Οι Απίθανοι (2004)



Οι Απίθανοι (2004)



  
The Incredibles (2004)
"Οι Απίθανοι" 
★★★★★★★★★☆
Ο Κύριος Απίθανος και η Ελαστίνα, δύο μασκοφόροι μαχητές του εγκλήματος, παντρεύονται λίγο πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα δικαστικών αγωγών ενάντια των Υπερηρώων, η οποία οδηγεί στην ανάκλησή τους από την κυβέρνηση. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι δύο πρώην σούπερ ήρωες, γνωστοί πια ως Μπομπ και Έλεν Παρ, ζουν στα προάστια με τα τρία τους παιδιά, τη Βάιολετ, τον Ντας και τον Τζακ-Τζακ. Ο Κύριος Απίθανος, απογοητευμένος από τη συμβατική δουλειά του, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στη δράση, όταν μία μυστηριώδης πράκτορας του προτείνει μια μυστική αποστολή. (115 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ
Ηθοποιοί: Κρεγκ Τ. Νέλσον, Χόλι Χάντερ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σάρα Βόουελ


Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η 6η ταινία της Pixar είναι μία περιπέτεια φαντασίας με κωμικά στοιχεία και εντυπωσιακή δράση. Η ιστορία, υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου, επικεντρώνεται στην οικογένεια και προσφέρει μηνύματα για την αυτοπεποίθηση, την υπευθυνότητα και τη συνεργασία. Οι Απίθανοι (2004) είναι η πρώτη ταινία της Pixar που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από εξωτερικό δημιουργό και όχι από τους σταθερούς σκηνοθέτες του στούντιο. Ο Μπραντ Μπερντ, έφερε μαζί του και τη βασική ομάδα με την οποία είχε συνεργαστεί και στην προηγούμενη και πρώτη ταινία του, Σιδερένιος Γίγαντας (1999) της Warner Bros.

Σε συνεργασία με το Braintrust της Pixar, η νέα ομάδα διατήρησε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία φημίζονται τα έργα του στούντιο, όπως την καλλιτεχνική ποιότητα, τις οπτικές καινοτομίες και την έξυπνη αφήγηση. Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη παραγωγή της Pixar της οποίας οι βασικοί χαρακτήρες είναι άνθρωποι. Επίσης, ήταν η πρώτη του στούντιο, για την οποία η Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) συνέστησε Γονική Συναίνεση λόγω βίαιου περιεχομένου.

Η ταινία περιέχει πολλά βίαια στοιχεία και θανάτους συμπαθητικών και αντιπαθητικών χαρακτήρων. Επιπλέον, περιέχονται στοιχεία που απευθύνονται σε πιο ώριμο κοινό, όπως οι έννοιες της αυτοκτονίας και των εξωσυζυγικών σχέσεων.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Ο σχεδιασμός και η κίνηση ενός τρισδιάστατου ανθρώπινου καστ αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για τις αρχές του 2000 και αποφεύγονταν. Από το Toy Story (1995), την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε υπολογιστή, υπήρχαν παγκοσμίως ελάχιστες και κυρίως άκομψες παραγωγές με ανθρώπινους χαρακτήρες. Για να υπερνικήσουν τα εμπόδια, οι σχεδιαστές δημιούργησαν στυλιζαρισμένες φιγούρες και στολές υπερηρώων. Ωστόσο, οι animators χρειάστηκε να δημιουργήσουν και νέες τεχνολογίες για να προσδώσουν ρεαλισμό στην επιδερμίδα, στα μαλλιά και στα καθημερινά ρούχα.

Το πλήθος των διαφορετικών, λεπτομερών σκηνικών κυμαίνεται από μια μεγάλη αμερικανική πόλη των μέσων του 20ού αιώνα, προάστια μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής και μια βίλα με αρχαία ελληνικά στοιχεία, μέχρι μια πυκνόφυτη ζούγκλα και ένα υπερσύγχρονο κρησφύγετο. Τα κοστούμια, οι καθημερινές συσκευές και τα αυτοκίνητα είναι βγαλμένα από τη δεκαετία του 1960, ενώ οι ήρωες έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα και φουτουριστικά gadgets και οχήματα.

Το ενθουσιώδες και πληθωρικό ορχηστρικό/τζαζ σκορ δημιουργήθηκε από τον Μάικλ Τζιακίνο στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ο Τζιακίνο, ο οποίος τελικά έγινε ένας από τους σταθερούς συνθέτες του στούντιο, ήταν ο ο πρώτος συνθέτης πέραν των ξαδέλφων Ράντι και Τόμας Νιούμαν, που επένδυσε μουσικά ταινία της Pixar. Η ρετρό μουσική επένδυση εμπνέεται από μελωδίες κατασκοπικών ταινιών, όπως τα θέματα του Τζον Μπάρι για τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ταυτόχρονα, διανθίζεται και αυτή όπως και ο σχεδιασμός με φουτουριστικά στοιχεία.

Η πλοκή

Σύντομα μετά τον γάμο τους, ο δυνατός και άτρωτος Κύριος Απίθανος και η εύκαμπτη και δυναμική Ελαστίνα, αναγκάζονται από την κυβέρνηση να αποσυρθούν από τη δράση. Όπως και οι υπόλοιποι υπερήρωες, υποχρεώνονται να μην χρησιμοποιήσουν ξανά τις υπερδυνάμεις τους δημοσίως.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι δύο πρώην υπερήρωες, είναι γνωστοί πλέον μόνο με τις μυστικές τους ταυτότητες ως Μπομπ και Έλεν Παρ. Το ζευγάρι μεγαλώνει στα προάστια τα τρία του παιδιά, την ανασφαλή έφηβη Βιολέτα, τον υπερκινητικό νεαρό Ντας και το μωρό Τζακ-Τζακ. Όπως και οι γονείς τους, η Βιολέτα και ο Ντας έχουν τις δικές τους δυνάμεις. Η Βιολέτα μπορεί να γίνει αόρατη και να δημιουργήσει δυναμικά πεδία και ο Ντας διαθέτει υπεράνθρωπη ταχύτητα. Όμως, ο Τζακ-Τζακ δείχνει να μην διαθέτει υπέρ-δυνάμεις.

Αν και η Έλεν έχει βρει ικανοποίηση στη νέα της ζωή ως ευέλικτη σούπερ μαμά, ο Μπομπ, απογοητευμένος με τη δουλειά του σε μια ασφαλιστική εταιρεία ονειρεύεται να επιστρέψει στη δράση. Μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Λούσιους Μπεστ, επίσης πρώην υπερήρωα γνωστό ως Ψύχτρας, ο Μπομπ αναπολεί τις ηρωικές του μέρες. Οι δυο τους προσπαθούν κρυφά να λύσουν προβλήματα που προκύπτουν στην πόλη τους.

Μία μυστηριώδης γυναίκα, η Μιράζ, προσφέρει στον Μπομπ την αποστολή να σταματήσει ένα ανεξέλεγκτο ρομπότ σε ένα απομακρυσμένο νησί. Ο Μπομπ δέχεται κρυφά από την οικογένειά του την αποστολή, στην οποία επιτυγχάνει. Ωστόσο, αργότερα ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του νησιού είναι ο Σύνδρομος, ένας ψυχοπαθής εφευρέτης όπλων που τον θέλει νεκρό. Όταν ο Μπομπ καταλήγει αιχμάλωτος του Συνδρόμου, εναπόκειται στην οικογένειά του να τον σώσει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η ταινία περιέχει πολλά βίαια στοιχεία, όπως θανάτους συμπαθητικών και αντιπαθητικών χαρακτήρων, μισθοφόρους που προσπαθούν να σκοτώσουν τα παιδιά, έναν βασανισμό με ηλεκτροπληξία, ένα απειλητικό ρομπότ, εκρήξεις, καταστροφές και τις τρομακτικές μεταμορφώσεις ενός χαρακτήρα.

Επιπλέον, περιέχονται στοιχεία που απευθύνονται σε πιο ώριμο κοινό, όπως οι έννοιες της αυτοκτονίας και των εξωσυζυγικών σχέσεων. Ενήλικοι χαρακτήρες καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ.



Συνέχεια:

"Οι Απίθανοι 2"
★★★★★★★☆☆☆
Μετά από καταστροφές που προξένησε μια αποτυχημένη προσπάθεια των Απίθανων να σταματήσουν τον The Underminer, το πρόγραμμα προστασίας υπερηρώων της κυβέρνησης τερματίζεται. Τότε η Έλεν (Elastigirl), προσλαμβάνεται από έναν μεγιστάνα των επικοινωνιών και την εφευρέτρια αδελφή του για να αποτελέσει το πρόσωπο μιας προσπάθειας δημοσίων σχέσεων με σκοπό να ανατραπεί η απαγόρευση των δραστηριοτήτων των υπερηρώων. Η νέα της δουλειά τοποθετεί την Έλεν μακριά από την οικογένειά της, ενώ ο... (Περισσότερα)



Μικρού Μήκους:

Jack-Jack Attack (2005) 
"Η Επίθεση του Τζακ-Τζακ" 
★★★★★★★☆☆☆
H ταινία βασίζεται στον χαρακτήρα Τζακ-Τζακ της ταινίας Οι Απίθανοι, που επίσης σκηνοθετήθηκε από τον Μπραντ Μπρεντ και περιλαμβάνεται στην έκδοσή του DVD της. Η ταινία περιγράφει την παραμονή του Τζακ-Τζακ στο σπίτι με την μπέιμπι σίτερ Κάρι και την εξέλιξη των δυνάμεών του. (5 λεπτά) (Ηλικία: 3+)