Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014)




Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014)

Song of the Sea (2014)


  
Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014)Song of the Sea (2014)
"To Τραγούδι Της Θάλασσας"
★★★★★★★★☆☆
Όταν η μητέρα του 4χρονου Μπεν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη θάλασσα μόλις γέννησε την κόρη της τη Σίρσα, άφησε τον φαροφύλακα σύζυγό της, τον Κόνορ, σε κατάθλιψη και τον Μπεν υπεύθυνο για τη μικρή του αδελφή. Έξι χρόνια αργότερα, μετά από μία μαγική ανακάλυψη, η σιωπηλή Σίρσα καταλήγει κοιμισμένη στην ακτή, με αποτέλεσμα η ανήσυχη μητέρα του Κόνορ να πάρει τα εγγόνια της από τον απομονωμένο φάρο για να ζήσουν κοντά της με ασφάλεια στο Δουβλίνο. Σύντομα όμως τα δύο αδέλφια ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι επιστροφής και ανακαλύπτουν την αποστολή της μαγικής Σίρσα. (96 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τομ Μουρ
Ηθοποιοί: Μπρένταν Γκλίσον, Ντέιβιντ Ρολ, Φιονούλα Φλάναγκαν, Λίσα Χάνιγκαν


Ακολουθώντας το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Το Μυστικό του Κελς (2009), το 2ο μέρος της “Τριλογίας Ιρλανδικών Λαϊκών Δοξασιών” του Τομ Μουρ και του στούντιο Cartoon Saloon, Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014) είναι άλλη μία λυρική περιπέτεια εμπνευσμένη από την Κελτική μυθολογία, με ήρωες της ένα ευφάνταστο αγόρι και ένα μαγικό κορίτσι. Επίσης υποψήφια για Όσκαρ, η ήρεμη ταινία διακρίνεται και αυτή για τον περίτεχνο σχεδιασμό της στο χέρι και τη μελωδική ιρλανδική μουσική. Παράλληλα, διαθέτει μεγαλύτερο αφηγηματικό βάθος και η ιστορία της, αν και πραγματεύεται πιο ευαίσθητα θέματα όπως την απώλεια, είναι πιο προσιτή στα παιδιά. Η τριλογία ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία του αριστουργηματικού, επίσης υποψήφιου για Όσκαρ, Wolfwalkers (2020).

Για την ταινία συνεργάστηκαν η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Δανία. Αν και Ευρωπαϊκή παραγωγή, ο μινιμαλιστικός και επιδέξιος σχεδιασμός στο χέρι, η παρουσίαση τοπικών μύθων που συνυπάρχουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η απαλή προσέγγιση των συναισθημάτων και η παρουσίαση των ανταγωνιστών ως ικανούς για μεταμέλεια, θυμίζουν τις δημιουργίες του Ιαπωνικού Studio Ghibli και ιδιαίτερα του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Ο Μουρ, όπως και ο Μιγιαζάκι, δε διστάζει να αφήσει την ιστορία να αναπτυχθεί μέσα από σιωπηλές στιγμές και να αφιερώσει χρόνο στο τοπίο. Ο κόσμος, με τις αλλαγές της φωτεινότητας, των χρωμάτων και των σχημάτων, και τις διάσπαρτες οπτικές αναφορές σε Κελτικά και Καθολικά μυθολογικά στοιχεία, είναι και αυτός ένας από χαρακτήρες που προσφέρουν νόημα και εξέλιξη στην ιστορία.

Μέσα από όμορφους παραλληλισμούς, η ιστορία προτείνει πως ο καθένας μας οφείλει να βρει τη φωνή του για να εκφραστεί για χάρη όλων όσων βιώνουν καταπίεση. Επίσης, τονίζεται πως πρέπει να αναγνωρίζουμε την εγκυρότητα των συναισθημάτων μας και να τα βιώνουμε, χωρίς όμως να τους επιτρέπουμε να πάρουν τον έλεγχο της ζωής μας.

Πιστή στο μήνυμά της, η ταινία δεν αποφεύγει να παρουσιάσει δραματικά θέματα, όπως η απώλεια, το πένθος και η κατάθλιψη. Όμως, η απελευθερωτική περιπέτεια των δύο νεαρών ηρώων εξελίσσεται χάρη σε θετικά στοιχεία, όπως η αγάπη, η θύμηση, και η αλληλεγγύη.

Στο ταξίδι τους τα δύο παιδιά αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις, όμως η βία είναι ανύπαρκτη και η αγωνία διατηρείται σε ήπια επίπεδα.



Την Τριλογία "Irish Folklore" συμπληρώνουν:

"Το Μυστικό του Κελς" 
★★★★★★★☆☆☆  
Τον 9ο αιώνα στην Ιρλανδία, ο νεαρός Μπρένταν ζει ως μοναχός στο Αβαείο του Κελς, το οποίο ο Ηγούμενος και θείος του, ο Κέλαχ, προσπαθεί να θωρακίσει από μια επικείμενη εισβολή των Βίκινγκ. Μαθητευόμενος στο σκριπτόριο του μοναστηριού, ο Μπρένταν γνωρίζεται με τον σκωτσέζο Αδελφό Άινταν, έναν εικονογράφο χειρόγραφων που φέρνει μαζί του από την Αϊόνα ένα αρχαίο αλλά ημιτελές βιβλίο που λέγεται ότι «μετατρέπει το σκοτάδι σε φως». Για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του βιβλίου, ο Μπρένταν βγαίνει από το... (Περισσότερα)


★★★★★★★★★★  
Στην Ιρλανδία του 1650, η πόλη του Κιλκένι βρίσκεται αντιμέτωπη με τους λύκους που κατοικούν στο γειτονικό δάσος, καθώς οι ξυλοκόποι, υπό τις διαταγές του αυταρχικού Άγγλου κατακτητή Λόρδου Προστάτη, επιχειρούν να αποδασώσουν την περιοχή της αγέλης. Την εξόντωση των λύκων έχει αναλάβει ο κυνηγός Μπιλ Γκούντφελοου, ο οποίος έχει πρόσφατα εγκατασταθεί από την Αγγλία στο Κιλκένι μαζί με την κόρη του, τη Ρόμπιν. Το περιπετειώδες κορίτσι κουρασμένο από τον περιορισμό του στην ασφυκτική πόλη εισέρχεται παράνομα στο δάσος. Εκεί συναντά τους λύκους αλλά και τη νεαρή αρχηγό τους, τη... (Περισσότερα)