Πίτερ Παν (1953)



Πίτερ Παν (1953)

Πίτερ Παν (1953)


Peter Pan (1953)
"Πίτερ Παν" 
★★★★★★★☆☆☆
Το τελευταίο της βράδυ ως “παιδί”, η Γουέντι Ντάρλιν, ένα δωδεκάχρονο στοργικό κορίτσι με ζωηρή φαντασία, συναντά τον παιδικό της ήρωα, τον ιπτάμενο Πίτερ Παν. Μαζί με τα μικρότερα αδέλφια της, τον ευγενικό και ευφυή Τζον και τον τρυφερό και περιπετειώδη Μάικλ, η Γουέντι ακολουθεί το αιώνια νεαρό αγόρι στο σπίτι του, στη μαγική Χώρα του Ποτέ. Εκεί, τα τρία αδέλφια γνωρίζονται με τα παιδιά που προστατεύει ο Πίτερ, τα Χαμένα Αγόρια, τους παραμυθένιους κατοίκους του φανταστικού νησιού και αντιμετωπίζουν τον τρομερό πειρατή Κάπτεν Χουκ. (77 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερόνιμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον
Ηθοποιοί: Μπόμπι Ντρίσκολ, Κάθριν Μπομόν, Μπιλ Τόμσον


Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος ως παιδί είχε υποδυθεί τον Πίτερ Παν σε ένα θεατρικό στο σχολείο, προσπαθούσε από το 1935 να μεταφέρει τις μαγικές περιπέτειες του ιπτάμενου παιδιού στον κινηματογράφο, κάτι που τελικά κατόρθωσε 18 χρόνια αργότερα, με την 14η ταινία κινουμένων σχεδίων του στούντιο του.

Αυτή η μουσική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στο θεατρικό έργο του 1904 του Σκωτσέζου συγγραφέα Τζέιμς Μ. Μπάρι, διαφέρει αρκετά σε πλοκή και ατμόσφαιρα από την πηγή της. Η ταινία προσεγγίζει με πιο παιδική διάθεση και ανάλαφρο τρόπο το μαγικό σύμπαν της Χώρας του Ποτέ και παραμένει η πιο διάσημη απεικόνισή του χάρη στον χαριτωμένο σχεδιασμό των χαρακτήρων, τα εμβληματικά κοστούμια και τα πολύχρωμα σκηνικά.

Ο Πίτερ αν και χαρακτηρίζεται από μία έντονη νεανική έπαρση, αντιπροσωπεύει πολλά από τα θετικά χαρακτηριστικά της αθώας παιδικής ηλικίας. Επιπλέον, αποδεικνύεται προστατευτικός και ώριμος αρκετά ώστε να βάλει τις ανάγκες των φίλων του πάνω από τις δικές του.

Η Γουέντι, ένα κορίτσι που φοβάται να αφήσει πίσω την παιδικότητά της και να μεγαλώσει, περνά το χρόνο της βρίσκοντας καταφύγιο στις περιπέτειες του αγοριού που δεν μεγαλώνει ποτέ. Όμως, στη Χώρα του Ποτέ, η ίδια ωριμάζει, τα μητρικά της ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια και τελικά χωρίς να θυσιάσει τη φαντασία της, δηλώνει έτοιμη να μεγαλώσει.

Η ταινία με χιουμοριστική διάθεση περιέχει αρκετές βίαιες σκηνές και απειλητικούς χαρακτήρες. Επίσης, όπως και το μυθιστόρημα, παρουσιάζει συχνά αρνητικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις εκείνων των εποχών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η στερεότυπη απεικόνιση πολλών γυναικείων χαρακτήρων. Η Τίνκερμπελ και οι γοργόνες εμφανίζονται σεξουαλικοποιημένες, επιφανειακές, ζηλιάρες και κακοπροαίρετες. Επίσης στερεοτυπική είναι και η ρατσιστική παρουσίαση των ιθαγενών της Αμερικής, σε μια σκηνή που συχνά παραλείπεται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις της ταινίας.

Αυτή ήταν η πρώτη ταινία του Πίτερ Παν από την Disney. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 γεννήθηκε ένα franchise γύρω από το αιώνιο παιδί : 

  • Η ταινία Επιστροφή στη Χώρα του Ποτέ κυκλοφόρησε το 2002 ως συνέχεια της πρώτης ταινίας 
  • Η δημοφιλής σειρά ταινιών Τίνκερμπελ αποτελείται από 6 ταινίες μεγάλου μήκους, καθώς και μια ταινία μικρού μήκους 
  • Η τηλεοπτική σειρά Ο Τζέικ και οι Πειρατές της Χώρας του Ποτέ, βασίζεται σε χαρακτήρες από το σύμπαν του Πίτερ Παν 
  • Επιπλέον, τα στούντιο της Disney αναπτύσσουν μια ταινία ζωντανής δράσης, η οποία εστιάζει στον χαρακτήρα της Τίνκερμπελ, με τίτλο Τινκ, και με πρωταγωνίστρια την Ρις Γουίδερσπουν στο ρόλο της επώνυμης νεράιδας 

Πέρα από τις διασκευές της Disney, ο Πίτερ Παν έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές παραγωγές κινουμένων σχεδίων, ζωντανής δράσης ακόμα και μιούζικαλ, και από αυτές ξεχωρίζουν το Κάπτεν Χοοκ (1991) και το Παν (2015).