Ρομπέν των Δασών (1973)



Ρομπέν των Δασών (1973)

Ρομπέν των Δασών (1973)


Robin Hood (1973)
"Ρομπέν των Δασών" 
★★★★★★☆☆☆☆
Καθώς ο ματαιόδοξος και ανώριμος πρίγκιπας Ιωάννης σφετερίζεται τον θρόνο του αδελφού του, βασιλιά Ριχάρδου, καταπιέζει και φορολογεί αβάσταχτα τους πολίτες του Νότιγχαμ. Όμως, στο Δάσος του Σέργουντ ο ηρωικός παράνομος Ρομπέν των Δασών και ο καλός του φίλος, Λιτλ Τζον, βοηθούν τους φτωχούς και επιχειρούν να εκθρονίσουν τον άπληστο πρίγκιπα. Ταυτόχρονα, ο Ρομπέν ονειρεύεται ένα μέλλον δίπλα στην αγαπημένη του Λαίδη Μάριαν και ο Ιωάννης στην προσπάθειά του να τον αιχμαλωτίσει, οργανώνει έναν αγώνα τοξοβολίας με έπαθλο ένα φιλί από τη Μάριαν. (83 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν
Ηθοποιοί: Μπράιαν Μπέντφορντ, Μόνικα Έβανς, Πίτερ Ουστίνοφ, Φιλ Χάρις, Πατ Μπάτραμ, Τέρι Τόμας, Άντι Ντεβάιν, Κάρολ Σέλεϊ


Η 21η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μία κωμική μουσική περιπέτεια με ανθρωπόμορφα ζώα, η ιστορία της οποίας εμπνέεται από τον αγγλικό μεσαιωνικό θρύλο του Ρομπέν των Δασών. Επιπλέον, δανείζεται στοιχεία από τον Reynard the Fox, τον κεντρικό χαρακτήρα διάφορων κοινών αλληγορικών μύθων της βόρειας Ευρώπης του 12ου αιώνα.

Ο τυπικός, χαριτωμένος σχεδιασμός της Χάλκινης Εποχής της Disney (1970-1988), τα απαλά χρώματα, οι προσφιλείς χαρακτήρες, η σωματική κωμωδία και ο ρομαντισμός επαρκούν για να διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι αδύναμα και στερούνται δημιουργικής ενέργειας, όπως δυστυχώς και η ίδια η ιστορία. Παρομοίως, η μουσική επένδυση του Τζορτζ Μπρανς, παρά το γεγονός πως περιέχει ενδιαφέροντα μεσαιωνικά στοιχεία, είναι χλιαρή, όπως και τα εύθυμα και τρυφερά τραγούδια, έστω και αν το ιδιαίτερα αισθαντικό “Love” τιμήθηκε με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Σχεδιαστικά η ταινία θυμίζει τις προηγούμενες παραγωγές του Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν. Μάλιστα ορισμένες από τις σκηνές είναι ανακυκλωμένες ακολουθίες από παλαιότερες ταινίες της Disney, όπως Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967) και Οι Αριστόγατες (1970). Σε αρκετές περιπτώσεις οι σχεδιαστές αντέγραψαν αυτούσιες τις κινήσεις παλαιότερων χαρακτήρων, σχεδιάζοντας πάνω σε αυτές τους νέους χαρακτήρες. Για παράδειγμα ο χορός της Λαίδης Μάριαν με τα ζώα του δάσους είναι σχεδιαστικά ολόιδιος με τον χορό της Χιονάτης με τους νάνους, ενώ ο χορός και αρκετές από τις εκφράσεις του Λιτλ Τζον αντλούνται από σκηνές του Μπαλού από το Βιβλίο της Ζούγκλας.

Ο Ρομπέν, μια έξυπνη αλεπού, αν και είναι επικηρυγμένος παράνομος του βασιλείου, στην πραγματικότητα είναι ένας καλόκαρδος και γενναιόδωρος ήρωας που κλέβει από το τυραννικό λιοντάρι πρίγκιπα Ιωάννη, για να μοιράσει τα λάφυρα πίσω στους φτωχούς και αδύναμους κατοίκους του Νότιγχαμ.

Στο πλευρό του ενθουσιώδη Ρομπέν βρίσκεται η παιδική του αγάπη, η ευγενική και γενναία αλεπού Λαίδη Μάριαν και ο αφοσιωμένος φίλος του, ο Λιτλ Τζον, ένας χαλαρός, εύθυμος αλλά και συνετός αρκούδος.

Η πλοκή είναι γεμάτη δράση και περιέχει πολλές σκηνές καρτουνίστικης βίας, συμπεριλαμβανομένων ξιφομαχιών και άλλων επιθέσεων με όπλα, όπως βέλη και τσεκούρια. Επιπλέον, ο πρίγκιπας Ιωάννης και ο βοηθός του, ο Σερ Όφις (Sir Hiss), αναφέρονται συχνά σε δολοφονίες και στη φυλάκιση αθώων.