Χόρτον (2008)




Χόρτον (2008)

Χόρτον (2008)


Horton Hears a Who! (2008)
"Χόρτον"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο Χόρτον, ένας καλοσυνάτος ελέφαντας που ζει στη ζούγκλα του Νουλ, ακούει μια ανεπαίσθητη κλήση για βοήθεια από ένα μικροσκοπικό κόκκο που ίπταται ανεξέλεγκτα, πιάνει τον κόκκο και τον τοποθετεί πάνω σε ένα λουλούδι. Ο Χόρτον ανακαλύπτει ότι μέσα στον κόκκο βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος από μικροσκοπικά πλάσματα που αποκαλούνται Χουζ. Ο ευγενικός ελέφαντας υπόσχεται στον Δήμαρχο των Χουζ πως θα τους προστατεύσει και έρχεται αντιμέτωπος με την αυταρχική Καγκουρό, η οποία πεπεισμένη πως ο Χόρτον είναι ή τρελός ή ψεύτης προσπαθεί να καταστρέψει τον κόκκο. (86 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Τζίμι Χέιγουορντ, Στιβ Μαρτίνο
Ηθοποιοί: Τζιμ Κάρεϊ, Στιβ Καρέλ, Κάρολ Μπερνέτ, Σεθ Ρόγκεν, Γουίλ Αρνέτ, Τζόνα Χιλ, Άιλα Φίσερ, Εϊμι Πόλερ, Τζέιμι Πρέσλι


Το Χόρτον (2008), η 4η ταινία του στούντιο Blue Sky, είναι μια κωμική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Δρ. Σους (Λόραξ, Γκριντς, Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων, Ένας Γάτος με Καπέλο). Η ιστορία παραμένει πιστή στο σύντομο έργο του Δρ. Σους, το οποίο επιμηκύνει με την προσθήκη νέων χαρακτήρων, περιπετειωδών επεισοδίων και πιο σημαντικά με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των Χουζ και της πόλης τους, το Χούβιλ. Παρομοίως, το σχέδιο διατηρεί τα κύρια στοιχεία της πρωτότυπης εικονογράφησης, τα οποία ενισχύει με μια ολοζώντανη χρωματική παλέτα, εφευρετικά σκηνικά και κομψότητα.

Το διάσημο κωμικό καστ, μεταξύ των οποίων ο Τζιμ Κάρεϊ στον δεύτερο πρωταγωνιστικό του ρόλο σε μεταφορά διηγήματος του Δρ. Σους μετά τον Κατεργάρη των Χριστουγέννων (2000), ο Στιβ Καρέλ, ο Σεθ Ρόγκεν και ο Τζόνα Χιλ, δίνουν ταιριαστές ερμηνείες. Παράλληλα, η γεμάτη ενέργεια ορχηστρική επένδυση του Τζον Πάουελ εντείνει την περιπετειώδη διάθεση.

Τα κύρια θέματα της ιστορίας πραγματεύονται τον σεβασμό και την αναγνώριση της εγγενούς αξίας κάθε πλάσματος και της επιμονής παρά των δυσκολιών στο σωστό και το έντιμο. Άλλα θέματα περιλαμβάνουν τη φιλία, την αφοσίωση, τις προσδοκίες, τις ευθύνες και τα καταπληκτικά πράγματα που μπορούν να επιτευχθούν με τη συνεργασία.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μειονέκτημα της ιστορίας είναι ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της αντικατοπτρίζει αρνητικά την αξία της λογικής αμφιβολίας για αυτό που ακούγεται παράλογο. Η αυταρχική Καγκουρό, η αυτοανακηρυχθείσα βασίλισσα της ζούγκλας, δικαιολογημένα αμφισβητεί τους απίθανους τους ισχυρισμούς του Χόρτον, όμως αρνείται και να τους υποβάλει σε μια συστηματική έρευνα πριν τους απορρίψει.

Το χιούμορ περιλαμβάνει κάποιους αγενείς χαρακτηρισμούς και καταφεύγει πολύ συχνά σε επώδυνα ατυχήματα των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων. Μια σύντομη σκηνή προβάλλει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με δυσάρεστο τρόπο. Η ίδια η πλοκή περιλαμβάνει κάποια βίαια στοιχεία, όπως τις προσπάθειες ενός εξαγριωμένου όχλου να αιχμαλωτίσει τον Χόρτον και να καταστρέψει τον κόκκο.



Μικρού Μήκους:

Horton Hears a Who! (1970)
"Χόρτον" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο Χόρτον, ο ευγενικός και αμέριμνος ελέφαντας αγωνίζεται να προστατεύσει μια μικροσκοπική κοινότητα από τους γείτονές του, οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν ότι υπάρχει. (26 λεπτά) (Ηλικία: 4+)