Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος (2009)



Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος (2009)



   
The Princess and the Frog (2009)
"Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος"
★★★★★★★★☆☆
Η Τιάνα, ένα σκληρά εργαζόμενο κορίτσι, προσπαθεί με επιμονή να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο, να ανοίξει το δικό της εστιατόριο στη Νέα Ορλεάνη. Εν το μεταξύ, στην πόλη καταφθάνει ο ανέμελος πρίγκιπας Ναβίν, ο οποίος επιπόλαια παρασύρεται από έναν μάγο βουντού σε μια συμφωνία που τον μεταμορφώνει σε βάτραχο. Ο Ναβίν πιστεύοντας εσφαλμένα πως η Τιάνα είναι πριγκίπισσα, την πείθει να τον φιλήσει ώστε να ξαναγίνει άνθρωπος. Αντ’ αυτού όμως, η Τιάνα μεταμορφώνεται και εκείνη σε βάτραχο και οι δυο τους καταλήγουν στους βαλτότοπους της Λουιζιάνα. (97 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ
Ηθοποιοί: Άνικα Νόνι Ρόουζ, Μπρούνο Κάμπος, Κέιτ Ντέιβιντ, Τζένιφερ Κόουντι, Τζένιφερ Λιούις, Όπρα Γουίνφρεϊ, Μάικλ-Λίον Γούλεϊ, Τζιμ Κάμινς, Πίτερ Μπάρτλετ


Η 49η παραγωγή της Disney Animation είναι μια διασκεδαστική παραλλαγή του παραμυθιού των Αδελφών Γκριμ, η οποία αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του στούντιο για ποικίλους λόγους. Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος (2009) σηματοδότησε την επιστροφή της Disney στον χειροποίητο σχεδιασμό και στην επιτυχημένη φόρμουλα της Αναγεννησιακής της Εποχής, δηλαδή των μιούζικαλ που βασίζονται σε κλασικά παραμύθια. Ταυτόχρονα, η ταινία σήμανε την αρχή της 7ης περιόδου του στούντιο γνωστής ως Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης. Επιπλέον, φανέρωσε τις προθέσεις της εταιρείας να ενδυναμώσει τα γυναικεία της πρότυπα και να προσφέρει πολυπολιτισμικούς χαρακτήρες.

Το υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κωμικό μιούζικαλ φαντασίας των Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ (Η Μικρή Γοργόνα (1989)Αλαντίν (1992)Βαϊάνα (2016)), επιδεικνύει έναν από τους ομορφότερους χειροποίητους σχεδιασμούς της Disney με τεχνικά τέλειους χαρακτήρες και λεπτομερή σκηνικά της Νέας Ορλεάνης του 1920. Η τζαζ μουσική επένδυση του Ράντι Νιούμαν εδραιώνει το τοπικό και χρονικό περιβάλλον, ενώ τα τραγούδια “Almost There” και “Down in New Orleans” ήταν και τα δύο υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

Η Τιάνα είναι μια έξυπνη, ταλαντούχα κοπέλα σε μια εποχή και ένα περιβάλλον όπου οι μαύρες γυναίκες δεν είχαν πολλές επαγγελματικές επιλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Τιάνα, όπως και κάθε άλλη πριγκίπισσα της Disney, να περιορίζεται από τις προσδοκίες των γύρω της. Όμως αντίθετα με τις προηγούμενες ηρωίδες του στούντιο, αντί να προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπιεστική κοινωνία της κάνοντας όνειρα για έναν πρίγκιπα ή για μια τυχαία περιπέτεια, η Τιάνα θέτει έναν ρεαλιστικό στόχο. Ο οποίος μάλιστα για να επιτευχθεί απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση και θυσίες.

Με την εργατικότητα και την ακεραιότητα της, η Τιάνα γίνεται παράδειγμα για τον ανεύθυνο και γυναικά πρίγκιπα, ο οποίος αλλάζοντας την άποψή του για τη ζωή, τις ρηχές επιθυμίες και τους επιπόλαιους στόχους του, επιτρέπει στα καλύτερα χαρακτηριστικά του να βγουν στην επιφάνεια. Με τη σειρά του και ο Ναβίν, με τη ζωντάνια και το ελεύθερο πνεύμα του, θυμίζει στην Τιάνα πως να απολαμβάνει τη ζωή, αλλά και τη σημασία της αγάπης.

Η ταινία περιέχει έναν μοχθηρό μάγο, δαιμονικές σκιές και αναφορές σε πρακτικές και πεποιθήσεις βουντού. Σημειώνεται ο θάνατος ενός προσφιλούς υποστηρικτικού χαρακτήρα.