★★★★★★★★
Ο σερίφης Γούντι, το αγαπημένο παιχνίδι του εξάχρονου Άντι, νιώθει να απειλείται από τον ερχομό ενός νέου παιχνιδιού, του εντυπωσιακού διαστημάνθρωπου Μπαζ Λάιτγιαρ. Προσπαθώντας να κερδίσει λίγο χρόνο με τον Άντι, ο Γούντι, ρίχνει κατά λάθος τον Μπαζ από το παράθυρο, όμως σπεύδει να διορθώσει το λάθος του, αποφασισμένος να επιστρέψει τον Μπαζ στον νεαρό ιδιοκτήτη τους, πριν το παιδί μετακομίσει με την οικογένειά του σε ένα νέο σπίτι. Αντί για το σπίτι του Άντι όμως, τα δύο παιχνίδια καταλήγουν στο σπίτι του γείτονα του, του Σιντ, ενός παιδιού που καταστρέφει τα παιχνίδια του. (81 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Τζον Λάσιτερ
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Τιμ Άλεν, Ντον Ρικλς, Τζιμ Βάρνεϊ, Τζον Ράτζενμπεργκερ, Γουάλας Σον, Άνι Ποτς, Τζον Μόρις, Λόρι Μέτκαλφ, Έρικ βον Ντίτεν

 

Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων δημιουργημένη εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρώτη κινηματογραφική παραγωγή της Pixar, αποκαλύπτει περίτρανα τα βασικά συστατικά της συνταγής της επιτυχίας του στούντιο. Το Toy Story (1995) έχει μια βαθυστόχαστη ιστορία, σύνθετους χαρακτήρες, εντυπωσιακά γραφικά, εκφραστική μουσική, ενθουσιώδεις φωνητικές ερμηνείες, θεαματική δράση, ευφυές χιούμορ και ακαταμάχητη συγκίνηση.

Αυτή η κωμική περιπέτεια φαντασίας με την πρωτοποριακή τεχνική της και την ευρηματική σύγχρονη ιστορία που ξεφεύγει από τα κλασικά παραμύθια, άνοιξε τον δρόμο για μια νέα συναρπαστική γενιά οικογενειακών κινηματογραφικών παραγωγών. Πλέον στόχος τους δεν ήταν απλώς να διασκεδάζουν τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες και ταυτόχρονα να προσφέρουν τροφή για σκέψη σε όλους τους θεατές.

 

Οι διακρίσεις

Το πρώτο μέρος του franchise Toy Story, αναγνωρίζεται ευρέως ως ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου και μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Μεταξύ δεκάδων σημαντικών διακρίσεων τιμήθηκε με τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, δύο για τη μουσική αλλά και μία για το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου, μία διάκριση που δεν είχε λάβει ποτέ πριν καμία ταινία κινουμένων σχεδίων.

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο εμπνευστής και δημιουργός της ταινίας Τζον Λάσιτερ (συνιδρυτής του στούντιο της Pixar και μετέπειτα επικεφαλής δημιουργικού των Disney Animation Studios), βραβεύτηκε και με το σπάνιο Ειδικό Όσκαρ Προσφοράς για την ανάπτυξη και την εμπνευσμένη εφαρμογή τεχνικών που κατέστησαν δυνατή την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα κινηματογράφου Rotten Tomatoes, τα τρία πρώτα κεφάλαια του Toy Story αποτελούν μαζί την πιο επιτυχημένη τριλογία όλων των εποχών. Παρομοίως, σύμφωνα με το Metacritic, μοιράζονται με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών την πρώτη θέση της σημαντικότερης τριλογίας.

 

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία του Toy Story (1995)

Η καινοτομική χρήση υπολογιστών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοζώντανων χαρακτήρων, ενός πλούσιου, κινούμενου background και πρωτοφανών λεπτομερειών, όπως φυσικές σκιές, αντανακλάσεις, και ρεαλιστικές υφές. Tα επαναστατικά τρισδιάστατα γραφικά σε συνδυασμό με τον πολύχρωμο και ευρηματικό καλλιτεχνικό σχεδιασμό δίνουν μορφή στον κόσμο των παιχνιδιών, αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί η φαντασία των παιδιών όταν παίζουν μαζί τους.

Στη δημιουργία της ζεστής ατμόσφαιρας συνεισφέρει και η κεφάτη, υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση του Ράντι Νιούμαν. Η μουσική ντύνει αρμονικά τις περιπετειώδεις, συναισθηματικές αλλά και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας. Υποψήφιο για Όσκαρ ήταν και το τραγούδι “You’ve Got a Friend in Me” που αντανακλά το κεντρικό θέμα της φιλίας.

Στο απόγειο της καριέρας τους, ο Τομ Χανκς και ο Τιμ Άλεν δάνεισαν τις φωνές τους στους προσφιλείς κεντρικούς χαρακτήρες. Ο Γούντι και ο Μπαζ πλαισιώνονται από μια δεμένη οικογένεια κλασικών παιχνιδιών που ζωντανεύουν μέσα από τις ερμηνείες ταλαντούχων κωμικών ηθοποιών.

 

Η πλοκή

Ο δραστήριος Γούντι είναι δυναμικός, έξυπνος και διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για τους φίλους του. Ωστόσο, όταν το αγαπημένο μα λιτό παιχνίδι συναντά τον χαρισματικό και υπερσύγχρονο Μπαζ, νιώθει μεγάλη ανασφάλεια. Καθώς ο αγαπημένος του Άντι και οι μέχρι πρότινος αφοσιωμένοι φίλοι του αιχμαλωτίζονται από τη γοητεία του Μπαζ, ο ευγενικός καουμπόι παρασύρεται από ζήλια. Τότε οδηγείται σε μια κατακριτέα πράξη, την οποία όμως μετανιώνει άμεσα και προσπαθεί να τη διορθώσει.

Όταν τα δύο παιχνίδια απομακρύνονται από τον ιδιοκτήτη τους, προσπαθούν να επιστρέψουν σε εκείνον. Όμως την προσπάθεια τους παρεμποδίζει η αφέλεια του Μπαζ. Το διαστημικό παιχνίδι αυταπατάται πως είναι ένας αληθινός αστροφύλακας με τη σημαντική αποστολή να κατατροπώσει τον σκοτεινό Αυτοκράτορα Ζεργκ. Όταν ο Μπαζ έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, χάνει το νόημα της ζωής του, την πίστη στον εαυτό του και οδηγείται στην κατάθλιψη. Τότε, ο Γούντι τον βοηθά να αποδεχθεί τον εαυτό του ως παιχνίδι και να εκτιμήσει τον απλό μα σημαντικό του ρόλο στη ζωή των παιδιών.

 

Τα μηνύματα του Toy Story

Η γεμάτη δράση ιστορία επικεντρώνεται στην εξέλιξη της σχέσης των δύο παιχνιδιών. Οι δυο τους μετατρέπονται από ανταγωνιστές σε καλούς φίλους και μαθαίνουν να βασίζονται ο ένας στον άλλον. Η δυναμική της σχέσης τους αντικατοπτρίζει την αδελφική αντιπαλότητα, ενώ οι προσωπικές τους ιστορίες εξερευνούν την υπαρξιακή κρίση και την αναζήτηση ταυτότητας. Τα βαθιά μηνύματα προωθούν τη φιλία, τη συνεργασία, την αφοσίωση, τη συγχώρεση, αλλά και την αποδοχή της αλλαγής ως φυσικό κομμάτι της ζωής.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η ταινία περιέχει κάποιες στιγμές αγωνίας και ήπια τρομακτικές σκηνές κατά τις οποίες οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τον καταστρεπτικό γείτονα του Άντι, με τον επιθετικό σκύλο του και με μια ομάδα τερατόμορφων, κακοποιημένων παιχνιδιών, τα οποία αρχικά δείχνουν ιδιαίτερα απειλητικά.



Συνέχειες:

Η Ιστορία των Παιχνιδιών 2Toy Story 2 (1999)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 2
★★★★★★★★★★ 
Καθώς ο Άντι και ο Γούντι ετοιμάζονται φύγουν για την κατασκήνωση, ένα ατύχημα αναγκάζει τον Άντι να αφήσει πίσω το πιστό παιχνίδι καουμπόι. Όταν ένας συλλέκτης παιχνιδιών κλέβει τον Γούντι, ο Μπαζ ηγείται της ομάδας διάσωσης που αναλαμβάνει να τον φέρει πίσω. Ταυτόχρονα, ο Γούντι ανακαλύπτει πως ο ίδιος είναι ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι μιας τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του 1950 και συναντά άλλα τρία παιχνίδια του σετ, τη δυναμική καουμπόισσα Τζέσι, το παιχνιδιάρικο άλογο Bullseye και τον άθικτο... (Περισσότερα)


Η Ιστορία των Παιχνιδιών 3 - Toy Story 3 (2010)Toy Story 3 (2010)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 3
★★★★★★★★★★
Ο 17χρονος πλέον Άντι αποφασίζει να πάρει μαζί του στο κολέγιο τον Γούντι και πακετάρει τα υπόλοιπα αγαπημένα του παιχνίδια για να τα φυλάξει στο πατάρι. Κατά λάθος όμως, τα παιχνίδια καταλήγουν στον κάδο σκουπιδιών και ενώ ο Γούντι προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι πρόκειται για παρεξήγηση, εκείνα ανησυχούν για το αβέβαιο μέλλον τους και αποφασίζουν να βρουν ένα νέο σπίτι στον φαινομενικά ειδυλλιακό παιδικό σταθμό Σάνισαϊντ. Από εκεί όμως, καθώς οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με ασυγκράτητα νήπια και... (Περισσότερα)


Toy Story 4 (2019)Toy Story 4 (2019)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 4
★★★★★★★★
Αφότου o Άντι χάρισε τα παιχνίδια του στη νεαρή Μπόνι, ο Γούντι συνειδητοποιεί ότι δεν καταλαμβάνει την ίδια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της όπως στου Άντι. Όμως, προσηλωμένος στην ιδέα πως ένα παιχνίδι πρέπει να είναι αφοσιωμένο στο παιδί του, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Φόρκι, το νέο αγαπημένο παιχνίδι της Μπόνι που δημιούργησε μόνη της, να αποδεχτεί το ρόλο του ως παιχνίδι. Όταν ο Γούντι και ο Φόρκι απομακρύνονται από την Μπόνι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, συναντούν την αδίστακτη κούκλα Γκάμπι... (Περισσότερα)




Μικρού Μήκους:

Hawaiian Vacation (2011)
"Διακοπές στη Χαβάη" 
★★★★★★★★★☆
Τα παιχνίδια δημιουργούν για τον Κεν και την Μπάρμπι ένα ταξίδι στην εξωτική Χαβάη, μέσα από το υπνοδωμάτιο της Μπόνι. (6 λεπτά) (Ηλικία: 4+) 






Small Fry (2011) 
★★★★★★★★★☆
Μια μίνι εκδοχή του Μπαζ, που διατίθεται από αλυσίδα φαστ φουντ, αλλάζει θέσεις με τον αληθινό και η υπόλοιπη παρέα καλείται να τα βγάλει πέρα με τον μικροσκοπικό απατεώνα. (7 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






Partysaurus Rex (2012)
"Παρτίσαυρος Ρεξ" 
★★★★★★★★★☆
Όταν Rex βρίσκεται στο μπάνιο της Μπόνι, διοργανώνει ένα ενδιαφέρον αφρόλουτρο για τους νέους του φίλους. Πολύχρωμο και μουσικό, ίσως το καλύτερο spin-off της σειράς της Ιστορίας των Παιχνιδιών. (7 λεπτά) (Ηλικία: 4+)





Toy Story of Terror (2013)
"Μια Τρομακτική Ιστορία Παιχνιδιών" 
★★★★★★★★★
Τα αγαπημένα μας παιχνίδια ξεκινάνε ένα οδικό ταξίδι, μα ένα απροσδόκητο γεγονός τα οδηγεί σε ένα μοτέλ στην άκρη του δρόμου. Εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια μυστηριώδη, τερατώδη και τρομακτική αλληλουχία γεγονότων. (22 λεπτά) (Ηλικία: 4+)





Toy Story That Time Forgot (2014) 
★★★★★★★★★
Δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα η Μπόνι επισκέπτεται έναν φίλο της. Εκεί τα αγαπημένα μας παιχνίδια γνωρίζονται με ένα σετ από φιγούρες δράσης και ανακαλύπτουν ότι τα νεόφερτα δεινοσαυροειδή δεν ξέρουν πως είναι παιχνίδια. (22 λεπτά) (Ηλικία: 4+)