Παιδικές Ταινίες Βραβευμένες με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων



Παιδικές Ταινίες Βραβευμένες με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

Παιδικές Ταινίες Βραβευμένες με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων


Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων γοητεύουν το κοινό από την κυκλοφορία του Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι της Disney το 1937. Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών εισήγαγε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μόλις το 2001. Ωστόσο, το animation ως μορφή τέχνης είχε αναγνωριστεί με δεκάδες "Ειδικά Βραβεία Όσκαρ" από το 1939. Επίσης, η ταινία Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) υπήρξε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που κατάφερε να αποσπάσει μια υποψηφιότητα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Αυτός ο θρίαμβος επαναλήφθηκε με τις ταινίες Ψηλά στον Ουρανό (2009) και Toy Story 3 (2010)

Πρώτος νικητής του  Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ήταν ο Σρεκ (2001) και έκτοτε αυτή η σημαντική κατηγορία κοσμείται από πολυαγαπημένους τίτλους, όπως οι Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021), Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018)Coco (2017) και Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων (2001).

Στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κυριαρχεί το στούντιο της Pixar, του οποίου οι ταινίες έχουν υπάρξει δεκαεπτά φορές υποψήφιες και έντεκα από αυτές έχουν στεφθεί νικήτριες. Ακολουθούν τα στούντιο animation της Walt Disney με 13 υποψηφιότητες και 4 νίκες, και της DreamWorks με 14 υποψηφιότητες και 2 νίκες. 

Τα βραβεία Όσκαρ αντιπροσωπεύουν την κορυφή της αριστείας στη δημιουργία ταινιών και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που κερδίζουν το βραβείο παρουσιάζουν επιτεύγματα στους τομείς της αφήγησης, των θεμάτων, της τέχνης, της τεχνικής και της τεχνολογίας.

Οι βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες κινουμένων σχεδίων παρέχουν μια μοναδική μορφή ψυχαγωγίας, καθώς προβάλλουν καλλιτεχνικά στοιχεία και ξεπερνούν τα όρια της αφήγησης των live-action ταινιών, ενώ ταυτόχρονα είθισται να είναι και κατάλληλες για όλες τις ηλικίες. Παρά το γεγονός πως όλες ανήκουν στην τέχνη του animation, η τεχνική τους διαφοροποιείται, καθώς μπορεί να έχουν σχεδιαστεί χειροποίητα, να έχουν δημιουργηθεί σε υπολογιστή ή με την τεχνική stop-motion. Επίσης, ποικίλες είναι και ως προς το είδος τους, με κωμωδίες και μιούζικαλ, αλλά και περιπέτειες φαντασίας και υπερηρώων.  

Ενώ όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν κερδίσει Όσκαρ είναι εξαιρετικές, μερικές από αυτές ξεχωρίζουν ως οι καλύτερες των καλύτερων.




Βαθμολογία: ★★★★★★★★★★

"Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός"
★★★★★★★★★
Στην Κολομβία, μία ένοπλη επίθεση αναγκάζει τον Πέδρο, την Άλμα Μαδριγάλ και τα τρίδυμα μωρά τους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Όταν ο Πέδρο σκοτώνεται, το κερί της Άλμα αποκτά μαγικές ιδιότητες. Το κερί δημιουργεί το Ενκάντο, έναν μαγικό κόσμο περικυκλωμένο από βουνά, και μέσα του την Κασίτα, ένα έμψυχο σπίτι για την οικογένεια. Πενήντα χρόνια αργότερα, το κερί παραμένει αναμμένο και χαρίζει υπερφυσικές δυνάμεις σε κάθε απόγονο του Πέδρο και της Άλμα. Ωστόσο, η 15χρονη εγγονή τους, η Μιραμπέλ, είναι το... (Περισσότερα)


"Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν" 
★★★★★★★★★★
Όταν μια ραδιενεργή αράχνη δαγκώνει τον 14χρονο Μάιλς Μοράλες, το αγόρι αποκτά υπεράνθρωπες ικανότητες και οδηγείται μπροστά σε μια μάχη μεταξύ του θρυλικού Spider-Man, Πήτερ Πάρκερ, και κακοποιών που συνεργάζονται για να ανοίξουν μια πύλη σε παράλληλα σύμπαντα με τη χρήση ενός επιταχυντή σωματιδίων. Ο Πήτερ σκοτώνεται στη μάχη, όχι όμως πριν έρθει σε επαφή με την ανοιχτή πύλη, έλκοντας πέντε εκδοχές του Spider-Man στη δική του διάσταση. Ο Μάιλς αναλαμβάνει να βοηθήσει τους... (Περισσότερα)


★★★★★★★★★★
Ο Μιγκέλ Ριβέρα, ένα 12χρονο αγόρι από το Μεξικό, ονειρεύεται να γίνει μουσικός, όμως η οικογένειά του εδώ και γενιές απαγορεύει κάθε σχέση με τη μουσική, από τότε που ο προ-προπάππους του Μιγκέλ εγκατέλειψε την οικογένειά του για να “παίξει μουσική για τον κόσμο”. Όταν ο Μιγκέλ καταλήγει άθελά του στον Κόσμο των Νεκρών, οι αποθανόντες πρόγονοί του δέχονται να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στον κόσμο του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξαναπαίξει ποτέ μουσική. Αδυνατώντας να αποδεχτεί τον όρο, ο Μιγκέλ αναζητά τον νεκρό μουσικό προ-προπάππου του, ελπίζοντας πως εκείνος θα τον βοηθήσει να... (Περισσότερα)


"Τα Μυαλά που Κουβαλάς"
★★★★★★★★★★
Όταν ο πατέρας της ξεκινά μια νέα δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο, η 11χρονη Ράιλι Άντερσεν αναγκάζεται να αφήσει πίσω της μια ευτυχισμένη ζωή στη Μινεσότα, για να μετακομίσει στη μακρινή και άγνωστη πόλη. Οι πρώτες εμπειρίες της Ράιλι είναι αρνητικές, καθώς το νέο σπίτι είναι παλιό, τα πράγματά τους καθυστερούν και ο πατέρας της είναι απασχολημένος με τη νέα του επιχείρηση. Τα πέντε ανθρωπόμορφα συναισθήματά που ζουν στο Κέντρο Ελέγχου του μυαλού της, η Χαρά, ο Φόβος, ο Θυμός, η Αηδία και η Θλίψη προσπαθούν... (Περισσότερα)


Οι Καλύτερες Ταινίες για Παιδιά Οι ΥπερέξιBig Hero 6 (2014)
"Οι Υπερέξι"
★★★★★★★★★★
Με την ενθάρρυνση του μεγαλύτερου αδελφού του, του Ταντάσι, ο Χίρο Χαμάντα, ένα 14χρονο παιδί θαύμα, διεκδικεί μία θέση στη σχολή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Σαν Φρανσόκιο με μια επαναστατική εφεύρεση. Μετά το θάνατο του Ταντάσι σε ένα τραγικό συμβάν, ο Χίρο μαζί με τον Μπέιμαξ, το ρομπότ νοσοκόμο που δημιούργησε ο αδελφός του, ανακαλύπτει πως η τραγωδία δεν ήταν ατύχημα. Για να λύσει το μυστήριο, το αγόρι μετατρέπει τον εαυτό του, τον Μπέιμαξ και τέσσερις αφοσιωμένους φίλους σε μια ομάδα τεχνολογικά... (Περισσότερα)


"Ψυχρά κι Ανάποδα" 
★★★★★★★★★★
Όταν η νεαρή πριγκίπισσα Έλσα χτυπά κατά λάθος με τις μαγικές δυνάμεις της τη μικρότερη αδελφή της, την Άννα, οι γονείς τους για να τις προστατεύσουν τις απομακρύνουν από το υπόλοιπο βασίλειο και τη μία από την άλλη. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο των γονιών τους σε ένα ναυάγιο, η ενήλικη πια Έλσα στέφεται βασίλισσα του Άρεντελ. Το βράδυ της στέψης η Έλσα χάνει την ψυχραιμία και τον έλεγχο των δυνάμεών της και αναζητά καταφύγιο σε ένα απομονωμένο βουνό, ενώ εν αγνοία της έχει βυθίσει το βασίλειο σε έναν... (Περισσότερα)


★★★★★★★★★★
Ο 17χρονος πλέον Άντι αποφασίζει να πάρει μαζί του στο κολέγιο τον Γούντι και πακετάρει τα υπόλοιπα αγαπημένα του παιχνίδια για να τα φυλάξει στο πατάρι. Κατά λάθος όμως, τα παιχνίδια καταλήγουν στον κάδο σκουπιδιών και ενώ ο Γούντι προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι πρόκειται για παρεξήγηση, εκείνα ανησυχούν για το αβέβαιο μέλλον τους και αποφασίζουν να βρουν ένα νέο σπίτι στον φαινομενικά ειδυλλιακό παιδικό σταθμό Σάνισαϊντ. Από εκεί όμως, καθώς οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με ασυγκράτητα νήπια και μια συμμορία παιχνιδιών, προσπαθούν να επιστρέψουν σπίτι... (Περισσότερα)


"Ψηλά στον Ουρανό" 
★★★★★★★★★★
Ο 78χρονος μοναχικός χήρος Καρλ Φρέντρικσεν αποφασίζει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην αγαπημένη του σύζυγο, την Έλι, όσο ήταν ακόμα παιδιά. Ο Καρλ, που το επάγγελμά του ήταν πωλητής μπαλονιών στον ζωολογικό κήπο που εργαζόταν και η Έλι, δένει στο σπίτι τους χιλιάδες μπαλόνια γεμάτα ήλιο και πετά με αυτό προς τους Παραδεισένιους Καταρράκτες, στη Βενεζουέλα. Ο Ράσελ, ένας ενθουσιώδης νεαρός εξερευνητής της άγριας φύσης που επισκέφθηκε τον Καρλ προσπαθώντας να κερδίσει το τελευταίο... (Περισσότερα)


"ΓΟΥΟΛ·Υ"
★★★★★★★★★★
Εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον, οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Γη λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής ρύπανσης και ταξιδεύουν ανάμεσα στα αστέρια, μέσα σε γιγάντια διαστημικά κρουαζιερόπλοια. Πίσω τους έχουν αφήσει ρομπότ καθαρισμού αποβλήτων, όμως μόνο ένα από αυτά λειτουργεί ακόμα, ο WALL·E. Η καθημερινότητα του μοναχικού ρομπότ διαταράσσεται, όταν καταφθάνει η EVA (ΕΥΑ), ένα υπέρ-εξελιγμένο ρομπότ, με αποστολή να διαπιστώσει αν ο πλανήτης είναι ξανά κατοικήσιμος. (98 λεπτά) (Ηλικία: 4+) Περισσότερα...


Finding Nemo (2003)
"Ψάχνοντας τον Νέμο" 
★★★★★★★★★★ 
Δύο ψάρια κλόουν, ο Μάρλιν και ο νεαρός μοναχογιός του ο Νέμο, ζουν στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας. Την πρώτη μέρα του στο σχολείο, το ενθουσιώδες ψαράκι αντιδρώντας στην υπερπροστατευτικότητα του πατέρα του απομακρύνεται από το φράγμα, αιχμαλωτίζεται από δύτες και καταλήγει στο μικρό ενυδρείο ενός οδοντιάτρου στο Σίδνεϊ. Ο απεγνωσμένος πατέρας του ξεκινά ένα επικό ταξίδι για να τον βρει, συνοδευόμενος από την Ντόρι, ένα πρόθυμο ψάρι Μπλε Τανγκ με αδύναμη μνήμη, αλλά και... (Περισσότερα)


Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτωνSen to Chihiro no Kamikakushi (2001)
"Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων" - "Spirited Away" 
★★★★★★★★★★ 
Στο δρόμο προς το νέο τους σπίτι, ο πατέρας της 10χρονης Τσιχίρο παίρνει μια λάθος στροφή που τους οδηγεί σε ένα εγκαταλειμμένο θεματικό πάρκο. Εκεί οι γονείς της τρώνε το φαγητό που βρίσκουν σε έναν πάγκο, ενώ η Τσιχίρο περιπλανιέται στην έρημη πόλη. Καθώς νυχτώνει, το κορίτσι συναντά ένα αγόρι, τον Χακού, ο οποίος την προειδοποιεί πως πρέπει να φύγει άμεσα από εκεί. Όμως η Τσιχίρο ανακαλύπτει ότι οι γονείς της έχουν ήδη μετατραπεί σε γουρούνια και η ίδια έχει παγιδευτεί σε έναν κόσμο που γεμίζει με πνεύματα... (Περισσότερα)


Βαθμολογία: ★★★★★★★★★☆

Soul (2020)
★★★★★★★★★
Ο Τζο Γκάρντνερ, ένας μουσικός με πάθος για τη τζαζ, εργάζεται ως δάσκαλος της μπάντας ενός γυμνασίου καθώς δεν κατάφερε ποτέ να βρει δουλειά ως επαγγελματίας πιανίστας. Όταν του παρουσιάζεται η ευκαιρία να παίξει δίπλα σε μια θρύλο της τζαζ στο καλύτερο κλαμπ της πόλης, είναι τόσο ενθουσιασμένος που δεν βλέπει που πατάει. Ένα λάθος βήμα τον οδηγεί από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο δρόμο προς τη μεταθανάτια ζωή. Όμως ο Τζο, μη μπορώντας να αποδεχθεί πως πέθανε λίγο πριν πραγματοποιηθεί το μεγάλο του όνειρο, προσπαθεί να επιστρέψει στο σώμα του. Αντ’ αυτού καταλήγει στο μέρος... (Περισσότερα)


Ζωοτόπια (2016)Zootopia (2016)
"Ζωούπολη" 
★★★
Σε έναν κόσμο που κατοικείται από ανθρωπόμορφα θηλαστικά, η Τζούντι Χοπς, ένα ενθουσιώδες κουνέλι από την επαρχία, πραγματοποιεί το παιδικό της όνειρο να γίνει αστυνομικός στη μητροπολιτική Ζωούπολη. Παρά τις υψηλές ακαδημαϊκές της επιδόσεις, η Τζούντι λόγω του ότι είναι κουνέλι περιορίζεται από τον αρχηγό του τμήματος στο να κόβει κλήσεις. Αποφασισμένη να αποδείξει την αξία της, η Τζούντι αναλαμβάνει να λύσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας ενυδρίδας, καταλήγοντας να δημιουργήσει μια... (Περισσότερα)


"Οι Απίθανοι" 
★★★★★★★★★☆
Ο Mr. Incredible και η Elastigirl, δύο μασκοφόροι μαχητές του εγκλήματος, παντρεύονται λίγο πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα δικαστικών αγωγών ενάντια των Υπερηρώων, η οποία οδηγεί στην ανάκλησή τους από την κυβέρνηση. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι δύο πρώην σούπερ ήρωες γνωστοί πια ως Μπομπ και Έλεν Παρ, ζουν στα προάστια με τα τρία τους παιδιά, τη Βάιολετ, τον Ντας και τον Τζακ-Τζακ. Ο Κύριος Απίθανος, απογοητευμένος από τη συμβατική δουλειά του, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στη δράση, όταν μία... (Περισσότερα)



Βαθμολογία: ★★★★★★★★☆☆

Toy Story 4 (2019)Toy Story 4 (2019)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 4
★★★★★★★★
Αφότου o Άντι χάρισε τα παιχνίδια του στη νεαρή Μπόνι, ο Γούντι συνειδητοποιεί ότι δεν καταλαμβάνει την ίδια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της όπως στου Άντι. Όμως, προσηλωμένος στην ιδέα πως ένα παιχνίδι πρέπει να είναι αφοσιωμένο στο παιδί του, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Φόρκι, το νέο αγαπημένο παιχνίδι της Μπόνι που δημιούργησε μόνη της, να αποδεχτεί το ρόλο του ως παιχνίδι. Όταν ο Γούντι και ο Φόρκι απομακρύνονται από την Μπόνι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, συναντούν την αδίστακτη κούκλα Γκάμπι... (Περισσότερα)


Brave (2012)
"Η Γενναία" 
★★★★★★★★☆☆
Κατά τον Μεσαίωνα, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, η αντισυμβατική Πριγκίπισσα Μέριντα επαναστατεί ενάντια στην ευπρεπή μητέρα της Βασίλισσα Έλινορ, όταν αρνείται να ακολουθήσει την παράδοση και να παντρευτεί κάποιον από τους γιους των συμμάχων του πατέρα της, του πληθωρικού Βασιλιά Φέργκους. Η Μέριντα ζητά τη βοήθεια μιας μάγισσας για να “αλλάξει” τη μητέρα της, όμως το ξόρκι μεταμορφώνει αναπάντεχα την Έλινορ σε αρκούδα και η Μέριντα έχει λιγότερο από δύο μέρες διορία για να βρει τρόπο να... (Περισσότερα)


Ratatouille (2007)
"Ο Ρατατούης"
★★★★★★★★☆☆
Εμπνευσμένος από το ίνδαλμα του, τον διάσημο Γάλλο σεφ Αύγουστο Γκουστό, ο Ρεμί, ένας νεαρός αρουραίος προικισμένος με εξαιρετικά αναπτυγμένες αισθήσεις οσμής και γεύσης, ονειρεύεται να γίνει μάγειρας. Όταν χωρίζεται απότομα από την οικογένειά του, ο Ρεμί καταλήγει μόνος του στο Παρίσι, στην κουζίνα του εστιατορίου του πρόσφατα αποθανόντα Γκουστό. Εκεί, ένας νεαρός βοηθός της κουζίνας, ο ορφανός Αλφρέντο Λιγκουίνι, ανακαλύπτει τον Ρεμί και τα εκπληκτικά ταλέντα του και οι δυο τους δημιουργούν μια... (Περισσότερα)


"Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο" 
★★★★★★★★☆☆
Καθώς πλησιάζει ο ετήσιος Διαγωνισμός Γιγάντιων Λαχανικών που διοργανώνει η Λαίδη Τότιντον, οι κάτοικοι του αγγλικού χωριού Γουίγκαν βασίζουν την προστασία των πολύτιμων λαχανικών τους στην εταιρεία μη βίαιης καταπολέμησης τρωκτικών του γκαφατζή εφευρέτη Γουάλας και του πανέξυπνου σκύλου του, Γκρόμιτ. Όταν ένα τεράστιο πλάσμα, μισό άνθρωπος, μισό λαγός εισβάλει στους κήπους και τρώει τα λαχανικά, ο Γουάλας και ο Γκρόμιτ αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο και να σώσουν τους κήπους και τον... (Περισσότερα)


 Shrek (2001)
"Σρεκ" 
★★★★★★★★☆☆
Η ζωή του μοναχικού Σρεκ αναστατώνεται όταν εισβάλουν στον βάλτο του εκατοντάδες παραμυθένιοι χαρακτήρες που εξορίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φάρκουαρντ. Για να επανακτήσει το σπίτι και την ηρεμία του, ο Σρεκ συμφωνεί με τον Φάρκουαρντ να αναλάβει για αυτόν μια αποστολή και με τη βοήθεια ενός πολυλογά γάιδαρου, απελευθερώνει την πριγκίπισσα Φιόνα από έναν μακρινό πύργο. Αν και ο Φάρκουαρντ θέλει να παντρευτεί τη Φιόνα για να γίνει βασιλιάς, εκείνη έχει έναν απρόσμενο χαρακτήρα και ένα... (Περισσότερα)   



Βαθμολογία: ★★★★★★★☆☆☆
    
Rango (2011)Rango (2011)
"Ράνγκο"
★★★★★★★☆☆☆
Ένας μοναχικός κατοικίδιος χαμαιλέοντας, με έντονη ​​φαντασία και πάθος για την υποκριτική, καταλήγει αναπάντεχα στη μέση της ερήμου Μοχάβι. Εκεί συναντά μια πόλη αμφίβιων, ερπετών, μικρών θηλαστικών και αρθρόποδων, που μοιάζει βγαλμένη από την Άγρια Δύση του 19ου αιώνα. Προσπαθώντας να ταιριάξει ανάμεσα στους ιδιόρρυθμους κατοίκους συστήνεται ως σκληροτράχηλος περιπλανώμενος πιστολέρο με το όνομα Ράνγκο. Όταν δέχεται την πρόταση του δήμαρχου και γίνεται σερίφης, ο Ράνγκο καλείται να λύσει το... (Περισσότερα)


Happy Feet (2006)
"Χαρούμενα Πόδια"
★★★★★★★☆☆☆
Στην Ανταρκτική, σε μια αποικία Αυτοκρατορικών Πιγκουίνων, γεννιέται ένα μωρό, ο Μαμπλ, ο οποίος αντί να τραγουδά όπως όλοι οι υπόλοιποι του είδους του, εκείνος χορεύει. Ως έφηβος, ο Μαμπλ ανακαλύπτει τυχαία πως η έλλειψη ψαριών στον Ωκεανό, η οποία μαστίζει εδώ και χρόνια τους κατοίκους του Νότιου Πόλου, οφείλεται σε ανθρώπινους παράγοντες. Όμως, η αποκάλυψη αυτή εξοργίζει τον γηραιό αρχηγό και θρησκευτικό ηγέτη της αποικίας, ο οποίος αποδίδει τον λιμό στην δυσαρέσκεια του θεού για τη διαφορετικότητα του... (Περισσότερα)