Οι Πέντε Θρύλοι (2012)



Οι Πέντε Θρύλοι (2012)

Οι Πέντε Θρύλοι (2012)


Rise of the Guardians (2012)
"Οι Πέντε Θρύλοι"
★★★★★★★☆☆☆
Ένα αγόρι ξυπνά με αμνησία μέσα σε μία παγωμένη λίμνη γνωρίζοντας μόνο ότι το όνομα του είναι Jack Frost. Ο Jack ανακαλύπτει πως έχει τη δύναμη να δημιουργεί χιόνι, πάγο και θύελλες, αλλά και ότι είναι αόρατος στους ανθρώπους. Τριακόσια χρόνια αργότερα, ο μυστηριώδης Άνθρωπος στο Φεγγάρι προειδοποιεί τους τέσσερις Φύλακες των Παιδιών, τον North, τον Bunnymund, την Tooth και τον Sandman, πως το πνεύμα του φόβου, ο Pitch Black, απειλεί με τους εφιάλτες του τα παιδιά όλου του κόσμου. Στη συνέχεια επιλέγει ως πέμπτο Φύλακα τον ανώριμο Jack. (97 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Πίτερ Ράμσεϊ
Ηθοποιοί: Κρις Πάιν, Αλεκ Μπόλντγουιν, Χιου Τζάκμαν, Άιλα Φίσερ, Τζουντ Λο


Η 25η ταινία της DreamWorks Animation είναι μία περιπέτεια φαντασίας με χαρακτήρες εμπνευσμένους από τη σειρά παιδικών βιβλίων The Guardians of Childhood του Αμερικανού συγγραφέα Γουίλιαμ Τζόις [Ρόμποτς (2005)Γνωρίστε του Ρόμπινσον (2007)Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013)]. Αν και κάθε ένα από τα εικονογραφημένα βιβλία και τις νουβέλες της σειράς εξιστορούν ξεχωριστά την προέλευση του κάθε Φύλακα, η ολοκαίνουρια ιστορία της ταινίας Οι Πέντε Θρύλοι (2012) δεν περιέχει καμία αναφορά στο παρελθόν των ηρώων, με εξαίρεση τη ριζικά διαφοροποιημένη ιστορία του Jack.

Τα πανέμορφα γραφικά δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα, την οποία εντείνει η ορχηστρική επένδυση του Αλεξάντρ Ντεσπλά. Η μουσική αποτυπώνει με ζεστασιά, δροσιά και ζωντάνια τον ενθουσιασμό και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, ενώ συμπληρώνεται και από πιο συναισθηματικά, αλλά και κάποια πιο σκοτεινά κομμάτια.

Ο Jack Frost (Τζακ Πάγος) είναι ένα αιώνια έφηβο αγόρι που χρησιμοποιεί τις μαγικές του δυνάμεις για να διασκεδάζει τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά. Αρχικά, ο Jack αντιστέκεται στο κάλεσμα του Ανθρώπου στο Φεγγάρι να γίνει ένας από τους Φύλακες, καθώς εκείνος παρέμεινε σιωπηλός στην ανάγκη του αγοριού να μάθει το ποιος ήταν πριν γίνει το πνεύμα του χειμώνα και γιατί επιλέχθηκε για τον ρόλο αυτό. Ο Jack θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του ποιος είναι, το γιατί αξίζει να ενταχθεί στους θρύλους και ποιο είναι το στοιχείο της παιδικής ηλικίας που μπορεί να προσθέσει στην ομάδα.

Οι Φύλακες είναι γενναίοι, δυναμικοί και αφοσιωμένοι στην προστασία των παιδιών. Ο North (Άι-Βασίλης) προστατεύει την αίσθηση της μαγείας, o Bunnymund (Πασχαλινό Κουνέλι) την ελπίδα, η Tooth (Νεράιδα των Δοντιών) τις παιδικές αναμνήσεις και ο σιωπηλός Sandy (Άμμος) τα όνειρα των παιδιών. Κάθε ένας απ’ τους Φύλακες επηρεάζει με τον τρόπο του θετικά τον Jack, ο οποίος, συνειδητοποιώντας τι είναι αυτό που ο ίδιος εκπροσωπεί και καλείται να προστατεύσει, μετατρέπεται αβίαστα σε έναν ικανό ήρωα.

Στοιχεία που μπορούν να τρομάξουν τα νεαρά παιδιά είναι ο Pitch Black (Πίσσας) και τα σκοτεινά του άλογα καθώς μετατρέπουν τα όμορφα όνειρα των παιδιών σε εφιάλτες και οι επιθέσεις τους προς τους Φύλακες. Ως ανάμνηση, παρουσιάζεται ο θάνατος ενός παιδιού από πνιγμό, με συγκρατημένα όμως δραματικά στοιχεία.