Ο Ρατατούης (2007)



Ο Ρατατούης (2007)

Ο Ρατατούης (2007)


Ratatouille (2007)
★★★★★★★★☆☆
Εμπνευσμένος από το ίνδαλμα του, τον διάσημο Γάλλο σεφ Αύγουστο Γκουστό, ο Ρεμί, ένας νεαρός αρουραίος προικισμένος με εξαιρετικά αναπτυγμένες αισθήσεις οσμής και γεύσης, ονειρεύεται να γίνει μάγειρας. Όταν χωρίζεται απότομα από την οικογένειά του, ο Ρεμί καταλήγει μόνος του στο Παρίσι, στην κουζίνα του εστιατορίου του πρόσφατα αποθανόντα Γκουστό. Εκεί, ένας νεαρός βοηθός της κουζίνας, ο ορφανός Αλφρέντο Λιγκουίνι, ανακαλύπτει τον Ρεμί και τα εκπληκτικά ταλέντα του και οι δυο τους δημιουργούν μια αναπάντεχη συνεργασία. (111 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ
Ηθοποιοί: Πέιτον Όσβαλτ, Λου Ρομάνο, Τζανίν Γκαρόφαλο, Ίαν Χολμ, Μπραντ Γκάρετ, Πίτερ Ο’ Τουλ


H 8η ταινία της Pixar έφερε στο στούντιο το τρίτο του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και το δεύτερο στον σκηνοθέτη της, Μπραντ Μπερντ, μετά την ταινία του Απίθανοι (2004). Τα θέματα της κωμικής ταινίας φαντασίας Ο Ρατατούης (2007) πραγματεύονται τον προσδιορισμό της προσωπικής ταυτότητας, την τέχνη και τους δημιουργούς της.

Η συμπαθητική πλοκή έχει μελετημένες σκηνές δράσης και διασκεδαστικά αστεία, όμως υπάρχουν και αρκετά στερεότυπα σχετικά με τον γαλλικό πολιτισμό. Για παράδειγμα, σε μια ασυσχέτιστη σκηνή όπου ένα ζευγάρι τσακώνεται, η γυναίκα κρατά ένα όπλο, το οποίο εκπυρσοκροτεί και αμέσως μετά οι δυο τους φιλιούνται παθιασμένα.

Το ταξίδι του αρουραίου Ρεμί τον οδηγεί από τη γραφική Γαλλική επαρχία στους πολυσύχναστους Παριζιάνικους δρόμους και τις ήσυχες λιθόστρωτες όχθες του Σηκουάνα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στην πολυάσχολη κουζίνα του εστιατορίου του Γκουστό. Το φωτορεαλιστικό περιβάλλον, πλούσιο σε υφές, ζεστά χρώματα και ατμοσφαιρικό φωτισμό, δημιουργεί μια εξιδανικευμένη και ταυτόχρονα αυθεντική αίσθηση της Γαλλίας.

Την αίσθηση αυτή εντείνει η κομψή, γλυκιά, γεμάτη χαρούμενη ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση μουσική του Μάικλ Τζιακίνο. Η υποψήφια για Όσκαρ επένδυση συνδυάζει χαλαρές τζαζ μελωδίες με κλασική μουσική, γαλλικό πνεύμα και λάτιν επιρροές.

Η ιστορία του δημιουργικού και παθιασμένου με τη μαγειρική Ρεμί προσφέρει μηνύματα για την τιμιότητα, τα όνειρα και την οικογένεια. Από την πλευρά του φιλικού και καλοπροαίρετου Λιγκουίνι τονίζεται η αποδοχή, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η απόδοση ευσήμων. Επιπλέον, προβάλλεται η σημασία της συνεργασίας, της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης στους στόχους και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ιστορία αυτή καθ’ αυτή είναι αθώα και ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, κάποια κωμικά στοιχεία, με στόχο προφανώς τους ενήλικες, μειώνουν την αξία της. Η ταινία περιλαμβάνει αρκετούς θυμωμένους χαρακτήρες και επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές. Σημειώνονται κωμικά ατυχήματα, ήπια αγωνιώδεις σκηνές δράσης και χρήση όπλων.



Μικρού Μήκους:

Your Friend the Rat (2007)
"Ο Φίλος σου ο Αρουραίος" 
★★★★★★★☆☆☆
Οι αρουραίοι Ρεμί και Εμίλ, υπερασπίζονται το είδος τους παρουσιάζοντας ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους αρουραίους και την αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους. (11 λεπτά) (Ηλικία: 6+)