Το Πολικό Εξπρές (2004)



Το Πολικό Εξπρές (2004)

Το Πολικό Εξπρές (2004)


The Polar Express (2004)
"Το Πολικό Εξπρές"
★★★★★★★★☆☆
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα νεαρό αγόρι που έχει αρχίσει να αμφιβάλει για την ύπαρξη του Άι-Βασίλη, ξυπνά μέσα στη νύχτα και έκπληκτο βλέπει ένα μαγικό τρένο, το Πολικό Εξπρές, να καταφθάνει και να σταματά μπροστά από την αυλή του. Το αγόρι αποδέχεται διστακτικά την πρόσκληση του μυστηριώδη Ελεγκτή, επιβιβάζεται στο τρένο και ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο με σκοπό να γνωρίσει από κοντά τον Άι-Βασίλη. Στη διαδρομή γνωρίζεται με ένα ικανό μα ανασφαλές κορίτσι, ένα αγόρι που νομίζει πως τα ξέρει όλα και ένα απογοητευμένο, μοναχικό αγόρι. (100 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Ντάριλ Σαμπάρα, Νόνα Γκέι, Μάικλ Τζίτερ, Λέσλι Ζεμέκις


Αυτή η χριστουγεννιάτικη μουσική περιπέτεια φαντασίας του Ρόμπερτ Ζεμέκις (Επιστροφή στο Μέλλον (1985)Το Τερατόσπιτο (2006)Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009)) βασίζεται στο σύντομο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του 1985, του Αμερικανού εικονογράφου και συγγραφέα Κρις βαν Όλσμπεργκ, ο οποίος είχε επίσης γράψει τα βιβλία πίσω από τις ταινίες Τζουμάντζι (1995) και Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005).

Με ψηφιακούς χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν με την καταγραφή της κίνησης και των εκφράσεων αληθινών ηθοποιών, Το Πολικό Εξπρές (2004) αποτελεί την πρώτη ταινία που φτιάχτηκε ποτέ εξ ολοκλήρου με την τεχνική Motion Capture.

Το τρένο, τα γραφικά Αμερικανικά τοπία και τα πλούσια σκηνικά του φανταστικού Βόρειου Πόλου διατηρούν το ύφος και τη μαγεία των ζωγραφιών του Κρις βαν Όλσμπεργκ, ενώ η ψηφιακή καταγραφή των ερμηνειών των ηθοποιών χαρίζει στους χαρακτήρες έναν πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή ρεαλισμό.

Ο Τομ Χανκς, ερμήνευσε σωματικά 5 διαφορετικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου του νεαρού ήρωα, ενώ δάνεισε τη φωνή του σε 4 από αυτούς (στον Πατέρα, τον Ελεγκτή, τον Άστεγο και τον Άι-Βασίλη), αναλαμβάνοντας επίσης και τον ρόλο του αφηγητή.

Η ταινία χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, οι οποίοι επιβραδύνονται ευχάριστα κατά τη διάρκεια των όμορφων συναισθηματικών στιγμών. Τους ρυθμούς αυτούς, τη μαγική ατμόσφαιρα και την περιπετειώδη, συχνά αγωνιώδη πλοκή, ακολουθεί στενά η γοητευτική, γιορτινή πρωτότυπη μουσική επένδυση του Άλαν Σιλβέστρι, η οποία συμπληρώνεται από κλασικές χριστουγεννιάτικες επιτυχίες.

Μηνύματα

Η ιστορία μέσα από ζεστά και άμεσα μηνύματα για την υπευθυνότητα, το θάρρος, τη φιλία, το κουράγιο, τη γνώση και τη μετριοφροσύνη, επικεντρώνεται στις ανθρώπινες αξίες που πρεσβεύουν οι γιορτές χωρίς να προχωρά σε θρησκευτικές αναφορές. Συνολικά, τονίζεται και ενθαρρύνεται η πίστη στον συμβολικό χαρακτήρα του Άι-Βασίλη, αν και ο επίλογος προσφέρει και μια υλική απόδειξη της ύπαρξης του.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η γεμάτη δράση πλοκή περιλαμβάνει αρκετές σκηνές κατά τις οποίες οι ήρωες αντιμετωπίζουν κινδύνους. Αν και δεν υπάρχουν κακοί ανταγωνιστές στην ιστορία, ορισμένοι από τους χαρακτήρες έχουν μια ιδιαίτερη ένταση.