Το Μαγικό Σπίτι (2013)




Το Μαγικό Σπίτι (2013)

Το Μαγικό Σπίτι (2013)


  
Το Μαγικό Σπίτι (2013)The House of Magic (2013)
"Το Μαγικό Σπίτι"
★★★★★★☆☆☆☆
Στα προάστια της Βοστώνης ένας νεαρός γάτος εγκαταλείπεται από την ανθρώπινη οικογένειά του και αναζητά καταφύγιο σε ένα μυστηριώδες βικτωριανό αρχοντικό. Το σπίτι ανήκει στον Λόρενς, έναν ηλικιωμένο ταχυδακτυλουργό και εφευρέτη που ζει μαζί με διάφορα ζώα και έμψυχα μηχανικά κατασκευάσματα. Ο Λόρενς προς απογοήτευση του γκρινιάρη κούνελου του, Τζακ, και της ποντικίνας Μάγκι υιοθετεί τον γάτο και τον ονομάζει Θάντερ. Όταν ο Λόρενς καταλήγει τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ο άπληστος ανιψιός του προσπαθεί να τον στείλει στο γηροκομείο και να πουλήσει το σπίτι του. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Μπεν Στασέν, Ζερεμί Ντεγκρουσόν
Ηθοποιοί: Τζίντα Άνταμς, Τζόρτζ Μπάμπιτ, Μάρεϊ Μπλου

Στην 4η μεγάλου μήκους παραγωγή τους, μετά το Ταξίδι στο Φεγγάρι (2008) και τις δύο περιπέτειες της θαλάσσιας χελώνας Σάμμυ το 2010 και 2012, το Βελγικό στούντιο animation nWave Pictures και ο σκηνοθέτης και συνιδρυτής της εταιρείας Μπεν Στασέν απομακρύνθηκαν από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο των προηγούμενων παιδικών ταινιών τους. Ωστόσο, και στην ταινία Το Μαγικό Σπίτι (2013) διατήρησαν την ιστορία απλή, εύκολα κατανοητή και αναμενόμενη, και παρομοίως με τα γραφικά, άμεσα επηρεασμένη από το Hollywood.

Η γλυκιά ιστορία αφηγείται το πώς το εγκαταλειμμένο γατάκι βρήκε ένα νέο σπίτι και κατάφερε να το σώσει από έναν άπληστο μεσίτη.  Η ταινία περιέχει ζώα που μιλούν, παράξενα ρομποτάκια, στοιχεία σωματικής κωμωδίας, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και μερικές σκηνές που παραπέμπουν σε στοιχειωμένο σπίτι, αρκετά ήπιες και αστείες ώστε ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περισσότερο να διασκεδάσουν παρά να τρομάξουν. Αρνητικά στοιχεία, όμως, αποτελούν κάποιες βίαιες σκηνές παρατεταμένης διάρκειας και ξέφρενου ρυθμού. Επίσης, σημειώνονται φυλετικά στερεότυπα στα οποία βασίζονται ορισμένοι από τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες.

Η ιστορία προβάλει όμορφα μηνύματα για τη φιλία, την αυτοθυσία, την οικογένεια και ένα όμορφο πρότυπο για τα παιδιά με τον χαρακτήρα του γενναίου, τρυφερού και αποφασιστικού Θάντερ. Ωστόσο, η ταινία αγγίζει πραγματικά την καρδιά του κοινού μέσω του αξιαγάπητου ηλικιωμένου ταχυδακτυλουργού. Ο καλόκαρδος και ευχάριστος Λόρενς βρίσκει νόημα στη ζωή του κάνοντας τους άλλους να χαμογελούν και προωθεί την ιδέα ότι ποτέ δεν είναι κάποιος πολύ μεγάλος για να ασχολείται με το πάθος του.

Κάποια παιδιά μπορεί να αναστατωθούν από την αρχική εγκατάλειψη του Θάντερ, ο οποίος αργότερα βρίσκεται πολλές φορές σε κίνδυνο. Στο μαγικό σπίτι οι περισσότεροι από τους κατοίκους του καλωσορίζουν τον Θάντερ στην ασυνήθιστη οικογένειά τους. Όμως, ο Τζακ το κουνέλι και η φίλη του η Μάγκι το ποντίκι είναι ιδιαίτερα επιθετικοί προς τη νέα γάτα. Σε μια εκτεταμένη σκηνή, ένας μαινόμενος άνδρας προσπαθεί να σκοτώσει τον Θάντερ με όπλο και αργότερα με μια μπάλα κατεδάφισης.