Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)



Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)

Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)


Bambi (1942)
"Μπάμπι, το Ελαφάκι" 
★★★★★★★★☆☆
Ένα νεογέννητο ελαφάκι προορίζεται να αναλάβει μία μέρα το ρόλο του Μεγάλου Πρίγκιπα του Δάσους, έναν τίτλο που κατέχει ο πατέρας του, ο οποίος προστατεύει τα υπόλοιπα ζώα από τους κυνηγούς. Ο μικρός Μπάμπι, όπως τον ονομάζει η στοργική μητέρα του, μαθαίνει για τη ζωή, τον κόσμο και παίζει αμέριμνα με τους φίλους του, το γεμάτο ενέργεια λαγουδάκι Θάμπερ, τον ντροπαλό νεαρό ασβό Λουλούδη και το θηλυκό ελαφάκι Φαλίν. Όταν ο Άνθρωπος έρχεται στο δάσος και σκοτώνει τη μητέρα του, το νεαρό ελάφι μεγαλώνει υπό την προστασία του πατέρα του. (70 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Σάμιουελ Αρμστρονγκ, Τζέιμς Αλγκαρ
Ηθοποιοί: Χάρντι Όλμπραϊτ, Σταν Αλεξάντερ, Μπομπέτ Όντρεϊ, Πίτερ Μπεν, Θέλμα Μπόρντμαν, Τζάνετ Τσάπμαν, Τζιν Κρίστι


Η απαιτητική παραγωγή της 5ης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney διήρκεσε για περισσότερα από έξι χρόνια. Οι σχεδιαστές της για να προσδώσουν στους ήρωες την εκφραστικότητα και την αληθοφάνεια που απαιτούσε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, μελετούσαν την κίνηση και την ανατομία αληθινών ζώων επί ένα χρόνο. Με την ταινία Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942) τελειώνει η πρώτη εποχή του στούντιο, γνωστή ως η Χρυσή Εποχή (1937-1942).

Ο σχεδιασμός του απαλού, ιμπρεσιονιστικού φόντου, το οποίο εναλλάσσεται με τις εποχές, έγινε με την τεχνική της ελαιογραφίας. Αντίθετα, οι κομψοί χαρακτήρες με αδιαφανείς νερομπογιές, ώστε το βλέμμα να επικεντρώνεται στα ζώα. Η ταινία ντύνεται μουσικά με συμφωνικά και χορωδιακά κομμάτια, ενώ ο Ντίσνεϊ εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά παιδιά να δανείσουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες του.

Η τρυφερή ιστορία παρουσιάζει με ζεστασιά, χιούμορ και ένταση τον κύκλο της ζωής, εστιάζοντας κυρίως στην ανάπτυξη των χαριτωμένων χαρακτήρων. Όλοι μαζί οι διάλογοι της ταινίας δεν ξεπερνούν τις 1.000 λέξεις. Ωστόσο, αποδεικνύονται αρκετές για να αφηγηθούν εύστοχα τις περιπέτειες του νεαρού πρίγκιπα του δάσους καθώς ανακαλύπτει τη φιλία, την αγάπη, την απώλεια και την προσωπική του δύναμη.

Όλες αυτές οι απαιτητικές καλλιτεχνικές επιλογές έχουν προσδώσει αυθεντικότητα και χάρη στη βαθιά συναισθηματική ιστορία. Η ταινία περιλαμβάνει μία από τις πιο διάσημες τραγικές στιγμές του παιδικού κινηματογράφου, το θάνατο της μητέρας του Μπάμπι.

Πρότυπα και μηνύματα

Όλα τα ζώα είναι ευγενικά, καλόκαρδα και γενναία, με τη μητέρα του νεαρού ήρωα να ξεχωρίζει χάρη στην ανιδιοτέλεια και την αυτοθυσία της. Παρομοίως και ο πατέρας του Μπάμπι, το πιο γενναίο και σοφό από όλα τα ελάφια, αν και απουσιάζει από τα πρώτα στάδια της ζωής του γιου του, είναι παρών όταν το νεαρό ελάφι τον χρειάζεται. Τότε, ο πατέρας στηρίζει και μεγαλώνει τον γιο του με τις αξίες που διέπουν και τον ίδιο, αξιοπρέπεια, θάρρος και αλτρουισμό.

Η ιστορία τονίζει τη σημασία της φροντίδας του περιβάλλοντος και των ζώων που ζουν στο δάσος. Ο άνθρωπος απεικονίζεται ως ένα αρνητικό στοιχείο που προκαλεί θάνατο και καταστροφή. Μάλιστα, αν και δεν εμφανίζεται ποτέ στην οθόνη, ο “Άνθρωπος” κατετάγη 20ός στη λίστα του AFI με τους πιο κακούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες.