Πάντινγκτον 2 (2017)



Πάντινγκτον 2 (2017)


  
Paddington 2 (2017)
"Πάντινγκτον 2"
★★★★★★★★
Καθώς ο Πάντινγκτον ζει ευτυχισμένος στο Λονδίνο με τη νέα του οικογένεια, τους Μπράουν, ψάχνει να αγοράσει ένα ιδιαίτερο δώρο για τα 100ά γενέθλια της αγαπημένης του θείας Λούσι, η οποία μένει στο Περού. Στο παλαιοπωλείο του φίλου του, κυρίου Γκρούμπερ, ο ευγενικός αρκούδος βρίσκει ένα μοναδικό τρισδιάστατο βιβλίο με τα αξιοθέατα του Λονδίνου και κάνει διάφορες δουλειές για να μπορέσει να το αγοράσει. Όταν όμως ένας μυστηριώδης κλέφτης κλέβει το βιβλίο από το παλαιοπωλείο, ο Πάντινγκτον κατηγορείται εσφαλμένα για την κλοπή, καταδικάζεται άδικα και φυλακίζεται. (103 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Πολ Κιν 
Ηθοποιοί: Μπεν Γουίσοου, Χιου Γκραντ, Μπρένταν Γκλίσον, Χιου Μπόνεβιλ, Σάλι Χόκινς, Τζούλι Γουόλτερς, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Πίτερ Καπάλντι, Μάντελιν Χάρις, Σάμιουελ Τζόσλιν, Ιμέλντα Στόντον


Το Πάντινγκτον 2 (2017), η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά των ιστοριών του Πάντινγκτον του Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Μποντ, είναι μία κωμική περιπέτεια φαντασίας, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπάνιες συνέχειες που κατορθώνουν να ξεπεράσουν καλλιτεχνικά την επιτυχημένη προγενέστερή τους.

Η γοητευτική ταινία εξυψώνει τα ευρηματικά στοιχεία, την ποιητική διάθεση, την τεχνική επινοητικότητα, το χιούμορ και τη ζεστασιά της εξαιρετικής πρώτης. Ταυτόχρονα, επεκτείνει τον κόσμο της, εισάγει νέους απολαυστικούς χαρακτήρες, ενώ αυτή τη φορά παραλείπει τα τρομακτικά στοιχεία. Το πολυβραβευμένο βασικό καστ επιστρέφει με την προσθήκη του εγκάρδιου Μπρένταν Γκλίσον και του Χιου Γκραντ σε μία αξιοσημείωτη κωμική ερμηνεία.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Με δημιουργικά σκηνικά, συμμετρικά πλάνα, ολοζώντανες συμβολικές χρωματικές παλέτες και επιμελημένα κοστούμια με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο σκηνοθέτης Πολ Κιν φαίνεται να αποτίει φόρο τιμής στο ξεχωριστό οπτικό στυλ του Γουές Άντερσον. Το παραμυθένια εξιδανικευμένο, σύγχρονο περιβάλλον εμπλουτίζεται με αντικείμενα του προηγούμενου αιώνα, όπως ένα τυπογραφικό πιεστήριο, ατμομηχανές και τους εμβληματικούς βρετανικούς κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους.

Τα περίτεχνα οπτικά εφέ κυριαρχούν σε κάθε σκηνή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η φανταστική περιήγηση στα διασημότερα αξιοθέατα του Λονδίνου, καθώς αυτά αναδύονται μέσα από τις σελίδες του pop-up βιβλίου. Επίσης, θεαματική είναι και μετατροπή του κελιού του Πάντινγκτον σε περουβιανή ζούγκλα, αλλά και η stop-motion αισθητική του μετασχηματισμού της φυλακής σε γραφική αίθουσα τσαγιού. Εξίσου εντυπωσιακά τεχνικά είναι τα αληθοφανή ψηφιακά οχήματα και ζώα, συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστή.

Ο Ντάριο Μαριανέλι διατηρώντας τη γλυκιά διάθεση του προηγούμενου σκορ αντικατέστησε τον συνθέτη της προγενέστερης ταινίας, Νικ Ουράτα, και δημιούργησε μια πολυδιάστατη ορχηστρική επένδυση. Η μουσική συνδυάζει χαρούμενες, τρυφερές και διασκεδαστικές συνθέσεις με μελαγχολικά και περιπετειώδη στοιχεία. Όπως και στην πρώτη ταινία, το συγκρότημα Tobago and d’Lime σχολιάζει τη δράση με ευχάριστους ρυθμούς της Καραϊβικής.

Η πλοκή της ταινίας Πάντινγκτον 2 (2017)

Ο Πάντινγκτον έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένεια Μπράουν και αποτελεί σημαντικό μέλος της τοπικής κοινότητας. Με την τρυφερότητα και την ειλικρινή προθυμία του να προσφέρει βοήθεια, το ευγενικό αρκουδάκι φωτίζει τις ζωές των εθνικά ποικίλων γειτόνων του.

Η στοργική θετή μητέρα του, η κυρία Μπράουν, εμπνευσμένη από τις εικονογραφήσεις της επιθυμεί να ζήσει μια δική της περιπέτεια και αποφασίζει να διασχίσει κολυμπώντας το στενό της Μάγχης. Παράλληλα, ο ορθολογικός κύριος Μπράουν βιώνει κρίση μέσης ηλικίας ως αποτέλεσμα μιας επαγγελματικής απογοήτευσης. Η έφηβη Τζούντι ξεπερνάει τον χωρισμό της με τον Τόνι ξεκινώντας μια εφημερίδα όπου δεν επιτρέπονται τα αγόρια. Τέλος, ο νεαρός Τζόναθαν καταπιέζει την ανεπιτήδευτη προσωπικότητά του για να ταιριάζει με την παρέα του.

Στην αντικερί του Σάμιουελ Γκρούμπερ, ο Πάντινγκτον βρίσκει ένα χειροποίητο βιβλίο με θέμα το Λονδίνο. Το αρκουδάκι καταλήγει πως αυτό είναι το ιδανικό δώρο για τη θεία του Λούσι. Η Λούσι, που έχει παραμείνει στο Περού, πάντα ονειρευόταν να επισκεφθεί τη Βρετανική πρωτεύουσα, όμως ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτό το μακρινό ταξίδι. Για να αγοράσει το βιβλίο, ο Πάντινγκτον δουλεύει ως υαλοκαθαριστής. Όμως, μια μέρα πριν συγκεντρώσει τα χρήματα, βλέπει έναν κλέφτη να εισβάλει στο παλαιοπωλείο και να το κλέβει. Ο Πάντινγκτον καταδιώκει τον κλέφτη, ο οποίος όμως εξαφανίζεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού, χωρίς να αφήσει ίχνη. Το αρκουδάκι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται για την κλοπή. Ταυτόχρονα, ο πραγματικός κλέφτης χρησιμοποιεί το βιβλίο για να εντοπίσει στοιχεία που βρίσκονται σε διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου και οδηγούν σε έναν κρυμμένο θησαυρό.

Τα μέλη της οικογένειας Μπράουν ενώνουν τα ταλέντα τους για να αποκαλύψουν την ταυτότητα του μυστηριώδη κλέφτη. Καθώς εκείνοι προσπαθούν να αποδείξουν την αθωότητα του, ο Πάντινγκτον παραμένει φυλακισμένος. Εκεί, πιστός στις αρχές και τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του γίνεται φίλος με τους αρχικά εχθρικούς συγκρατούμενούς του. Σταδιακά, το αρκουδάκι μεταμορφώνει τους ανθρώπους και τη φυλακή προς το καλύτερο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξο.

Θέματα, μηνύματα και διάθεση

Η ταινία συνεχίζει να προσεγγίζει διακριτικά το προηγούμενο αλληγορικό θέμα της αποδοχής των μεταναστών. Τα σημαντικά μηνύματα της ιστορίας προωθούν την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια, την αθωότητα, την ευπρέπεια και τον ιδεαλισμό.

Ο ανταγωνιστής σε αυτή τη συνέχεια είναι εξαιρετικά διασκεδαστικός και σημαντικά λιγότερο απειλητικός από την τρομακτική ταριχεύτρια της πρώτη. Αν και η ιστορία περιέχει κάποιες ήπια αγωνιώδεις και συγκινητικές σκηνές, συνολικά η ατμόσφαιρα είναι αστεία, ανάλαφρη και ευδιάθετη.



Προηγούμενη Ταινία:

Paddington (2014)
"Πάντινγκτον"
★★★★★★★★★☆
Μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου του θείου, ένας νεαρός αρκούδος των Άνδεων ταξιδεύει από τα βάθη της ζούγκλας του Περού μέχρι το μητροπολιτικό Λονδίνο, με σκοπό να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Εκεί, η καλόκαρδη κυρία Μπράουν πείθει την οικογένειά της να προσφέρουν στο αρκουδάκι ένα προσωρινό καταφύγιο στο σπίτι τους και τον ονομάζει Πάντινγκτον. Καθώς τα μέλη της οικογένειας Μπράουν τον βοηθούν να αναζητήσει έναν εξερευνητή που δεκαετίες νωρίτερα είχε υποσχεθεί φιλοξενία στην οικογένεια... (Περισσότερα)