Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013)

Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013)


  
Monsters University (2013)
"Μπαμπούλες Πανεπιστημίου"
★★★★★★★☆☆☆
Για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο και να γίνει επαγγελματίας Φοβιστής, ο νεαρός Μάικ Γουαζόφσκι εγγράφεται στο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο Τεράτων. Εκεί, συναντά τον Τζέιμς Π. Σάλιβαν (Σάλι), με τον οποίο σύντομα αναπτύσσει μια έντονη αντιπαλότητα που γίνεται η αιτία να αποβληθούν και οι δύο φοιτητές από το πρόγραμμα Φοβιστών. Για να γίνουν ξανά δεκτοί, ο Μάικ, ο Σάλι και μια ομάδα από περιθωριοποιημένα, ευγενικά τέρατα, πρέπει να συνεργαστούν για να νικήσουν στους επικίνδυνους Αγώνες Τρομάρας του Πανεπιστημίου. (104 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Νταν Σκάνλον
Ηθοποιοί: Τζον Γκούντμαν, Μπίλυ Κρίσταλ, Στιβ Μπουσέμι, Έλεν Μίρεν


Η 14η ταινία της Pixar και prequel του Μπαμπούλες Α.Ε. (2001), αποκαλύπτει το πώς ο Σάλι και ο Μάικ, δύο φαινομενικά αταίριαστοι χαρακτήρες, κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις διαφορές τους για να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας στην πορεία μια επιτυχημένη φιλία και συνεργασία.

Σε σχέση με την πρώτη ταινία, το σύμπαν των τεράτων διευρύνεται με ένα πλήθος νέων, απαιτητικών, πολύχρωμων και ποικιλόμορφων χαρακτήρων, οι οποίοι παίρνουν μια ακόμα πιο ρεαλιστική υπόσταση χάρη στις προηγμένες τεχνολογίες σχεδιασμού και φωτισμού της Pixar. Στη μουσική επένδυση επέστρεψε ο Ράντι Νιούμαν, με ένα λιγότερο τζαζ, μα εξίσου ενθουσιώδες, γλυκό και συχνά αγωνιώδες σκορ. Το Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013) αποτελεί την έβδομη ταινία της Pixar για την οποία ο Νιούμαν συνέθεσε μουσική, και την πρώτη ταινία της Pixar για την οποία ο μουσικός δεν έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής επίσκεψης στην εταιρεία ενέργειας Monsters Inc., ο νεαρός και πολύ πιο υπεύθυνος από τον μελλοντικό του εαυτό Μάικ, αποφασίζει πως επιθυμεί να εργαστεί εκεί. Ο Μάικ φιλοδοξεί να γίνει Φοβιστής, δηλαδή ένα από τα τέρατα που εισβάλλουν στον κόσμο των ανθρώπων και τρομάζουν τα παιδιά, οι φωνές των οποίων παράγουν ενέργεια για τον κόσμο των τεράτων. Όταν γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο Monsters, αν και στερείται τόσο τρομακτικής εμφάνισης όσο και φυσικού ταλέντου, ο αισιόδοξος Μάικ προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του με αφοσίωση και επιμονή.

Ο ταλαντούχος Σάλι που προέρχεται από μια οικογένεια κορυφαίων Φοβιστών, πολύ διαφορετικός από το σπουδαίο πρότυπο σεμνότητας, ευσυνειδησίας και εργατικότητας στο οποίο εξελίχθηκε αργότερα, είναι αλαζονικός, ανώριμος και τεμπέλης. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Μάικ, ο Σάλι αντιλαμβάνεται την αξία της σκληρής δουλειάς. Με τη σειρά του βοηθά τον Μάικ να συνειδητοποιήσει ποια είναι τα πραγματικά του ταλέντα.

Κεντρικό μήνυμα της ιστορίας είναι πως τα όνειρα, ή κάποια εξίσου σημαντική και ικανοποιητική εκδοχή τους, μπορούν να πραγματοποιηθούν με σκληρή δουλειά και επιμονή. Παράλληλα, η ταινία προωθεί την ανώτερη εκπαίδευση και τη συνεργασία.

Η αυστηρή κοσμήτορας του Πανεπιστημίου, ένα τέρας που συνδυάζει χαρακτηριστικά σαρανταποδαρούσας και δράκου, αλλά και η έντονη δράση των αγωνισμάτων Τρομάρας, πιθανόν να ανησυχήσουν τα πολύ νεαρά παιδιά.



Προηγούμενη Ταινία:

"Μπαμπούλας Α.Ε."
★★★★★★★★★★ 
Τα τέρατα που εργάζονται στο εργοστάσιο Μπαμπούλας Α.Ε., μπαίνουν κάθε βράδυ στα παιδικά δωμάτια και φοβίζουν τα παιδιά, καθώς οι κραυγές των παιδιών παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται η πόλη τους. Η κορυφαία ομάδα Φοβιστών αποτελείται από τον θηριώδη και καλόκαρδο Τζέιμς Π. Σάλιβαν (Σάλι) και τον βοηθό και καλύτερό του φίλο, τον εύθυμο και επίμονο Μάικ Γουαζόφσκι. Όταν ένα βράδυ ο Σάλι ανακαλύπτει πως ένα μικρό, αξιαγάπητο κορίτσι έχει μπει κατά λάθος στον κόσμο των τεράτων, ζητά τη βοήθεια του... (Περισσότερα)



Μικρού Μήκους:

Mike's New Car (2002)
"Το Καινούργιο Αυτοκίνητο του Μάικ"
★★★★★★★★☆☆
Ο Μάικ αγόρασε ένα καινούριο αυτοκίνητο και δεν κρατιέται να το δείξει στον Σάλι. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο Μάικ δεν έχει μάθει να το χειρίζεται και φαίνεται πως αυτό δεν θα αποδειχθεί εύκολο επίτευγμα. Προβλήθηκε στον κινηματογράφο με την ταινία Μπαμπούλας Α.Ε. (4 λεπτά)  (Ηλικία: 4+)




Party Central (2014)
★★★★★★★☆☆☆
Ο Mike και ο Sulley επισκέπτονται τους φίλους τους στο Πανεπιστήμιο Τεράτων Monsters για το Σαββατοκύριακο. Οι Oozma Kappas διοργανώνουν το πρώτο τους πάρτι, όμως κανείς δεν εμφανίζεται. Τότε, ο Mike και ο Sulley περνώντας μέσα από πόρτες, εισχωρούν στο πάρτι της αδελφότητας Roar Omega Roar και κλέβουν όλο το φαγητό αλλά και τους καλεσμένους του. (5 λεπτά) (Ηλικία: 4+)