Η Μαγεμένη (2007)



Η Μαγεμένη (2007)



  
Enchanted (2007)
"Η Μαγεμένη"
★★★★★★★★☆☆
Στον παραμυθένιο κόσμο της Ανταλέιζια, η ρομαντική Τζιζέλ περιμένει υπομονετικά το φιλί της αληθινής αγάπης από τον πρίγκιπα των ονείρων της. Όταν συνάντα τον γενναίο και εξίσου ρομαντικό Πρίγκιπα Έντουαρτ και ετοιμάζεται να τον παντρευτεί, η Τζιζέλ εξορίζεται μαγικά στη Νέα Υόρκη από την κακιά μάγισσα μητριά του Έντουαρτ, τη Βασίλισσα Ναρίσσα. Καθώς η Τζιζέλ περιπλανιέται μόνη και μπερδεμένη στους δρόμους του Μανχάταν, συναντά έναν κυνικό μα καλόκαρδο διαζευγμένο δικηγόρο, τον Ρόμπερτ, και τη νεαρή κόρη του, τη Μόργκαν, οι οποίοι την παίρνουν υπό την προστασία τους. (107 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κέβιν Λίμα
Ηθοποιοί: Έιμι Άνταμς, Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Τζέιμς Μάρσντεν, Τίμοθι Σπολ, Σούζαν Σάραντον, Ιντίνα Μένζελ


Με έναν συνδυασμό ζωντανής κινηματογραφικής δράσης, παραδοσιακών κινούμενων σχεδίων και αληθοφανών χαρακτήρων από υπολογιστή, αυτή η μουσική, ρομαντική κωμωδία φαντασίας της Walt Disney Pictures, αποτελεί τόσο αφιέρωμα όσο και παρωδία των ταινιών της Πριγκιπικής Γραμμής του στούντιο animation της Disney.

Αν και τόσο η κεντρική ιδέα όσο και οι πολυάριθμες αναφορές στις κλασικές ταινίες του στούντιο, όπως στη Χιονάτη (1937), τη Σταχτοπούτα (1950) και την Ωραία Κοιμωμένη (1959), παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τα στοιχεία της παρωδίας είναι τόσο υπερβολικά που ενίοτε γίνονται ακαλαίσθητα. Για παράδειγμα, τα κοστούμια των παραμυθένιων χαρακτήρων εμπνευσμένα από τη Χρυσή Εποχή της Disney, αντικαθιστούν την κομψότητα με υπερβολικές και συχνά αισθησιακές λεπτομέρειες.

Η διακωμώδηση και ο αυτοσαρκασμός επεκτείνονται και στην εσκεμμένα γλυκανάλατη μουσική επένδυση. Το soundtrack δημιούργησε ο οκτώ φορές βραβευμένος με Όσκαρ Μουσικής για τις συνθέσεις του για ταινίες της Disney, Άλαν Μένκεν. Τρία από τα τραγούδια της ταινίας, τα “Happy Working Song”, “So Close” και “That’s How You Know” ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Η Τζιζέλ είναι αθώα, αισιόδοξη και επίμονη στις ρομαντικές πεποιθήσεις της για τη φύση της αληθινής αγάπης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ιστορίας γίνεται πιο ώριμη και ανεξάρτητη, διατηρώντας παράλληλα την ανάλαφρη προσωπικότητά της. Ο Πρίγκιπας Έντουαρντ είναι γενναίος, μεγαλόψυχος και αθώα αλαζονικός. Ο Ρόμπερτ, λόγω της δουλειάς του ως δικηγόρος διαζυγίων αλλά και της προσωπικής του εμπειρίας, δεν πιστεύει στην ρομαντική αγάπη, όμως είναι καλόκαρδος και υπομονετικός. Η φίλη του Ρόμπερτ, η Νάνσι, είναι μια σύγχρονη γυναίκα καριέρας, η οποία παρά την επιφανειακή στρυφνότητα της αποδεικνύεται σε μια γλυκιά και ρομαντική κοπέλα με κατανόηση.

Οι σκηνές δράσης είναι ως επί το πλείστον κωμικές. Μοναδικό στοιχείο που μπορεί να τρομάξει τα νεαρά παιδιά τη μεταμόρφωση της κακιάς βασίλισσας σε αποκρουστική γερόντισσα αλλά και σε έναν τεράστιο, απειλητικό δράκο. Η ταινία περιλαμβάνει κάποιες ήπιες σεξουαλικές αναφορές και έντονη τοποθέτηση προϊόντων.


Συνέχεια:
 
"Η Μαγεμένη 2"
★★★★★★★☆☆☆
Η Τζιζέλ και ο Ρόμπερτ, μαζί με τις κόρες τους, την έφηβη Μόργκαν και το μωρό Σοφία, μετακομίζουν από τη Νέα Υόρκη στα προάστια. Αν και το νέο τους σπίτι μοιάζει με κάστρο και η περιοχή βγαλμένη από παραμύθι, η νέα τους ζωή δεν ξεκινά ομαλά. Το σπίτι χρειάζεται ακόμα δουλειά, η Μόργκαν είναι δυσαρεστημένη μακριά από τους φίλους της, και ο Ρόμπερτ πρέπει να μετακινείται καθημερινά πίσω στη Νέα Υόρκη για τη δουλεία του. Απελπισμένη, η Τζιζέλ χρησιμοποιεί ένα μαγικό ραβδί και εύχεται να γίνει η ζωή τους... (Περισσότερα)