Ρόμποτς (2005)




Ρόμποτς (2005)

Ρόμποτς (2005)




  
Robots (2005)
Robots (2005)
"Ρόμποτς
★★★★★★★☆☆☆
Σε έναν κόσμο που κατοικείται εξ ολοκλήρου από μηχανικά όντα, ο Ρόντνεϊ είναι ένα νεαρό ρομπότ από την επαρχία με ταλέντο στις εφευρέσεις. Με την ενθάρρυνση του πατέρα του, ο Ρόντνεϊ ταξιδεύει στη μητροπολιτική Robot City με σκοπό να συναντήσει τον διάσημο εφευρέτη, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μπίγκγουελντ και να εργαστεί στην εταιρεία του. Φτάνοντας όμως εκεί, ο Ρόντνεϊ ανακαλύπτει πως ο Μπίγκγουελντ έχει εξαφανιστεί και επικεφαλής της εταιρείας του είναι πλέον ο άπληστος Ράτσετ που αποφασίζει να σταματήσει να κατασκευάζει ανταλλακτικά για τα ρομπότ. (91 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Γουέντζ, Κάρλος Σαλντάνια
Ηθοποιοί: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Χάλι Μπέρι, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Γκρεγκ Κινίαρ, Μελ Μπρουκς, Αμάντα Μπάινς, Στάνλεϊ Τούτσι, Ντάιαν Γουίστ


Η 2η ταινία του στούντιο Blue Sky είναι μια παιδική περιπέτεια φαντασίας, η οποία δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του σκηνοθέτη και συνιδρυτή του στούντιο Κρις Γουέντζ, του συν-σκηνοθέτη του και στην πρώτη ταινία της Blue Sky Η Εποχή των Παγετώνων (2002) Κάρλος Σαλντάνια και του συγγραφέα Γουίλιαμ Τζόις. Ο Τζόις μέσα στα επόμενα 8 χρόνια είδε τρία από τα παιδικά του βιβλία να μεταφέρονται στην κινηματογραφική οθόνη, το Γνωρίστε τους Ρόμπινσονς (2007) από τη DisneyΟι Πέντε Θρύλοι (2012) από τη DreamWorks και Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013) πάλι από τον Κρις Γουέντζ και τη Blue Sky.

Η ταινία έχει να επιδείξει οπτική ευρηματικότητα, ενθουσιώδη ενέργεια, κωμικά στοιχεία, εξαιρετικές ερμηνείες από ένα ιδιαίτερα πλούσιο και δυνατό καστ και κεφάτη μουσική, η οποία συνδυάζει παλαιότερες και σύγχρονες funk, soul, rock και pop επιτυχίες. Αν και στερείται έμπνευσης και περιλαμβάνει κάποια ήπια χιουμοριστικά σεξουαλικά υπονοούμενα και κάποια παιδιάστικα αστεία σχετικά με τις “φυσικές” λειτουργίες των ρομπότ, η ιστορία σέβεται τους θεατές κάθε ηλικίας, και ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά καθώς ακόμα και η βία περιορίζεται σε συμβατικές καταδιώξεις και σε μια συγκρατημένης έντασης μάχη μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων ρομπότ.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ταινίας είναι το ολοκληρωμένο και πειστικό της σύμπαν με τους δεκάδες διαφορετικούς και πολύπλοκους μηχανικούς της χαρακτήρες και τα ρετροφουτουριστικά σκηνικά της με άφθονες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο background. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τη θεαματική δράση και τις περίπλοκες μηχανές τύπου Ρουμπ Γκόλντμπεργκ με καταπέλτες, ελατήρια, ράμπες, μαγνήτες και τροχαλίες. Ταυτόχρονα, το παιδικό κοινό αφομοιώνει τα απλά, άμεσα και αξιόλογα μηνύματα της ιστορίας, όπως το να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να μην τα παρατάμε.

Επιπλέον σημαντικό θέμα που προσεγγίζει η ιστορία είναι το πως ο καταναλωτισμός τρέφεται από τις ανασφάλειές μας, πολλές από τις οποίες δημιουργούν και συντηρούν οι ίδιες βιομηχανίες με την προώθηση ανέφικτων προτύπων, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται πως τα προϊόντα τους μπορούν να καλύψουν το αντίστοιχο συναίσθημα ανεπάρκειας.