Κουνγκ Φου Πάντα (2008)



Κουνγκ Φου Πάντα (2008)

Κουνγκ Φου Πάντα (2008)


Kung Fu Panda (2008)
"Κουνγκ Φου Πάντα"
★★★★★★★★★☆
Ο Πο, ένα ενθουσιώδες και εγκάρδιο μα αδέξιο πάντα, είναι μεγάλος θαυμαστής των πολεμικών τεχνών και ιδιαίτερα των Υπέροχων Πέντε, των ηρωικών πολεμιστών Κουνγκ Φου που μαθητεύουν υπό τον Δάσκαλο Σίφου. Ο Πο αποκτά την ευκαιρία να μάθει Κουνγκ Φου δίπλα στα ινδάλματά του, όταν ο σοφός δημιουργός του Κουνγκ Φου, ο Μεγάλος Δάσκαλος Ούγκγεϊ, τον επιλέγει ως τον πολεμιστή που θα εκπληρώσει μια αρχαία προφητεία. Η επιλογή αυτή αμφισβητείται από όλους τους μαθητές και τον ίδιο τον Πο, ο οποίος καλείται να σώσει την Κοιλάδα της Ειρήνης από τον αδίστακτο Τάι Λανγκ. (92 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Μαρκ Όσμπορν, Τζον Στίβενσον
Ηθοποιοί: Τζακ Μπλακ, Ντάστιν Χόφμαν, Αντζελίνα Τζολί, Ίαν ΜακΣέιν, Τζάκι Τσαν, Λούσι Λιου, Σεθ Ρόγκεν, Ντέιβιντ Κρος, Ράνταλ Ντακ Κιμ


Το πρώτο μέρος του υπέρ-επιτυχημένου franchise Kung Fu Panda είναι μία περιπέτεια πολεμικών τεχνών σε σκηνοθεσία των Μαρκ Όσμπορν και Τζον Στίβενσον.  Το Κουνγκ Φου Πάντα (2008) αφηγείται μια αστεία και συγκινητική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια φανταστική εκδοχή της αρχαίας Κίνας. Μεταξύ σημαντικών αναγνωρίσεων, η γεμάτη δράση ταινία υπήρξε υποψήφια και για το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο τελικά κατέκτησε το ΓΟΥΟΛ·Υ (2008) της Pixar. Επιπλέον, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και στην Κίνα, καθώς θεωρείται σημαντική συμβολή στο κινηματογραφικό είδος πολεμικών τεχνών φαντασίας wuxia, αλλά και εξαιρετικά πιστή στην πολυπλοκότητα του κινεζικού πολιτισμού.

Με τη 16η ταινία της, η DreamWorks Animation σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για το animation τμήμα της. Οι προηγούμενες παραγωγές του στούντιο, ήταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επιφανειακές κωμωδίες με συχνές αναφορές στη δημοφιλή κουλτούρα της εκάστοτε εποχής. Ωστόσο αυτή τη φορά, δίνοντας έμφαση στην ιστορία, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, στα μηνύματα, στο έξυπνο χιούμορ και στο συναίσθημα, δημιούργησε ένα αριστοτεχνικό, διαχρονικό αποτέλεσμα.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Ο χρόνος και οι πόροι που αφιέρωσε το στούντιο για αυτή την παραγωγή γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς από το πλήθος των χαρακτήρων που διαθέτει. Κάθε κεντρικός χαρακτήρας είναι διαφορετικός, τόσο σε είδος όσο και σε χαρακτήρα, με τις αντίστοιχες διαφορετικές απαιτήσεις σχεδιασμού, υφής, κίνησης και πολεμικής τεχνικής. Ταυτόχρονα, ο κομψός, καλλιτεχνικός σχεδιασμός του περιβάλλοντος απεικονίζει τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Κίνας με φωτεινά, ζεστά χρώματα και εξιδανικευμένο ύφος.

Επιπλέον, σκηνές όπως το εξαιρετικά σχεδιασμένο στο χέρι όνειρο του Πο, η προπόνηση του από τον Δάσκαλο Σίφου, η απόδραση του Τάι Λανγκ από τη φυλακή και κάθε μία από τις επόμενες αναμετρήσεις του με τους ηρωικούς πολεμιστές, είναι εμπνευσμένες, μελετημένες και υπέροχα εκτελεσμένες ακολουθίες δράσης. Κάθε μία από αυτές, όχι μόνο εντυπωσιάζει με την τεχνική και την ευρηματικότητά της αλλά και μεταφέρει άμεσα τα διαφορετικά, ισχυρά συναισθήματα των χαρακτήρων και τις επιθυμίες τους.

Η επική ορχηστρική επένδυση, αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο σταθερών συνθετών της DreamWorks, Χανς Ζίμμερ και Τζον Πάουελ, συνδυάζει ανεπιτήδευτα ατμοσφαιρικούς ηλεκτρονικούς ήχους με παραδοσιακά ασιατικά μουσικά όργανα. Αν και η επαναλαμβανόμενη χρήση κωμικών στοιχείων κουράζει, τα περιπετειώδη και γαλήνια μουσικά θέματα είναι απολαυστικά και αναδεικνύουν την ενδιαφέρουσα πλοκή εντείνοντας τα συναισθήματα.

Η πλοκή του Κουνγκ Φου Πάντα (2008);

Ο Πο, ένα φιλικό πάντα με μεγάλα όνειρα μα χαμηλή αυτοεκτίμηση, προσπαθεί απεγνωσμένα να δει ποιος από τους “Υπέροχους Πέντε” υπερασπιστές της Κοιλάδας της Ειρήνης θα ανακηρυχθεί ως ο θρυλικός Δράκος Πολεμιστής. Όταν προσγειώνεται αναπάντεχα μπροστά στον Μεγάλο Δάσκαλο του Κουνγκ Φου Ούγκγεϊ, εκείνος επιμένει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα και ότι το σύμπαν αποφάσισε ότι ο Πο είναι ο Δράκος Πολεμιστής.

Τόσο το ανεκπαίδευτο πάντα όσο και η ομάδα των Υπέροχων Πέντε, δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να αποδεχθούν την απόφαση του Ούγκγεϊ. Ο αφοσιωμένος μα αυστηρός δάσκαλός των Υπέροχων Πέντε, το κόκκινο πάντα Σίφου, όχι μόνο δεν πιστεύει ότι ο Πο είναι η σωστή επιλογή για να υπερασπιστεί την κοιλάδα, αλλά και προσπαθεί ενεργά να τον κάνει να παραιτηθεί. Όταν όμως, ο δικός του Δάσκαλος, ο Ούγκγεϊ, του ζητά να πιστέψει στον Πο, ο Σίφου σέβεται την παράκληση του. Ο Σίφου, έχοντας δεσμευτεί να προπονήσει το πάντα, τελικά καταφέρνει να ανακαλύψει τις αληθινές δυνατότητες του.

Πρότυπα και μηνύματα

Ο Πο με την υποστήριξη του Σίφου προπονείται σκληρά. Έτσι, καταφέρνει να μετατρέψει τις μεγαλύτερες αδυναμίες του σε απροσδόκητα προσόντα, πάνω στα οποία χτίζει την προσωπική τεχνική του. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα δεν νιώθει σίγουρος για το πόσα μπορεί να κατορθώσει. Όταν όμως συνειδητοποιεί ότι το μυστικό της απεριόριστη δύναμης είναι απλώς να πιστέψει στον εαυτό του, καταφέρνει, αβίαστα πια, να εξελιχθεί σε έναν ικανό και γενναίο πολεμιστή.

Εκτός από την αυτοπεποίθηση, η ιστορία προτείνει ως συστατικά της επιτυχίας την επίμονη προσπάθεια, το κουράγιο και τον αυτοέλεγχο. Η ταινία αποτελεί πηγή άφθονων θετικών μηνυμάτων για την εσωτερική δύναμη, την αφοσίωση, τη σεμνότητα, την τιμή, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συνεργασία και την οικογένεια. Ο επίλογος της ταινίας είναι δυνατός και άκρως εγκαρδιωτικός.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Με θέμα της τις πολεμικές τέχνες, η ταινία έχει αρκετές γρήγορες σκηνές μάχης σώμα με σώμα, διατηρεί όμως τη βία σε ήπια, καρτουνίστικα επίπεδα. Οι σκηνές με τον ανταγωνιστή Τάι Λανγκ, μια επικίνδυνη λεοπάρδαλη του χιονιού, είναι απειλητικές και σκοτεινές τόσο σε χρωματικούς όσο και μουσικούς τόνους.


Συνέχειες:

"Κουνγκ Φου Πάντα 2"
★★★★★★★★★☆
Ο Πο ζει το όνειρό του ως μάστερ πια του Κουνγκ Φου και προστατεύει την Κοιλάδα της Ειρήνης μαζί με τη Συμμορία των Υπέροχων Πέντε. Ταυτόχρονα όμως, ο Άρχοντας Σεν, ένα τυραννικό παγώνι εκδιωγμένο από τους γονείς του λόγω της σκληρότητάς του, αναπτύσσει ένα μυστικό όπλο για να αφανίσει το Κουνγκ Φου και να κατακτήσει την Κίνα. Ο ίδιος, 20 χρόνια νωρίτερα, ήταν υπεύθυνος για μια δολοφονική επίθεση στο χωριό των φιλειρηνικών γιγάντιων πάντα, καθώς προσπαθούσε να αποφύγει μια προφητεία, σύμφωνα με την... (Περισσότερα)



"Κουνγκ Φου Πάντα 3"
★★★★★★★★☆☆
Καθώς ο Μάστερ Σίφου προσπαθεί να βρει το Τσι του, τη ζωτική εσωτερική του ενέργεια, τη θέση του ως Δάσκαλος των Υπέροχων Πέντε αναλαμβάνει ο Πο, ο οποίος ταυτόχρονα επανασυνδέεται απροσδόκητα με τον χαμένο βιολογικό του πατέρα. Παράλληλα, ο Κάι, ένας υπερφυσικός πολεμιστής ταύρος κλέβει το Τσι των δασκάλων Κουνγκ Φου, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν περάσει στο κόσμο των πνευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Δάσκαλου Ούγκγεϊ. Τότε, ο Πο επιστρέφει στη γενέτειρά του, τον μυστικό... (Περισσότερα)


Μικρού Μήκους:

Kung Fu Panda: Secrets of the Masters (2011)
"Κουνγκ Φου Πάντα: Τα Μυστικά των Μεγάλων Δασκάλων" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ο Πο και η Συμμορία των Υπέροχων Πέντε αποκαλύπτουν το μύθο των τριών από τους μεγαλύτερους ήρωες του Κουνγκ Φου, του Δάσκαλου Ρινόκερου, του Δάσκαλου Βόδι, και του Δάσκαλου Κροκόδειλου. (23 λεπτά) (Ηλικία: 4+)





Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five (2008)
"Κουνγκ Φου Πάντα: Τα Μυστικά της Συμμορίας των Πέντε" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ο Πο πρέπει να διδάξει πολεμικές τέχνες σε μια τάξη από θορυβώδη λαγουδάκια, και αφηγείται ιστορίες για κάθε μέλος της Συμμορίας των Υπέροχων Πέντε. (25 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






Kung Fu Panda Holiday (2010)
"Οι Γιορτές του Κουνγκ Φου Πάντα" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ο Πο είναι ο οικοδεσπότης της χειμερινής γιορτής, στην οποία συγκεντρώνονται όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι του "Kung Fu" και πρέπει να τη διοργανώσει με κάθε επισημότητα. Ο Πο θέλει να έχει και τον πατέρα του μαζί, όμως εκείνος είναι ανένδοτος και παραμένει στο εστιατόριο του, για τους μοναχικούς ανθρώπους που δεν έχουν προσκληθεί σε κάποιο γεύμα τις μέρες των γιορτών. (21 λεπτά) (Ηλικία: 4+)



Τηλεοπτική Σειρά:

Kung Fu Panda: Legends of Awesomeness (2011) 
"Κουνγκ Φου Πάντα: Η Σειρά" 
★★★★★★★★☆☆ 
Η τηλεοπτική σειρά από τη σειρά ταινιών Κουνγκ Φου Πάντα μας αφηγείται τις ασταμάτητες περιπέτειες του πάντα Πο καθώς εκπαιδεύεται, προστατεύει, μάχεται και διδάσκει, ως ο νεότερος ήρωας στην Κοιλάδα της Ειρήνης! (22 λεπτά) (Ηλικία: 4+)