Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947)



Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947)

Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947)


Miracle on 34th Street (1947)
"Το Θαύμα της 34ης Οδού" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο Κρις Κρινγκλ, ένας καλόκαρδος ηλικιωμένος, αγανακτεί όταν ανακαλύπτει πως ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να υποδυθεί τον  Άι-Βασίλη στην ετήσια χριστουγεννιάτικη παρέλαση του πολυκαταστήματος Macy’s στη Νέα Υόρκη, είναι μεθυσμένος. Ο Κρις διαμαρτύρεται στην υπεύθυνη της εκδήλωσης, την Ντόρις Γουόκερ, η οποία τον πείθει να πάρει o ο ίδιος τη θέση του Άι-Βασίλη. Όταν ο Κρις δηλώνει και επιμένει πως είναι στ’ αλήθεια ο Άι-Βασίλης, καταλήγει σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα και η κόρη της Ντόρις, η Σούζαν και ο δικηγόρος γείτονάς τους Φρεντ, αναλαμβάνουν να τον βοηθήσουν. (96 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Σίτον
Ηθοποιοί: Μορίν Ο'Χάρα, Τζον Πέιν, Νάταλι Γουντ, Έντμοντ Γκουέν


Γνωστή και ως “Θαύμα στο Μανχάταν”, αυτή η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία Γνωστή και ως “Θαύμα στο Μανχάταν”, αυτή η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία φαντασίας της 20th Century Fox, βασίστηκε σε μια σύντομη ιστορία του σεναριογράφου Βάλενταϊν Ντέιβις. Ο Ντέιβις παράλληλα με το σενάριο της ταινίας Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947), ανέπτυξε την ιστορία και σε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γνώρισε και αυτό πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το σενάριο μεταφέρθηκε άλλη μία φορά στον κινηματογράφο το 1994 και διασκευάστηκε τρεις ακόμα φορές για την τηλεόραση. Όμως, αυτή η πρώτη, αυθεντική εκτέλεση με το λαμπερό καστ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, παραμένει η πιο γοητευτική.

Η ταινία τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με τα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου (Έντμουντ Γκουέν), Καλύτερης Πρωτότυπης Ιστορίας, Συγγραφής και Σεναρίου και με μία υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου λαμβάνοντας το 2006 την 9η θέση στη λίστα του με τις 100 Πιο Εμψυχωτικές Ταινίες όλων των Εποχών και το 2008 την 5η θέση στη λίστα με τις 10 Καλύτερες Ταινίες Φαντασίας.

Το έξυπνο χιούμορ και η ανάλαφρη γιορτινή διάθεση προσφέρουν με ρομαντισμό μηνύματα για τη σημασία του να υπερασπίζεται κανείς αυτό που θεωρεί σωστό. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται ένα κορίτσι το οποίο έχει μεγαλώσει από την ορθολογική μητέρα του χωρίς να πιστεύει στον Άι-Βασίλη. Όμως, ο μυστηριώδης και ευγενικός Κρις Κρινγκλ κερδίζει τις καρδιές και την εμπιστοσύνη μητέρας και κόρης και τις ενθαρρύνει να πιστέψουν πως τα χαρακτηριστικά και οι ποιότητες που συμβολίζει ο Άι-Βασίλης, υπάρχουν στ΄ αλήθεια, τόσο γύρω τους όσο και μέσα τους.

Μηνύματα

Η ιστορία πραγματεύεται αξίες όπως το κουράγιο, η ακεραιότητα, η γενναιοδωρία και η μεγαλοψυχία. Η χριστουγεννιάτικη πλοκή της βασίζεται στη δύναμη της αγάπης για τον συνάνθρωπο και στο τρυφερό πνεύμα των γιορτών, χωρίς να στέκεται στη θρησκευτική τους διάσταση. Παρά το γεγονός πως η ιστορία προσεγγίζει την ύπαρξη του Άι-Βασίλη με ορθολογισμό και δικηγορικά επιχειρήματα, στο τέλος αφήνει υπόνοιες για την ευστάθεια των φανταστικών στοιχείων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σημειώνονται ένα επιθετικό  χτύπημα στο κεφάλι με μπαστούνι και δύο περιπτώσεις μέθης. Η πλοκή πιθανόν να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ύπαρξη του Άι-Βασίλη. Ταυτόχρονα συγχέει την ικανότητα του ανθρώπου να φαντάζεται και να εμπιστεύεται με την πίστη στο υπερφυσικό.

Διασκευή

Μια διασκευή της ταινίας κυκλοφόρησε σαράντα επτά χρόνια αργότερα, με τίτλο Θαύμα στο Μανχάταν (1994)