Πινόκιο (1940)



Πινόκιο (1940)

Πινόκιο (1940)


Pinocchio (1940)
"Πινόκιο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Πινόκιο, μια ζωντανή μαριονέτα σκαλισμένη από τον μοναχικό ξυλουργό Τζεπέτο, πρέπει να αποδείξει στη Μπλε Νεράιδα πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής, ώστε να τον μετατρέψει σε αληθινό αγόρι. Στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ο καλοσυνάτος μα ευκολόπιστος ήρωας, συναντά ένα πλήθος παραπλανητικών χαρακτήρων, οι οποίοι τον παρασύρουν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ευτυχώς, η Μπλε Νεράιδα έχει φροντίσει στο πλευρό του Πινόκιο να βρίσκεται ο πιστός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ, ο οποίος λειτουργεί ως η φωνή της συνείδησης του. (88 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπεν Σάρπστιν, Χάμιλτον Λάσκε, Μπιλ Ρόμπερτς, Νόρμαν Φέργκιουσον, Τζακ Κίννι, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Τ. Χι
Ηθοποιοί: Ντίκι Τζόουνς, Κρίστιαν Ραμ, Μελ Μπλανκ, Ντον Μπρόντι


Διασκεδαστική, περιπετειώδης και συχνά τρομακτική, η 2η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια μουσική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στην ιταλική νουβέλα “Οι Περιπέτειες του Πινόκιο” (1883).  Ωστόσο, το Πινόκιο (1940) δεν ακολουθεί πιστά ούτε την πλοκή, ούτε την πολύ πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα του βιβλίου του Κάρλο Κολόντι.

Η ταινία διακρίνεται ως το τεχνικά αρτιότερο δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος επένδυσε χιλιάδες εργατοώρες δεκάδων σχεδιαστών του για να πετύχει φυσική κίνηση στους χαρακτήρες του. Επιπλέον, η ταινία παρουσίασε πρωτοποριακά ένα ζωντανό, κινούμενο φόντο γεμάτο από σχεδιαστικά απαιτητικά φυσικά στοιχεία, όπως βροχή, καπνούς, κεραυνούς και σκιές.

Η χαρούμενη και μελωδική μουσική γνώρισε επίσης διακρίσεις, κερδίζοντας τα Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης και Τραγουδιού με το “When You Wish Upon A Star”. Με τα δύο αυτά Όσκαρ έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που κέρδισε βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε διαγωνιστική κατηγορία.

Τα άμεσα και δυνατά μηνύματα της γνώριμης ιστορίας του Πινόκιο αναδεικνύουν διαχρονικές αξίες όπως η ανδρεία, η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια και η σκληρή δουλειά. Το βασικό και σημαντικότερο μάθημα που διδάσκουν οι περιπέτειες του επιπόλαιου μα καλοπροαίρετου παιδιού, είναι πως η συνείδηση είναι ο καλύτερος οδηγός του ανθρώπου για μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Τον Πινόκιο πλαισιώνουν φιλικοί χαρακτήρες, όπως ο στοργικός πατέρας του ο Τζεπέτο, ο λογικός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ, η σοφή Μπλε Νεράιδα, το τρυφερό χρυσόψαρο Κλίο, ακόμα και ο κακομαθημένος μα τελικά καλόκαρδος γάτος Φίγκαρο.

Βγαίνοντας όμως από το ζεστό σπίτι του Τζεπέτο, ο ενθουσιώδης ήρωας συναντά πληθώρα πονηρών, ύπουλων και σκληρών ανταγωνιστών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την παιδική του αφέλεια. Λόγω των συχνών, έντονων και απειλητικών καταστάσεων που περιέχει, η ταινία φημίζεται ως μια από τις πιο τρομακτικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων της Disney.



Live Action/CGI Διασκευή:

Πινόκιο (I) (2022)
Pinocchio (2022)
"Πινόκιο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο μοναχικός Τζεπέτο δημιουργεί μια ξύλινη μαριονέτα, τον Πινόκιο και το ίδιο βράδυ, πριν πέσει για ύπνο, κάνει μια ευχή σε ένα αστέρι. Τότε εμφανίζεται η Μπλε Νεράιδα, η οποία χαρίζει ζωή στον Πινόκιο και διορίζει τον σοφό και αισιόδοξο γρύλο Τζίμινι Κρίκετ να είναι η συνείδηση και ο οδηγός του. Για να γίνει αληθινό αγόρι, ο Πινόκιο πρέπει να αποδείξει πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής. Ωστόσο, την πρώτη μέρα που βγαίνει έξω από το σπίτι για να ξεκινήσει σχολείο, το καλόκαρδο μα αφελές παιδί παρασύρεται... (Περισσότερα)