Μαίρη Πόππινς (1964)



Μαίρη Πόππινς (1964)

Μαίρη Πόππινς (1964)


Mary Poppins (1964)
"Μαίρη Πόππινς"
★★★★★★★★★☆
Στο Λονδίνο του 1910, ο αυταρχικός Τζορτζ Μπανκς και η αμελής σύζυγός του Γουίνιφρεντ αναζητούν μια νέα νταντά για τα νεαρά παιδιά τους, τη Τζέιν και τον Μάικλ. Αντί όμως για την άκαμπτη και αυστηρή γκουβερνάντα που περίμενε ο κύριος Μπανκς, στην πόρτα του σπιτιού τους προσγειώνεται η μαγική Μαίρη Πόππινς. “Τέλεια από κάθε άποψη”, η Μαίρη μετατρέπει κάθε μονότονη εργασία και κάθε συνηθισμένη έξοδο των παιδιών σε μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη τραγούδια και χορό και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για τους δύο ανεπαρκείς γονείς. (139 λεπτά) (Ηλικία: 4+) 
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
Ηθοποιοί: Τζούλι Άντριους, Ντικ Βαν Ντάικ, Ντέιβιντ Τόμλινσον, Γκλύνις Τζονς


Αυτό το κλασικό, υβριδικό μιούζικαλ φαντασίας της Disney και του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Στίβενσον ήταν υποψήφιο για 13 βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και για αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Τελικά, η ταινία κέρδισε 5 Όσκαρς, χαρίζοντας το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στη Βρετανίδα Τζούλι Άντριους στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Η Μαίρη Πόππινς (1964) έχει λάβει επανειλημμένες φορές μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών, τόσο σε λίστες ψηφοφορίας κοινού όσο και κριτικών και θεωρείται η καλύτερη παραγωγή του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Ο ηθοποιός, τραγουδιστής και χορευτής Ντικ Βαν Ντάικ προσέφερε μια διασκεδαστική, γεμάτη μεταδοτική ενέργεια ερμηνεία στο ρόλο του φιλικού και πολυτάλαντου Μπερτ. Αντίστοιχα, ο βετεράνος ηθοποιός Ντέιβιντ Τόμλινσον ερμήνευσε με θεατρικότητα τον ισχυρογνώμων και επιτηδευμένο κύριο Μπανκς.

Η περιπέτεια της Μαίρη, των δύο παραμελημένων παιδιών και των απασχολημένων γονιών τους βασίζεται στην ομώνυμη σειρά οκτώ μυθιστορημάτων της Πάμελα Λίντον Τράβερς. Η ιστορία τους εκτυλίσσεται στην οθόνη μέσα από μια χαρούμενη και ανάλαφρη αφήγηση που συνδυάζει ηθοποιούς με κινούμενα σχέδια και πρωτοποριακά, βραβευμένα με Όσκαρ Οπτικά Εφέ.

Η, επίσης βραβευμένη με Όσκαρ, απολαυστική μουσική επένδυση των αδελφών Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν εμπνέεται από τη δημοφιλή θεατρική Αγγλική μουσική της προπολεμικής περιόδου. Ανάμεσα στα 17 αξέχαστα τραγούδια ξεχωρίζουν το βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού “Chim Chim Cheree” και τα “A Spoonful of Sugar”, “Jolly Holiday”, “Feed The Birds”, “Step in Time”, “Let’s Go Fly a Kite” και φυσικά το εμβληματικό “Supercalifragilisticexpialidocious”.

Η πλοκή της ταινίας Μαίρη Πόππινς (1964)

Ο συντηρητικός, τραπεζικός υπάλληλος Τζορτζ Μπανκς, απορροφημένος και επηρεασμένος από τη δουλειά του, προσπαθεί να διαχειριστεί το σπίτι του με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί μία τράπεζα. Ο Τζορτζ θέτει αυστηρούς κανόνες και απαιτεί συμμόρφωση και ακρίβεια από όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Αν και αγαπά τα παιδιά του, τη Τζέιν και τον Μάικλ, στον λιγοστό χρόνο που τα βλέπει τους επιβάλλεται με αυστηρότητα πιστεύοντας πως έτσι τα προετοιμάζει για το μέλλον τους ως ενήλικες.

Η τρυφερή μα επιπόλαια Γουίνιφρεντ, αν και μέσα στο σπίτι υπομένει την κακή συμπεριφορά του συζύγου της, έξω από αυτό είναι ένα ενεργό μέλος του κινήματος των σουφραζετών και μάχεται με πάθος υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών. Όμως, όπως και ο Τζορτζ, απορροφάται από τον σκοπό της, αμελεί τα παιδιά και εμπιστεύεται την πλήρη φροντίδα και ανατροφή τους στις γκουβερνάντες.

Όταν παραιτείται και η έκτη κατά σειρά γκουβερνάντα που προσέλαβε η Γουίνιφρεντ, ο Τζορτζ αναλαμβάνει να βρει ο ίδιος μια αυστηρή και ανεπιεική νταντά. Η Τζέιν και ο Μάικλ του παρουσιάζουν τη δική τους αγγελία, στην οποία περιγράφουν μια ευγενική, πρόσχαρη και γλυκιά νταντά, όμως ο πατέρας τους ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του σκίζει την αγγελία τους και την πετά στο τζάκι. Εν αγνοία της οικογένειας, τα σκισμένα κομμάτια πετούν μαγικά έξω από την καμινάδα.

Όταν μια σειρά από ηλικιωμένες, αγέλαστες γκουβερνάντες καταφτάνουν έξω από το σπίτι των Μπανκς, ένας δυνατός άνεμος τις παρασύρει μακριά. Τότε, η Τζέιν και ο Μάικλ βλέπουν έκπληκτοι μια νεαρή νταντά να κατεβαίνει από τον ουρανό χρησιμοποιώντας την ομπρέλα της.

Η αποφασιστική και ακατανίκητη Μαίρη Πόππινς, παρουσιάζεται στον κύριο Μπανκς, προσλαμβάνει μόνη της τον εαυτό της και χωρίς να χάσει χρόνο αναλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών και τους διδάσκει με τον πιο ευχάριστο τρόπο απλά, μα σημαντικά μαθήματα για τη ζωή.

Πρότυπα και μηνύματα

Στοργική, υπομονετική, με αυτοπεποίθηση και σοφία, η Μαίρη προτείνει πως το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στην απόλαυση των μικρών, απλών πραγμάτων και στην προσθήκη διασκεδαστικών στοιχείων στις καθημερινές ασχολίες. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σημασία της δουλειάς και της αξιοπρέπειας.

Στις μαγικές, διασκεδαστικές περιπέτειες της Μαίρη και των παιδιών, τους συνοδεύει ο καλός της φίλος, ο εγκάρδιος και κεφάτος καλλιτέχνης και καπνοδοχοκαθαριστής Μπερτ. Ο Μπερτ βοηθά τη Τζέιν και τον Μάικλ να συνειδητοποιήσουν ότι ο πατέρας τους χρειάζεται κατανόηση και βοήθεια. Επίσης, επισημαίνει και στον ίδιο τον Τζορτζ πως δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να περάσει χρόνο με τα παιδιά του, όσο αυτά είναι ακόμα μικρά.

Με το παράδειγμα της Μαίρη, ο Τζορτζ καταλαβαίνει πως μαζί με τη Γουίνιφρεντ, οι ίδιοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να προσφέρουν στα παιδιά τους όλη την αγάπη, τη φροντίδα, την προσοχή και τη διασκέδαση που χρειάζονται. Ένα αρνητικό στοιχείο είναι πως αν και ο Τζορτζ καταφέρνει να απελευθερωθεί προσωρινά από την ψυχοφθόρα εργασία του, τελικά αποδεχόμενος μια καλύτερη προσφορά επιστρέφει στο ίδιο περιβάλλον.


Συνέχεια:

Mary Poppins Returns (2018)Mary Poppins Returns (2018) 
"Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει" 
★★★★★★★☆☆
Δύο δεκαετίες μετά την αρχική της επίσκεψη, η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει στην οδό των Κερασιών για να βοηθήσει για άλλη μία φορά την οικογένεια Μπανκς. Ο ενήλικος πλέον Μάικλ, καλλιτέχνης και part-time ταμίας της τράπεζας Fidelity Fiduciary, θρηνεί τον θάνατο της συζύγου του και μεγαλώνει τα τρία μικρά παιδιά του με τη βοήθεια της στοργικής ακτιβίστριας αδελφής του Τζέιν. Λίγο πριν η τράπεζα κατάσχει το πατρικό τους σπίτι, η μαγική νταντά παρέα με τον ευγενικό φανοκόρο φίλο της Τζακ, βοηθούν τα μέλη της... (Περισσότερα)