Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (2005)




Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (2005)

Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (2005)



  
Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005)Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005)
"Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο" 
★★★★★★★★☆☆
Καθώς πλησιάζει ο ετήσιος Διαγωνισμός Γιγάντιων Λαχανικών που διοργανώνει η Λαίδη Τότιντον, οι κάτοικοι του αγγλικού χωριού Γουίγκαν βασίζουν την προστασία των πολύτιμων λαχανικών τους στην εταιρεία μη βίαιης καταπολέμησης τρωκτικών του γκαφατζή εφευρέτη Γουάλας και του πανέξυπνου σκύλου του, Γκρόμιτ. Όταν ένα τεράστιο πλάσμα, μισό άνθρωπος, μισό λαγός εισβάλει στους κήπους και τρώει τα λαχανικά, ο Γουάλας και ο Γκρόμιτ αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο και να σώσουν τους κήπους και τον διαγωνισμό. (85 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Νικ Παρκ, Στιβ Μποξ
Ηθοποιοί: Πίτερ Σάλις, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρέιφ Φάινς


Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η 2η μεγάλου μήκους κινηματογραφική συνεργασία του στούντιο Aardman και της DreamWorks αποτελεί μέρος της σειράς Γουάλας και Γκρόμιτ που δημιούργησε ο Νικ Παρκ και επικεντρώνεται στον Γουάλας, έναν καλόκαρδο, εκκεντρικό και αφελή εφευρέτη και στον καλύτερο φίλο του, τον σιωπηλό μα ικανότατο σκύλο Γκρόμιτ. Οι δύο χαρακτήρες, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως Βρετανικός θεσμός, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο υποψήφιο για Όσκαρ Animation Μικρού Μήκους A Grand Day Out (1989) και αργότερα στα βραβευμένα με Όσκαρ The Wrong Trousers (1993) και A Close Shave (1995).

Η παραγωγή της ταινίας, που εκτός από κάποια CGI στοιχεία βασίζεται στην τεχνική claymation, διήρκεσε 5 χρόνια. Με βάση ένα εικονογραφημένο σενάριο κατασκευάστηκαν τα χειροποίητα σκηνικά, τα αντικείμενα και οι χαρακτήρες από πλαστελίνη. Οι λεπτομερείς χαρακτήρες για να φωτογραφηθούν για κάθε καρέ της ταινίας μετακινούνταν ανεπαίσθητα ώστε να δημιουργείται η αίσθηση της κίνησης. Κάθε δευτερόλεπτο αποτελείται από 24 καρέ και για να ολοκληρωθεί ένα λεπτό ταινίας εργάζονταν τρεις animators για τρεις εβδομάδες.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία έχει γρήγορο ρυθμό, συμπαθητικούς χαρακτήρες και βρετανική αίσθηση του χιούμορ με άπλετη σωματική κωμωδία και έξυπνα λογοπαίγνια. Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η διακωμώδηση διάφορων αγγλικών εκκεντρικοτήτων, όπως η εμμονή με τους τύπους, τις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, τις κοινωνικές τάξεις, τα θρησκευτικά κηρύγματα και τους περιποιημένους λαχανόκηπους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική παρωδία ταινιών τρόμου με πινελιές ρομαντισμού και δράσης.

Οι σκηνοθέτες Νικ Παρκ και Στιβ Μποξ αναφέρθηκαν στο δημιούργημά τους ως την πρώτη χορτοφαγική ταινία τρόμου. Όπως υπονοεί αυτή η δήλωση, τα δυνητικά τρομακτικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν αφιέρωμα σε κλασικές παραγωγές τρόμου όπως Ένας Αμερικανός Λυκάνθρωπος στο Λονδίνο (1981), Φρανκενστάιν (1931) και Κινγκ Κονγκ (1933), είναι στ’ αλήθεια διασκεδαστικά και καλοπροαίρετα.

Το μοναδικό βίαιο περιεχόμενο προέρχεται από τον ανέντιμο κυνηγό και προικοθήρα Λόρδο Κουόρτερμεϊν, ο οποίος προσπαθεί να σκοτώσει τα λαγουδάκια αλλά και το τέρας.




Σχετικές Παραγωγές

A Close Shave (1995)
★★★★★★★★☆☆
Στην τρίτη μικρού μήκους περιπέτειά τους, ο Wallace και ο Gromit έχουν ανοίξει μία επιχείρηση καθαρισμού παραθύρων και ο Wallace ερωτεύεται την ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος που πουλάει μαλλί, την Wendolene. Στο εν τω μεταξύ, ο Gromit ενοχοποιείται για τον υποτιθέμενο θάνατο ενός πρόβατου και κλείνεται στη φυλακή, από όπου προσπαθεί να τον βγάλει ο Wallace. (30 λεπτά) (Ηλικία: 7+)




The Wrong Trousers (1993)
★★★★★★★★☆☆
Ένα πολυβραβευμένο Stop-Motion animation το οποίο παρουσιάζει τον εκκεντρικό εφευρέτη Wallace και τον σιωπηλό αλλά πανέξυπνο σκύλο του, Gromit. Ο νέος ένοικος του Wallace, είναι ένας μικρός μα αδίστακτος πιγκουίνος, ο οποίος σχεδιάζει μία ληστεία και για να την διαπράξει χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τον Wallace και το μηχανικό, τηλεχειριζόμενο παντελόνι του. (30 λεπτά) (Ηλικία: 7+)




Wallace & Gromit in Three Amazing Adventures (2008)
"Γουάλας και Γκρόμιτ" 
★★★★★★★★☆☆
Ο Γουάλας και ο σκύλος του ο Γκρόμιτ, ανοίγουν έναν φούρνο και να μπλέκουν με ένα μυστήριο φόνου. Αλλά, όταν ο Γουάλας ερωτεύεται, ο Γκρόμιτ πρέπει να λύσει την υπόθεση μόνος του. (29 λεπτά) (Ηλικία: 7+)




  
Wallace and Gromit's World of Invention (2010)
"Γουάλας και Γκρόμιτ: Ο Κόσμος των Εφευρέσεων" 
★★★★★★★☆☆☆
Ένα από τα πιο έξυπνα εκπαιδευτικά προγράμματα, το οποίο αφηγείται τις περιπέτειες του τρελο-εφευρέτη Γουάλας και του σκύλου του Γκρόμιτ. (30 λεπτά) (Ηλικία: 7+)