Τούρμπο (2013)



Τούρμπο (2013)

Τούρμπο (2013)


Turbo (2013)
"Τούρμπο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Τούρμπο είναι ένα ονειροπόλο σαλιγκάρι που το πάθος του για αγώνες αυτοκινήτων τον περιθωριοποιεί από την κοινωνία σαλιγκαριών όπου ζει και τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον προσεκτικό και πραγματιστή αδελφό του, τον Τσετ. Όταν ο Τούρμπο διαποτίζεται άθελά του με Νίτρο, αποκτά υπερφυσική ταχύτητα, η οποία γίνεται αντιληπτή από έναν καλόκαρδο και εξίσου φιλόδοξο άνθρωπο, τον Τίτο. Παρά τις αντιρρήσεις των μεγαλύτερων αδελφών τους, ο Τίτο και ο Τούρμπο, αποφασίζουν να διεκδικήσουν μια συμμετοχή στο παγκοσμίως διάσημο ράλι Indy 500. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σόρεν
Ηθοποιοί: Ράιαν Ρένολντς, Πολ Τζιαμάτι, Μάικλ Πένια, Μάγια Ρούντολφ, Σάμιουελ Τζάκσον


H 27η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks είναι μια κωμική περιπέτεια με πολύχρωμα γραφικά, μελετημένες σκηνές δράσης, γνώριμα στοιχεία πλοκής και θετικά μηνύματα σχετικά με την αξία της αυτοπεποίθησης και τη σημασία του να έχει κανείς όνειρα, να τα ακολουθεί και να μην τα εγκαταλείπει παρά τις δυσκολίες. Η ιστορία προβάλλει επίσης την ύπαρξη μιας υποστηρικτικής οικογένειας και φίλων ως συστατικό της επιτυχίας.

Η ευχάριστη μουσική επένδυση του Χένρι Τζάκμαν συνδυάζει ορχηστρικές συνθέσεις με ηλεκτρονικά στοιχεία. Παράλληλα, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της DreamWorks Animation, το soundtrack συμπληρώνεται από γνωστά Αμερικάνικα τραγούδια. Κάποια από αυτά, σε στοίχους του Snoop Dogg, παρά την παιδική διάθεση της ταινίας, περιλαμβάνουν ιδιαίτερα ανάρμοστες λέξεις και εκφράσεις για το παιδικό κοινό.

Ο Τούρμπο και ο ανθρώπινος φίλος του, ο Τίτο, είναι και οι δύο συμπαθείς χαρακτήρες γεμάτοι ενέργεια, ενθουσιασμό, αισιοδοξία και όνειρα για να επιτύχουν κάτι μεγάλο. Τα μεγαλύτερα και πρακτικότερα αδέλφια τους, ο Τσετ και ο Άντζελο, είναι εξίσου προσφιλείς χαρακτήρες, ακόμα και όταν αμφισβητούν και αντιτάσσονται στα εξωπραγματικά σχέδια των δύο ονειροπόλων, ιδίως καθώς το κάνουν από ενδιαφέρον και αγάπη.

Οι υποστηρικτικοί χαρακτήρες, άνθρωποι και σαλιγκάρια, είναι ευχάριστα πολυφυλετικοί. Η παρουσία τους όμως έχει καθαρά κωμικό χαρακτήρα χωρίς να προσφέρει στην ανάπτυξη της πλοκής. Ατυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς βασίζονται σε κοινωνικά και κινηματογραφικά στερεότυπα.

Κάποιες σκηνές για κωμικούς λόγους παρουσιάζουν τους ξαφνικούς θανάτους σαλιγκαριών και εντόμων. Με ελαφρά αγωνιώδη διάθεση, ο Τούρμπο έρχεται αντιμέτωπος με επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μια χορτοκοπτική μηχανή, ένα σαδιστικό αγόρι, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, αλλά και τον εγωιστή ανταγωνιστή του στο ράλι.