Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951)



Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951)

Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)


Alice in Wonderland (1951)
"Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" 
★★★★★★★☆☆☆
Σε μια Αγγλική επαρχιακή πόλη, η επτάχρονη Αλίκη παρακολουθεί απρόθυμα τα μαθήματα που της παραδίδει η μεγαλύτερη αδελφή της. Όταν βλέπει ένα άσπρο κουνέλι να τρέχει, φωνάζοντας πως έχει αργήσει, το κορίτσι ακολουθεί το παράξενο ζώο και πέφτει μέσα από μια βαθιά τρύπα σε έναν μαγικό και αλλόκοτο κόσμο. Στη Χώρα των Θαυμάτων, η Αλίκη προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι της, συναντώντας στην πορεία πολλούς, συχνά εξωφρενικούς χαρακτήρες, όπως τον Τρελοκαπελά, τον Γάτο του Τσεσάιρ, την Κάμπια και την τυραννική Βασίλισσα Ντάμα Κούπα. (75 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερονίμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον
Ηθοποιοί: Κάθριν Μπομόν, Στέρλιν Χόλογουεϊ


H γεμάτη συμβολισμούς 13η ταινία της Walt Disney Animations είναι μια μουσική κωμωδία φαντασίας, η οποία βασίζεται στα έργα του Άγγλου συγγραφέα Λιούις Κάρολ “Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων” και “Μες στον Καθρέφτη και τι Βρήκε η Αλίκη Εκεί”.

Η ταινία διακρίνεται για το ευφάνταστο σχεδιαστικό της ύφος με τα έντονα χρώματα και τα περίεργα γεωμετρικά σχήματα, αλλά και για τη διασκεδαστική, υποψήφια για Όσκαρ, τζαζ μουσική επένδυση του συνθέτη Όλιβερ Γουάλας. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις ζωηρές ερμηνείες, καταφέρνουν να αποτυπώσουν και να ενισχύσουν τον σουρεαλιστικό χαρακτήρα της ιστορίας.

Η ιδιόρρυθμη Χώρα των Θαυμάτων με μια πρώτη ματιά φαίνεται παιδιάστικη και τυχαία. Ωστόσο, η φαινομενικά χαώδης κατάσταση της αποτελεί βαθιά και διαχρονική κοινωνική κριτική, αλλά και πηγή φιλοσοφικών και επιστημονικών διερωτήσεων για τη φύση της πραγματικότητας, τις ψευδαισθήσεις, τον χρόνο και την αλλαγή.

Κεντρικά θέματα της ιστορίας είναι η ενηλικίωση του παιδιού μέσα σε έναν κόσμο παράλογων τρόπων σκέψης, κοινωνικών κανόνων και συνηθειών, και η σημασία αναζήτησης και ορισμού της προσωπικής ταυτότητας.

Ενώ η νεαρή ηρωίδα κάνει όνειρα για μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν σκοντάφτει στον κόσμο των θαυμάτων, ο οποίος φαίνεται ως το ιδανικό μέρος για την πλούσια φαντασία και την έντονη περιέργεια της, εκείνη προσπαθεί με αποφασιστικότητα να βρει το δρόμο που θα την οδηγήσει πίσω στο σπίτι της και στη λογική. Η ίδια συνειδητοποιεί την ανάγκη να ωριμάσει και να ακολουθεί την σωστή της κρίση, ενώ βρίσκοντας το κουράγιο να υπερασπιστεί το δίκαιο, αποκτά δύναμη και απελευθέρωση.

Στη διαδρομή, πληθώρα παράξενων πλασμάτων αποσπούν την προσοχή της και την οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στο άγνωστο. Οι κάτοικοι του φανταστικού κόσμου είναι ως επί το πλείστον παράλογοι και αγενείς, ενώ κάποιοι από αυτούς τους χαρακτήρες γίνονται βίαιοι και απειλητικοί.

Η Disney διασκεύασε άλλη μία φορά το μυθιστόρημα, 60 χρόνια αργότερα, με ζωντανούς ηθοποιούς και σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον, φέροντας και πάλι τον ίδιο τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010). Την live-action ταινία ακολούθησε μία συνέχεια με τίτλο Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη (2016).