Σταχτοπούτα (2015)



Σταχτοπούτα (2015)

Σταχτοπούτα (2015)


Cinderella (2015)
"Σταχτοπούτα"
★★★★★★★★☆☆
Μετά το θάνατο της μητέρας της, ο πατέρας της Έλλα ξαναπαντρεύεται τη Λαίδη Τρεμέιν, η οποία έχει δύο κόρες, τη Ντριζέλα και την Αναστασία. Όταν πεθαίνει και ο πατέρας της, η Έλλα υποφέρει τη σκληρή συμπεριφορά της θετής της οικογένειας. Μια μέρα, η Έλλα συναντά στο δάσος τον Κιτ, τον πρίγκιπα του βασιλείου, και οι δυο τους ερωτεύονται μα χωρίζουν χωρίς να γνωρίζουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Ο Κιτ ελπίζοντας να ξαναδεί την Έλλα, πείθει τον πατέρα του προσκαλέσουν όλες της ελεύθερες κοπέλες του βασιλείου στον χορό, όπου θα επιλέξει τη μέλλουσα σύζυγό του. (112 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Ηθοποιοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Λίλι Τζέιμς, Ρίτσαρντ Μάντεν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Χέιλι Άτγουελ


Μέσα στη δεκαετία του 2010, η Disney διασκεύασε πάνω από 10 επιτυχημένες ταινίες του στούντιο κινουμένων σχεδίων της σε ταινίες ζωντανής δράσης, μία τακτική που ακολουθεί και στην επόμενη δεκαετία. Αρκετοί από τους σκηνοθέτες αυτών των ταινιών προσέγγισαν τις κλασικές ιστορίες με μια εναλλακτική ματιά, όμως ο σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα επέλεξε να παραμείνει πιστός στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του 1950.

Και παρόλο που η βασική ιστορία είναι πανομοιότυπη, o Μπράνα καταφέρνει να συμπληρώσει διακριτικά μερικά από τα κενά της, ενώ παράλληλα δίνει στη Σταχτοπούτα όσο περισσότερο πνεύμα είναι δυνατό χωρίς να αλλάξει την ιστορία της. Επίσης προσφέρει στον πρίγκηπα ένα όνομα και μια πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα και στη Λαίδη Τρεμέιν κάποια εξήγηση, χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, για την ανεπίτρεπτη σκληρότητα της.

Οι θεατρικές ερμηνείες, τα πλούσια σκηνικά, τα αληθοφανή ψηφιακά στοιχεία, τα πλούσια κοστούμια από την τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ Σάντι Πάουελ και η παραμυθένια μουσική επένδυση του Πάτρικ Ντόιλ δημιουργούν μια μαγευτική εμπειρία. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία η αγνότητα της καρδιάς του ζευγαριού, τα κεραυνοβόλα συναισθήματα τους και τα φανταστικά στοιχεία γίνονται πιστευτά.

Η καλοσύνη και το ψυχικό σθένος προτείνονται ως τα στοιχεία που χρειάζεται κανείς για να αντεπεξέλθει στις δοκιμασίες της ζωής, για να μπορεί να βλέπει τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι και να αποτελέσει ο ίδιος παράγοντα της αλλαγής προς αυτόν. Η αγάπη, η συμπόνοια, ο σεβασμός, αλλά και η μη συμμόρφωση σε άδικες και εσφαλμένες απαιτήσεις και παραδόσεις είναι επαναλαμβανόμενα θέματα της ταινίας.

Η ευφυΐα, το θάρρος και η καλοσύνη της Έλλα είναι αυτά που κερδίζουν την καρδιά του Πρίγκηπα, ενώ τα ξόρκια της Νεραϊδονονάς παρέχουν απλώς μια βοήθεια ώστε οι δύο ερωτευμένοι να βρεθούν ξανά. Η Σταχτοπούτα επιλέγει να παραμείνει ο εαυτός της και να συγχωρεί, αντί να αφήσει τη ζωή να την σκληρύνει όπως τη μητριά της.


Αν και δεν υπάρχουν βίαια στοιχεία εκτός από τη σκληρότητα της Λαίδη Τρεμέιν, οι θάνατοι των γονιών της Έλλα και του βασιλιά δημιουργούν συναισθηματικές εντάσεις.


Διασκευή της:
 
Cinderella (1950)
"Σταχτοπούτα"
★★★★★★★★☆☆
Η Σταχτοπούτα, γεννημένη σε ένα αρχοντικό ενός γαλλικού βασιλείου, χάνει στην παιδική της ηλικία την αγαπημένη της μητέρα και ο στοργικός της πατέρας για να της προσφέρει μια μητρική παρουσία παντρεύεται τη Λαίδη Τρεμέιν. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η νεαρή κοπέλα παραμένει στο σπίτι της ως υπηρέτρια της άκαρδης μητριάς και των δύο εξίσου σκληρών θετών αδελφών της, Ντριζέλα και Αναστασία. Όταν η Λαίδη Τρεμέιν την εμποδίζει να πάει στον βασιλικό χορό, όπου ο πρίγκιπας πρόκειται να διαλέξει τη... (Περισσότερα)