Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013)



Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013)

Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013)


Epic (2013)
"Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους"
★★★★★★★☆☆☆
Η 17χρονη Μέρι Κάθριν (Εμ Κέι) επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι, δίπλα σε ένα δάσος που κατοικείται από μικροσκοπικά ανθρωποειδή πλάσματα. Καθώς, η βασίλισσα του δάσους Τάρα, επιλέγει τον διάδοχο της ανάμεσα σε δεκάδες μπουμπούκια, δέχεται επίθεση και τραυματίζεται από τα σκοτεινά πλάσματα Μπόγκανς. Η Τάρα πέφτει μπροστά στην Εμ Κέι, την οποία συρρικνώνει μαγικά και της εμπιστεύεται την προστασία του μπουμπουκιού που έχει επιλέξει. Η Εμ Κέι μαζί με τον Ρόνιν και τον Νοντ, δύο γενναίους στρατιώτες του δάσους, πρέπει να προστατεύσουν το πολύτιμο μπουμπούκι μέχρι να ανθίσει. (102 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Κρις Γουέντζ
Ηθοποιοί: Αμάντα Σάιφρεντ, Κόλιν Φάρελ, Τζος Χάτσερσον, Μπιγιονσέ


Η διασκεδαστική περιπέτεια φαντασίας Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013) είναι η 8η ταινία των στούντιο Blue Sky. Έμπνευση της ταινίας αποτελεί το εικονογραφημένο βιβλίο The Leaf Men and Brave Good Bugs, του συγγραφέα και εικονογράφου Γουίλιαμ Τζόις. Ο Αμερικανός Τζόις είναι επίσης ο δημιουργός πίσω από τις ταινίες Ρόμποτς (2005)Γνωρίστε του Ρόμπινσον (2007) και Οι Πέντε Θρύλοι (2012).

Με εντυπωσιακές υφές και μια ολοζώντανη χρωματική παλέτα το τρισδιάστατο σχέδιο αιχμαλωτίζει απολαυστικά τη φυσική ομορφιά του δάσους. Παράλληλα, το άπλετο, αχνό φως και τα χορωδιακά και κέλτικα στοιχεία της δυναμικής ορχηστρικής επένδυσης του Ντάνι Έλφμαν εντείνουν τη μαγική ατμόσφαιρα της ιστορίας.

Η νεαρή Μέρι Κάθριν “Εμ Κέι”, ένα δυνατό και λογικό κορίτσι, προσπαθώντας να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην αγαπημένη της μητέρα πριν εκείνη πεθάνει, επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι για να επανασυνδεθεί με τον πατέρα της. Η Εμ Κέι βρίσκει πως ο ευγενικός και ενθουσιώδης πατέρας της προσπαθεί ακόμα να ανακαλύψει την κοινωνία των μικροσκοπικών ανθρωπόμορφων πλασμάτων που πιστεύει ότι ζουν στο κοντινό του δάσος. Αυτή η εμμονή του στάθηκε λόγος να χωριστεί η οικογένεια στο παρελθόν. 

Όταν το κορίτσι ανακαλύπτει πως ο πατέρας της είχε δίκιο, αρχίζει να κατανοεί την επιθυμία του να της το αποδείξει. Τότε η  Εμ Κέι δίνει μια ευκαιρία και στους δυο τους να συνειδητοποιήσουν πόσο αγαπούν και χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Οι οικογενειακοί δεσμοί αναδεικνύονται και μέσα από τη σχέση του σοβαρού Ρόνιν και του επιπόλαιου Νοντ. Ο Ρόνιν μεγάλωσε τον Νοντ σαν δικό του παιδί μετά το θάνατο του στενού του φίλου και πατέρα του αγοριού. Αν και οι δύο δυναμικοί ήρωες συχνά διαφωνούν, σέβονται και αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Η ιστορία προβάλλει τη σημασία του δάσους και το ζωτικό ρόλο του κάθε πλάσματος για τη βιωσιμότητα του. Ταυτόχρονα προωθεί το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης και πληρότητας που προέρχεται από τη σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ατόμου. Επιπλέον θετικά μηνύματα περιλαμβάνουν την ανιδιοτέλεια και τη συνεργασία.

Η ταινία περιλαμβάνει αρκετές μάχες μεταξύ των φωτεινών και σκοτεινών πλασμάτων, κάποιες στιγμές αγωνίας και το θάνατο δύο χαρακτήρων στην αρχή της ταινίας.