Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001)




Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001)

Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001)

   
Atlantis: The Lost Empire (2001)
Atlantis: The Lost Empire (2001)
"Η Χαμένη Ατλαντίδα"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1914, ο νεαρός χαρτογράφος και γλωσσολόγος Μίλο Θατς, εγγονός του εξερευνητή Θάντεους Θατς, χρειάζεται κάποιον να του χρηματοδοτήσει μια αποστολή με σκοπό να βρει τη θρυλική Ατλαντίδα. Οι εργοδότες του στο μουσείο αρνούνται, όμως ένας ζάπλουτος παλιός φίλος του παππού του εμφανίζεται και του προσφέρει ένα πλήρως εξοπλισμένο υποβρύχιο και ένα πλήρωμα 200 ατόμων. Ωστόσο, όταν στη διαδρομή το υποβρύχιο καταστρέφεται, οι μόνοι που επιβιώνουν είναι ο Μίλο και μια μικρή ομάδα ικανών σπεσιαλιστών, τους οποίους υποδέχεται η πριγκίπισσα της Ατλαντίδας, η Κίντα. (95 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Γκάρι Τρούσντεϊλ, Κερκ Γουάιζ
Ηθοποιοί: Μάικλ Τζέι Φοξ, Τζέιμς Γκάρνερ, Κρι Σάμερ, Τζιμ Βάρνεϊ, Κόρεϊ Μπάρτον, Λέναρντ Νίμοϊ 


Με την 4η προσθήκη της στη Μετα-αναγεννησιακή Εποχή της (2000-2008), η Disney Animation συνεχίζει να πειραματίζεται με νέες ιδέες, μορφές, σχεδιαστικά στυλ, κινηματογραφικά είδη και τεχνολογίες. Την έναρξη αυτής της ανομοιογενούς περιόδου σηματοδότησε η αναβίωση της πειραματικής παραγωγής του Γουόλτ Ντίσνεϊ Φαντασία 2000 (1999), την οποία ακολούθησε η πρώτη ταινία του στούντιο με χαρακτήρες σχεδιασμένους σε υπολογιστή Δεινόσαυρος (2000), και Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000), η πρώτη αμιγώς κωμωδία του στούντιο. Αυτή, η 41η ταινία της Disney αποτελεί την πρώτη της περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. 

Η 3η και τελευταία ταινία του σκηνοθετικού δίδυμου Γκάρι Τρούσντεϊλ και Κερκ Γουάιζ, μετά τις επιτυχίες της Αναγεννησιακής Εποχής Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) και Η Παναγία των Παρισίων (1996), εξαλείφει αρκετά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, όπως τα τραγούδια και τα χαριτωμένα πλάσματα. Ταυτόχρονα, Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001) περιορίζει τα ρομαντικά και κωμικά στοιχεία, δίνοντας έμφαση στην περιπέτεια και στη θεαματική δράση.

Η ιστορία είναι προβλέψιμη και φέρει εμφανείς επιρροές από προγενέστερα έργα, όπως τα μυθιστορήματα του Τζουλς Βερν, τις ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς και Το Κάστρο στον Ουρανό (1986) του Χαγιάο Μιγιαζάκι, όμως διανθίζεται από ευρηματικές ιδέες και εικόνες. Για τον σχεδιασμό η Disney συνεργάστηκε με τον, γνωστό για το δραματικό γραφικό του στυλ δημιουργό του Hellboy, Μάικ Μινιόλα. Το φυσικό περιβάλλον της Ατλαντίδας είναι εντυπωσιακό, όπως είναι και η υβριδική αρχιτεκτονική της, ένα αμάλγαμα αισθητικής και τεχνοτροπίας διάφορων αρχαίων πολιτισμών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γλώσσα των κατοίκων της, την οποία δημιούργησε ο Μαρκ Όκραντ, δημιουργός της γλώσσας των Κλίνγκον του Star Trek. 

Μέσα στα πλαίσια της περιπέτειας, η ταινία περιέχει βίαια περιστατικά και θανάτους, χωρίς όμως να γίνεται σκληρή ή τρομακτική. Υπάρχουν δύο αμετανόητα αδίστακτοι χαρακτήρες και κάποιοι ηθικά μετέωροι, οι οποίοι τελικά υποκύπτουν στη συνείδησή τους. Μία πολυπολιτισμική ομάδα δυναμικών ανδρών και γυναικών συνεργάζεται επιτυχημένα με θάρρος και αυτοθυσία.